Hlavní navigace

Základní úpravy fotek v Google Picasa

27. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když si nainstalujete program Google Picasa, můžete se do jisté míry přestat starat o to, kam jste své fotografie do počítače uložili. Picasa totiž ve výchozím nastavení automaticky vyhledává obrázky v celém počítači, a nemůže se tak stát, že by jí nějaký snímek unikl. Nezávisle na tom, v jaké složce máte obrázky uloženy, je pak zobrazí ve formě seznamu roztříděného podle data pořízení snímků.

Obrázky můžete v Picasa třídit do vlastních alb, aniž byste tím ovlivnili jejich umístění na disku. Pomocí Picasa však nemusíte obrázky pouze třídit a vyhledávat. Picasa nabízí jednoduchý způsob, jak obrázky upravovat. Najdete v ní sadu snadno použitelných nástrojů určených k odstranění těch nejčastějších nedokonalostí svých snímků.

Knihovna a režim úprav

Jakmile program Picasa spustíte, začne vyhledávat obrázky v počítači, o čemž budete informování vyskakovacím panelem v pravém spodním rohu obrazovky. Nově nalezené obrázky se postupně zařadí do seznamu k ostatním. Jakmile uvidíte obrázek, který vyžaduje nějaké úpravy, poklepejte na něj, čímž se z knihovny přepnete do režimu úprav. Po dokončení úprav klepněte na tlačítko Zpět do knihovny.

Automatická úprava barev

Nejčastějším problémem snímků je špatné zobrazení barev. K tomu může dojít při focení ve špatných světelných podmínkách. V režimu úprav najdete na záložce tlačítka Automatický kontrast a Automatická barva. Klepnutím na ně se můžete pokusit snímek vylepšit. Pokud se vám změna nebude líbit, použijte tlačítko Zpět v dolní části panelu úprav. Úpravy není nutné potvrzovat uložením, Picasa to dělá automaticky.

Odstranění červených očí

Častým problémem focení s bleskem je vznik červených očí na snímku. Zabránit tomu můžete použitím speciálních funkcí u svého fotoaparátu, nicméně pokud i přesto takový snímek pořídíte, Picasa vám pomůže jej opravit. V režimu oprav klepněte na tlačítko Červené oči. Nyní tažením myši nakreslete obdélníček okolo červené zorničky a sledujte, jak Picasa problém opraví. Doporučuji si obrázek zvětšit pomocí táhla ve spodní části tak, aby se vám červená část oka dobře označovala.

Vyrovnání hladiny

Z různých důvodů se může stát, že pořídíte obraz nějaké hladiny (moře, rybník), kde plocha, která by měla být vodorovná je více či méně z kopce. Takový obraz vypadá samozřejmě nepřirozeně, ale i s tím si Picasa poradí. Najděte snímek, poklepáním se přepněte do režimu úprav a klepněte na tlačítko Vyrovnat. Zobrazí se mřížka, která vám pomůže najít správnou vodorovnou pozici. Táhlem pod ní obrázek otočte a jak docílíte správné polohy, klepněte na tlačítko Použít.

Oříznutí obrázku pro tisk

Protože tištěné fotografie mají jiný poměr stran než snímky pořízené většinou digitálních fotoaparátů, je vhodné je před tiskem oříznout. Zabráníte tak zklamání, kdy na vytištěném snímku bude chybět například část hlavy. Otevřete tedy fotografii pro úpravy a klepněte na tlačítko Oříznout. Klepnutím vyberte jeden z nabízených poměrů stran a tažením na fotografii vytvořte plochu pro oříznutí. Tažením za její okraje změníte její velikost. Picasa pak automaticky ohlídá, aby poměr stran byl zachován. Poté klepněte na tlačítko Použít a fotografii pomocí nabídky Soubor|Tisk odešlete na tiskárnu.

Zkusíte štěstí?

V sadě základních oprav v Google Picasa najdete také tlačítko Zkusím štěstí. Pod poněkud zvláštním názvem se ukrývá automatická funkce, která vám umožní opravit co nejvíce vlastností obrázku jediným klepnutím. Vyzkoušejte ji.

Nakloněná budova

Funkci Vyrovnání můžete použít nejenom k otočení fotografie s vodní hladinou, ale i pro snímky, kde se vám nepovedlo vyfotit budovu, jejíž zdi by měly být správně svislé.

Byl pro vás článek přínosný?