Hlavní navigace

Soyo má H310C desku, která podporuje CPU od Skylake až po Coffee Lake Refresh. S DDR3

18. 2. 2019

Sdílet

Když Intel uváděl šestijádrové procesory Coffee Lake, narostly nároky na napájení a ač nebyl změněn socket (ani výřezy/výčnělky, které by brání osazení nekompatibilního CPU), Intel přerušil kompatibilitu s procesory předchozích dvou generací. Ač by to tedy asi jinak bylo realizovatelné, do dnešních desek s čipovými sadami řady 300 nemůžete osadit procesory generací Skylake a Kaby Lake. Respektive tomu tak bylo dosud, ale zdá se, že respektování tohoto rozhodnutí Intelu úplně univerzální není. Na trhu se totiž objevila deska firmy Soyo s čipsetem H310C (to je onen nový 22nm model vzniklý přeznačením křemíku Z270/Z370, který má jako bonus podporu Windows 7), u které výrobce oficiálně inzeruje podporu procesorů Skylake a Kaby Lake. Deska umí i vše novější, zvládá tedy zároveň Core 6. a 7. jako i 8. a 9. generace.

 

6., 7., 8., i 9. generace

Tato deska má označení Soyo H310CM-V3H V2.0 a jde o základovku typu mATX. Že umí provozovat Skylake, Kaby Lake, Coffe Lake (8. generace) i Coffee Lake Refresh (9. generace), je napsáno přímo ve specifikacích (druhý odkaz zleva pod fotogalerií), nebo také na letáku, který můžete vidět níže. Nenašel jsem ovšem seznam podporovaných procesorů, takže netušíme, jak silná CPU z osmé a deváté generace napájení ještě utáhne.

Jak to u podobných modelů zaměřených na neobvyklou kompatibilitu a hledající kupce se specifickými požadavky bývá, je toto deska levný model. Nabízí tedy jen jeden slot PCI Express 3.0 ×16 pro grafiku a jeden PCIe 2.0 ×1 z čipsetu, výstupy integrované grafiky jsou D-Sub a HDMI. Pokud není na zadní straně PCB (podle specifikací asi ne), pak asi tato deska nemá slot M.2 pro SSD. Také napájecí kaskáda je docela řídká a nemá pasivní chladič – bude se tedy spoléhat na ochlazování průvanem, které poskytuje radiální chladič, který dává Intel k procesorům.

soyo sy h310cm v3h v2 0 zakladni deska 10 Základní deska Soyo SY-H310CM-V3H V2.0 s podporou procesorů Skylake, Kaby Lake i Coffee Lake (Refresh)

Co je jinak ještě zajímavé, je vybavení sloty pro paměti DDR3 – ty má deska jenom dva, což bývá omezení spojené s lowendovými čipsety kategorie, v níž H310(C) figuruje. Motivace je asi opět s ohledem na rozpočet – pamětí DDR3 se dají sehnat levně, obzvlášť z výprodejů nebo bazaru, případně je zájemce může už vlastnit při upgradu staršího PC. Pro řadu uživatelů tudíž může být možnost spojit s novým CPU takovouto starou RAM atraktivní. Desek pro Coffee Lake používajících DDR3 se od hlavních výrobců moc neurodilo, pokud vůbec nějaká, chvíli kvůli tomu ani nebylo jasné, zda Coffee Lake vůbec ještě podporu pro paměti DDR3 má. Nicméně také další atypická deska od firmy Onda, o níž jsme psali před časem (v tomto případě šlo zase o model na bázi čipsetu H110, u kterého byla podpora pro Coffee Lake přidána aktualizací BIOSu), zřejmě podporovala spojení těchto CPU s DDR3.

soyo sy h310cm v3h v2 0 zakladni deska letak Leták k základní desce Soyo SY-H310CM-V3H V2.0

Desky Soyo se před dvaceti lety prodávaly i u nás

Jméno Soyo vám asi zní jako neznámá/nová značka. Nicméně není tomu tak úplně, základní desky se pod ní vyráběly již v 90. letech, dokonce myslím pod stejným logem. Jednu z nich pro Pentium III do slotu 1 (SY-6VBA133, avšak se „Slocketem“ a Celeronem 566 v socketu 370) jsem také provozoval. Nyní se asi Soyo prodává jen či hlavně v Asii. Nevím ale, zda firma funguje bez přerušení nebo zda jde o podnikání opět obnovené po nějaké pauze. Podle Wikipedie původní byznys zkrachoval a zbytky se přesunuly z Tchaj-wanu do komunistické Číny. Zdá se, že nyní vyrábí pro tamní trh také grafické karty GeForce i Radeon.

Podobně jako zmíněná deska Onda pravděpodobně platí, že tento model Soyo u nás bude obtížně, ba nemožně sehnatelný. V české distribuci se ze základních desek standardně objevuje stále jen Asus, Gigabyte, ASRock a MSI (ani Biostar a ECS už se obyčejně neprodává). A Soyo má dnes zdá se stránky jen v čínštině, což asi mluví jasně. Tato deska je sice zajímavá kuriozita, ale asi na ní u nás ani nenatrefíte.

Galerie: Základní deska Soyo SY-H310CM-V3H V2.0 s podporou procesorů Skylake, Kaby Lake i Coffee Lake (Refresh)

Byl pro vás článek přínosný?