Zálohování fotografií do cloudu odinstalací Google Photos nezabráníte

0

Dnes je běžné, že už z výroby aplikace ve smartphonech zajišťují nahrávání fotografií do cloudu. Máte je všechny zálohované, navíc si je prohlédnete v prohlížeči, případně se rovnou synchronizující s vaším počítačem. Microsoft fotky posílá do úložiště OneDrive, zatímco Google pro změnu na svoje. Funkci ovšem kdykoli ručně vypnete. Nebo by to tak aspoň mělo být.

Nashville Business Journal však informuje o tom, že se vyskytl drobný zádrhel. Nástroj Google Photos, jenž vznikl odloučením fotek z aplikace Google+, totiž i po odinstalaci odesílání fotky do cloudu. Redaktor aplikaci odebral, ale později ji kvůli kontrole novinek v nástroji znovu přidal. Ke svému překvapení zjistil, že se v cloudu nacházely všechny fotky, které od odinstalace nasnímal.

 

Nemohly se přitom sesynchronizovat po opětovné instalaci, neboť paměť telefonu byla pravidelně promazávána. Problém redaktor replikoval na dalších zařízeních. Co funguje, je vypnutí synchronizace. Ale pokud ji nechal zapnutou, samotné odebrání aplikace nepomohlo a fotografie se nadále odesílaly do cloudu.

Otázka zní, jestli jde o chybu, nebo funkci. Podpora Googlu prý v reakci sdělila, že záloha proběhla, jak měla, a k vypnutí synchronizace musíme navštívit nastavení služeb Google Play. Zdravý rozum napovídá, že když aplikaci odeberete, synchronizace přestane fungovat. Nebo to vidíte jinak? Domnění, že je synchronizace vypnutá, může podlehnout řada uživatelů.

Mezitím mohou být jejich fotky nadále svěřovány do péče Googlu. Na důvěře k firmě to nepřidá. Google nicméně tvrdí, že služba má právě fungovat, čili jedná se o design. Matoucí přitom je, že Photos nejsou na první pohled nedílnou součástí systému. Zálohování nicméně je a odinstalace nástroje Photos ho nezastaví. Ne každému dojde, že kvůli tomu musí jít do nastavení služeb Google.

Zdroj: Nashville Business Journal via Neowin

Ohodnoťte tento článek!