Hlavní navigace

Zákaz taktování Ryzenu 7 5800X3D zmírňuje? Desky MSI začaly povolovat ladění výkonu

23. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Beta BIOS pro desku MSI MEG X570 Unify přidává pro Ryzen s 3D V-Cache některé přetaktovávací funkce, které doteď byly nedostupné, včetně PBO a Curve Optimizeru.

Už jsme tu měli zprávu o desce MAG B660M Mortar Max WiFi DDR4, s níž bude možné přetaktovávat zamčené procesory Alder Lake snad opravdu výhodně díky použití pamětí DDR4. Její výrobce MSI ale zároveň prolamuje bariéry v přetaktování také na konkurenční platformě: firma teď zprovoznila některé OC funkce pro procesor Ryzen 7 5800X3D s 3D V-Cache, u kterého AMD přetaktování výjimečně zakázalo. MSI teď ale umožní vyladit jeho výkon.

Částečně odemčené možnosti ladění se objevily na desce MSI MEG X570 Unify. Objevil se pro ni nový beta BIOS (s označením verze E7C35AMS), který vrací zpět některé volby dříve u Ryzenu 7 5800X3D zablokované. Zatímco všechny ostatní Ryzeny mají odemčené násobiče a umožňují přetaktování bez zábran, u tohoto modelu byla udělána výjimka údajně proto, že 3D V-Cache nezvládá vyšší napětí a uživatelé zvyklí na vyšší napětí by mohli CPU zlikvidovat.

S možností přetaktovat procesor ale tímto přicházíte i o možnost procesor podvoltovat (snížit mu napětí pro snížení spotřeby), což by takové riziko obnášet nemělo. Nový BIOS pro MEG 570 Unify přidává zpátky možnost snížit napětí (Vcore offset), ale také použít přetaktování přes Precision Boost Overdrive, které procesor ponechává při jeho normálním výchozím boostování a jen o něco zvýší limity proudu a spotřeby (pro lepší mnohovláknový výkon).

Administrátor fóra MSI zpřístupnil Beta BIOS umožňující ladění Ryzenu 7 5800X3D Administrátor fóra MSI zpřístupnil beta BIOS umožňující ladění Ryzenu 7 5800X3D (zdroj: MSI, fórum)

Kromě nich se vrací i funkce Curve Optimizer, která by mohla být zvlášť zajímavá pro hráče, snažící se z Ryzenu 7 5800X3D dostat další výkon (toto CPU totiž exceluje právě ve hrách, kterým dle testů jeho 3D V-Cache hodně zlepšuje výkon).

Curve Optimizer provádí adaptivní podvoltování, s různě silnou úpravou napětí pro nízké a pro vysoké takty a také individuální nastavení pro jednotlivá jádra. Toto v prvé řadě zlepšuje spotřebu. Redukce spotřeby a nižší napětí ale někdy mohou automatické řízení frekvence procesoru popostrčit k tomu, aby nastavovalo vyšší boost. Díky tomu někdy podvoltování může zvýšit dosažený výkon.

Stojí ale asi za to uvést, že MSI samotné prý přetaktovávat Ryzen 7 5800X3D nedoporučuje. To by sedělo s oficiální pozicí AMD. Asi tedy platí, že toto pořád může být na vlastní nebezpečí. Doufejme, že alespoň podvoltování ale k problémům nepovede.

MSI X570 Unify MSI X570 Unify (zdroj: MSI)

Jak už bylo řečeno, BIOS povolující částečné ladění pro tuto desku je zatím ve verzi beta. Zatím nebylo sděleno, kdy by mohla být vydaná stabilní verze, či zda MSI vůbec plánuje tyto funkce přidat i do oficiálních aktualizací BIOSů. Stejně tak zatím bohužel nejsou informace o tom, jestli se tato změna dostane i do dalších desek. Ale je možné, že MEG X570 Unify slouží jako pokusný králík a po tomto veřejném beta testu by tyto funkce mohly být odemčené i v ostatních deskách (počínaje asi modely platformy X570, desky s dalšími čipsety by asi mohly vyžadovat další práci).

Zdroje: MSI (fórum), Tom’s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?