Hlavní navigace

Čínské x86 procesory Zhaoxin KX-6000 konečně sehnatelné? Vychází první DIY deska

30. 1. 2020

Sdílet

Pokud nás čtete pravidelně, tak víte, že procesory x86 (respektive x86-64) nejsou jen věcí dvou mainstreamových výrobců Intelu a AMD, ale že už od 90. let existuje třetí volba: VIA, nebo nově její čínský společný podnik Zhaoxin. Problém ale je, že tyto procesory – jinak plně schopné provozu Windows a všech běžných programů – se prakticky vůbec nikde neprodávají a i v Číně jsou zřejmě hlavně v hotových PC vyráběných pro státní správu. Možná je tu však vlaštovka ohlašující aspoň nějakou formu „sehnatelnosti“. V Číně se teď začíná prodávat zřejmě jedna z prvních (pokud ne úplně první) samostatná deska s aktuální 16nm generací procesorů Zhaoxin.

Na čínském (míněno komunistickou/pevninskou Čínu) trhu se objevila deska výrobce Xinyingjie (což je anglická transkripce, ale klidně to také může být nějaké ztraceno v překladu, takže to berte s rezervou), označená „C1888“. Ta je sice zřejmě do značné míry určená pro embedded aplikace, nicméně zřejmě začíná být nabízena na volném trhu, takže minimálně místní čínští samostavitelé desktopových PC si teď budou moct nové Zhaoxiny vyzkoušet.

Deska je založená na 16nm generaci procesorů Zhaoxin (Kaixian) KX-6000. Nejde tedy ještě o procesory s nejnovější architekturou CPU jádra, kterou koncem loňského roku odhalila firma Centaur Technology, od níž linie Cpu VIA/Zhaoxin vychází. Zhaoxin KX-6000 je ještě předchozí generace, která má ještě nižší IPC a architektonicky navazuje na starší jádra, nicméně jde už o 16nm čipy (s 3D tranzistory), díky čemuž stoupla výrazně frekvence. Na desce je napájený model Kaixian KX-U6780A s osmi jádry a frekvencí 2,7 GHz a 8MB L3 cache (ve dvou 4MB blocích). Jde o druhý nejvýkonnější model po modelu KX-U6880A, který má frekvenci 3,0 GHz.

Deska C1888 s procesorem Zhaoxin Kaixian KX U6780A 07

Deska je to formátu Mini-ITX s procesorem připájeným přímo na PCB a neupgradovatelným. Je také třeba říci, že upevnění chladiče není kompatibilní s Intelem ani s AMD, nicméně používá relativně jednoduchý systém se čtyřmi montážními otvory, takže přinejhorším by mělo být relativně proveditelné upravit nějaký chladič s masivní hliníkovou základnou (musí však zvládnout zhruba 70W TDP procesoru). Původ v embedded sféře je zřejmý z použití slotů SO-DIMM pro paměti (2× DDR-3200 s kapacitou údajně až 64 GB) a zejména slotů mini-PCI Express/mSATA pro úložiště místo slotů M.2. Na desce je však slot PCI Express 3.0 ×16 (elektricky ×8) pro grafickou kartu a ">na YouTube lze najít video, kde ji testují s grafikou GeForce GTX 1070 v SFF skříni coby herní PC – i když pro tuto roli určitě tento Zhaoxin nebude ideální.

Deska má rozhraní USB 3.0, USB 2.0, HDMI a D-Sub pro integrované grafické jádro (založené asi na architektuře S3) dva gigabitové Ethernety, na PCB jsou vývody pro další USB, sériové porty a eDP (opět ten embedded původ) a také SATA. Pro kompaktní počítače je zajímavé, že deska používá DC napájení (zřejmě 12 V, doporučen 90W adaptér), je možné ji napájet notebookovým adaptérem.

Podle videa má jinak údajně chystaná revize desky C1888 místo čtyřpinového interního konektoru používat klasický 24pinový ATX konektor pro lepší kompatibilitu, ale možnost napájet ji externím zdrojem přes vnější DC konektor má zůstat. Pozdější revize by také prý mohla dostat slot M.2 pro SSD. Ale to se samozřejmě netýká PCB, které vidíte na fotkách – to je patrně prototypem či beta verzí. Na Taobao je v nabídce, ale nevím, zda nejde o předběžné zalistování pro předobjednávky finální verze.

Deska C1888 s procesorem Zhaoxin Kaixian KX U6780A 01 Deska C1888 s procesorem Zhaoxin Kaixian KX-U6780A

Ačkoliv je deska zjevně původně navržená dle Embedded osnovy, výrobce údajně potvrdil, že ji hodlá nabízet na volném trhu a chce s ní sekundárně uspokojit i zákazníky z řad domácích uživatelů a „DIY“ stavitelů počítačů – samozřejmě těch, lačnících po možnosti provozovat procesor lokálního výrobce. Na prodej by měla být počínaje březnem (marcom).

Zatímco čínští nadšenci si tedy tuto exotiku budou moci koupit, pořád není moc jasné, zda C1888 probublá nějakou cestou i na světové trhy. Pokud by se dostala do čínských eshopů, které zasílají na naše území, pak by se asi dobrodruhům otevřela možnost si také platformu VIA/Zhaoxin po dlouhé době vyzkoušet. Ovšem nemusí to být nijak levné, vzhledem k asi spíš malosériové výrobě tento hardware nemusí být vůbec levný (ale snad levnější, než Blackbird pro fandy procesorů IBM Power). A pokud se tyto desky aspoň trochu uchytí, bude snad za nějakou dobu na prodej také deska s procesory KX-7000, které snad mají být 7nm a mohly by mít nové a o dost výkonnější CPU jádro – s tím už by třetí alternativní x86 platforma mohla začít být více konkurenceschopná.

Deska C1888 s procesorem Zhaoxin Kaixian KX-U6780A (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?