Hlavní navigace

Zakladatel Twitteru věnuje na boj s koronavirem témeř třetinu svého jmění

8. 4. 2020

Sdílet

Zakladatel Twitteru Jack Dorsey (43) oznámil, že věnuje jednu miliardu dolarů na boj s nemocí COVID-19. Konkrétně tyto peníze pošle na rozjezd fondu Start Small, který financuje právě boj s koronavirem. Prvních sto tisíc dolarů již poslali organizaci America's Food Fund.

Velké peníze věnuje řada světových filantropů, u Dorseyho je na tom zvláštní to, že jde o více než čtvrtinu (28 %) jeho majetku. Dorsey má většinu peněz ve svých firmách Twitter a Square. Peníze jsou ze společnosti Square, jelikož v ní má Dorsey větší podíl a více peněz než v Twitteru.

Firma se zabývá alternativními platbami. Jakmile pandemie skončí, fond by se měl věnovat podpoře vzdělávání dívek, ale také být zaměřen na delší dobu diskutovaný nepodmíněný základní příjem.

Zajímavé je i porovnání s dary ostatních miliardářů. Jeff Bezos z Amazonu věnoval 100 milionů dolarů, což je méně než 0,1 % jeho majetku. Melinda a Bill Gatesovi slíbili stejnou částku, v jejich případě jde zhruba o procento. Mark Zuckerberg, který vydělává na soukromí lidí, věnoval 0,03 % svého jmění (25 milionů dolarů).

V Česku věnoval na boj s koronavirem své prostředky například Petr Kellner (ochranné pomůcky za 100 milionů korun) či Radovan Vítek (nabízí své hotely s 5000 lůžky k péči o nemocné).

Zdroj: Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.