Hlavní navigace

Žaloba dTestu na O2 má první problém. Soud se jí vůbec nechce zabývat

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spotřebitelská organizace dTest podala žalobu na O2 kvůli porušení zákona o ochraně spotřebitele. Operátor v polovině července ukončil možnost zpomaleného surfování po vyčerpání datového balíčku a zákazníkům neumožňuje ukončit smlouvu na dobu určitou bez zaplacení pokuty. dTest i ČTÚ přitom tvrdí, že jde o velký zásah do práv spotřebitelů a O2 nesplnilo zákonnou informační povinnost. Zákazníci mají na odstoupení nárok.

Operátoři nechtějí, abyste surfovali zadarmo. O2 je v tom nejpřísnější

Obvodní soud pro Prahu 4, na který se dTest obrátil, ale řízení zastavil. Necítí prý pravomoc ve věci rozhodnout a odkazuje se na § 129 zákona elektronických komunikací, který říká, že spory mezi účastníky a operátory rozhoduje Český telekomunikační úřad. dTest s tím nesouhlasí, protože ČTÚ řeší spory mezi operátory a účastníky. dTest se odvolal a o budoucnosti sporu teď rozhodne Městský soud v Praze.

 

dTest má jako spotřebitelská organizace pravomoc žalovat jakékoliv protiprávní jednání podnikatelů vůči spotřebitelům. Zákon o elektronických komunikacích ve věci této žaloby nedává ČTÚ žádnou zvláštní pravomoc. Soud tak vlastně požaduje, aby ČTÚ rozhodl spor, který není oprávněn řešit,“ píše časopis v oficiálním vyjádření.

Zdroj: dTest

Byl pro vás článek přínosný?