Hlavní navigace

Zakřivený monitor Samsung SE790C je tady. Má velikost 34palců a matrici VA

22. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung představil svého nového zástupce na trhu monitorů. Je jím na první pohled velice atraktivní zakřivený model SE790C.

Monitor Samsung SE790C má úhlopříčku 34palců a poměr stran 21:9. Je vybaven LCD panelem s LED podsvícením, přičemž je použita matrice typu VA. Displej má tzv. ultra WQHD rozlišení, které tvoří 3440 × 1440 obrazových bodů.

Samsung udává pozorovací úhly 178° z vertikálního i horizontálního směru, svítivost 300 cd/m2 a kontrast 3000:1. Poloměr zakřivení obrazovky je tři metry a při její šířce 821,5 mm by to mělo znamenat přirozenější podání obrazu, jelikož rohy displeje jsou k očím blíže.

Součástí monitoru jsou i stereo reproduktory s výkonem 2 × 7 W, což je o dost víc, než na co jsme u těchto ne příliš ohromujících integrovaných řešení zvyklí. Soudy se však bez poslechu vynášet nedají.

 

Monitor můžete použít jako USB hub, přičemž na něm najdete čtyři výstupy ve verzi 3.0. Propojení s počítačem je řešeno přes konektor typu B (USB 3.0). Bohužel, USB výstupy jsou na zadní straně monitoru a ne na jeho boku. Z hlediska estetiky je to možná plus, ale strefit se do nich není o nic pohodlnější, než zapojování zařízení na zadní panel počítače. Pokud ovšem chcete tyto konektory používat jen jako hub a ne jako ulehčení přístupu k portům, problém to není.

Z hlediska obrazových vstupů je monitor vybaven dvěma HDMI a jedním konektorem DisplayPort. Oba typy kabelů jsou součástí balení, přičemž je k nim přidávána i redukce na mini DisplayPort a kabel USB 3.0 typu A-B pro zapojení zabudovaného USB hubu. Napájecí soustava není uvnitř monitoru. Počítejte tedy s krabičkou adaptéru.          

Z funkcí stojí za pozornost Picture-by-Picture (PbP) a Picture-in-Picture (PiP), které umožňují zobrazit obraz ze dvou zdrojů (například z desktopu a notebooku) najednou.

Monitor by měl být vhodný i pro hraní. Dobu odezvy udává Samsung na 4 ms. Obnovovací frekvence obrazovky je však zcela běžných 60 Hz. Pozitivem je kvalitní podstavec, který umožňuje naklonit displej o 20° směrem vzhůru a o 2° dolů. Vertikální posun je možný o 100 mm.

Cena monitoru pochopitelně není nijak lidová. V německých e-shopech se začal právě prodávat za cenu 1600 eur, tedy 44 000 korun.

Zdroj: Samsung (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?