Hlavní navigace

Do základních desek se pouští nová značka. Firma NZXT začíná podvozkem pro Coffee Lake

10. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Delší dobu se tu a tam zamýšlíme, zda se nám někdy rozroste skupina výrobců základních desek. Z těch vykrystalizovalo cosi jako „velká čtyřka“ (s ještě větší dvojkou v popředí) Asus, Gigabyte, ASRock a MSI, přičemž další výrobci ECS a Biostar se u nás přestali prodávat. Pak je tu ještě Evga a Supermicro, kteří jsou ale omezení jen na úzký segment a firma Colorful prodává jen v Číně. Ale nyní na CES 2018 se překvapivě objevil úplně nový hráč na tomto trhu.  

Nové jméno, patrně s pomocí v zákulisí

Do pole základních desek se pouští firma NZXT. Tu budete asi znát zejména přes počítačové skříně, ale aktivní je i s vodními chladiči, zdroji a různým herním či nadšeneckým příslušenstvím. Na CES předvedla svou první základní desku, která je údajně navržená v Kalifornii, byť vyrobena jako většina vrstevnic v Číně. Je ovšem pravděpodobné, že NZXT se spoléhá na některého asijského ODM partnera, který pravděpodobně obstarává většinu know-how okolo implementace. Kdo tento partner je, není známo. (Aktualizace: jde o firmu ECS, již je to oficiálně potvrzeno.)

Pro tuto premiéru si NZXT vybralo platformu Z370 procesorů Intel Coffee Lake a tedy socket LGA 1151. Úplně první deska se jmenuje N7-Z37XT a patří do poměrně drahého segmentu „nadšenců“. To asi moc nepřekvapí, mainstream a levnější základní desky nebudou moc lukrativní byznys. Cena je stanovena na 300 $ (s DPH v přepočtu okolo 7800 Kč), nejde tedy nic pro toho, kdo hledá přijatelný poměr cena/výkon.

Kompletní zakrytování i nad chladiči

Deska je to formátu ATX a má několik specifik, kterými ji výrobce chce odlišit. Nejnápadnější je celoplošný plechový kryt na PCB, jenž bude nabízen v černé a bílé a kryje kromě konektorů na hranách a zapovězeného čtverce okolo socketu prakticky vše. Znamená to tedy například odnímatelná dvířka pro sloty M.2 (SSD ale topí, takže po montáži je doporučeno nechat slot nepokrytecký).

Ale NZXT jde ještě dál – deska kryje také pasivní chladiče na čipsetu a na napájecí kaskádě. Tyto kryty jsou perforované (a zřejmě je také lze vyměnit za plechy jiné barvy nebo odebrat), ale i tak mi to nepřijde jako moc dobrý nápad. Hodně pochybuji, že toto nezvyšuje teploty, zvlášť na napájení. Tam naštěstí není zakrytí úplné, ale plech může stále vytvářet nežádoucí závětří.

Další specialitou této desky je přímá podpora pro systémy dekorativní RGB iluminace Hue+ ve skříních NZXT. A co je možná zajímavější, má integrovánu regulaci ventilátorů NZXT Grid+; mimo jiné tyto funkce mají prý obhajovat vysokou cenu desky N7-Z37XT. Jedna zajímavá vlastnost je také to, že I/O čipové sady Z370 nemá žádné konflikty ve sdílení konektivity, které jsou vlastností čipsetů Intelu. Všechna rozhraní jako PCI Express, USB 3.0 a SATA lze používat zároveň. Nemusí to ale nutně být jen dobrá věc, kvůli tomuto bylo totiž nutno konektivitu osekat – například porty SATA jsou jen čtyři místo šesti, aby nedošlo ke sdílení prostředků se dvěma sloty M.2, které deska vyvádí.

N7-Z37XT má dva sloty PCI Express 3.0 ×16 a v režimu ×8/×8 podporuje SLI a CrossFireX. Napájecí kaskáda čítá 15 fází založených na mosFETech Infineon/Internation Rectifier IR3598, pomocí phase-doublerů je řídí čip IR35201 – po stránce komponentů to tedy vypadá kvalitně. Osazen je gigabitový Ethernet Intel I219-V; zvukovku dělá Realtek ALC1220. Ve výbavě jsou ale i rezervy, pokud povážíme vysokou cenu. Ethernet je jen jeden, nedostanete integrované Wi-Fi a nejvíc asi schází USB 3.1 – ať už na zadním panelu, nebo ve formě vývodu na čelní panel. Je příjemné vidět na zadním panelu DisplayPort pro integrovanou grafiku, jenže ten nejvíc chybí na rozumně levných deskách, nikoliv na highendu.

Recenze už jsou k dispozici

NZXT asi dobře chápe, že jako nováček bude se bude muset snažit, aby zákazníky přesvědčila. Desku proto předběžně poslala k recenzi a hned při odhalení jsou tak k přečtení podrobnější recenze, pokrývající důležité věci jako jsou možnosti v BIOSu nebo přetaktování (to není špatné, ale firmware údajně automaticky přidává napětí při změnách násobiče, což nemusí každému vyhovovat). Test si můžete přečíst třeba na Tom's Hardware nebo AnandTechu (z těchto webů také pocházejí fotografie desky, NZXT má na webu jen počítačové rendery).

N7-Z37XT pravděpodobně není jediná deska, kterou NZXT plánuje. Firma by v tomto byznysu asi měla mít dlouhodobější plány, ovšem zatím nevíme, zda hodlá vyrábět třeba širší sortiment v rámci jedné generace. Dost možná by se od ní mohla objevit deska pro platformu X299 a také asi pro socket procesorů Ice Lake, který snad příští rok nahradí platformu LGA 1151. Zda NZXT počítá třeba i s platformou AMD, těžko říct.

Aktualizováno (22. 1. 2018):

NZXT nyní oznámila, že přehodnotí cenovou politiku a desku o šestinu zlevní, nakonec má tedy stát 249 dolarů (6250 Kč). Nicméně podepíše se to na příslušenství. Původně v krabici měly být RGB LED pásky navíc a také prodlužovací kabely pro ně. což bylo kvůli snížení ceny zrušeno.  Na druhou stranu také firma hlásí, že prodlouží záruku ze tří na čtyři roky, aby se kupující nemuseli bát neznámé značky.

Byl pro vás článek přínosný?