Hlavní navigace

Zamčené 65W procesory Alder Lake se dají přetaktovat. Přes BCLK 5,2 GHz na Core i5-12400

19. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Pamatujete přetaktování levných procesorů Intel Skylake přes BCLK? S Alder Lake je zpátky, takty přes 5 GHz jsou s ním otevřené i pro levné 65W modely, včetně třeba Core i3. Otázka samozřejmě je, jestli to Intel zase nezatrhne.

Je to přes deset let, co Intel zrušil přetaktování procesorů pomocí základní frekvence a přišlo taktování násobičem – jenž ale je odemčený jen u dražších CPU. Z času na čas se ale možnost OC starou metodou zase objeví. Často proti vůli Intelu, protože se takto dá udělat drahé CPU z těch levných. Vypadá to, že u Alder Lake opět toto přetaktování přes BCLK existuje, což by mohla být dobrá zpráva pro uživatele s omezeným rozpočtem.

Na možnost přetaktování procesorů Alder Lake pomocí BCLK, tedy Base Clock (ve výchozím režimu 100 MHz, což se násobí násobičem na finální frekvenci – jde o jinou věc, než je základní frekvence CPU ve smyslu „bez boostu“), upozornil přetaktovávač a youtuber Roman Hartung alias Der8auer. Tato možnost v posledních letech byla Intelem sice oficiálně nabízena, ale jen pro odemčené procesory. Tedy ty, které se beztak dají přetaktovat i změnou násobiče.

U Alder Lake je ale důležité to, že přetaktování pomocí BCLK funguje podle všeho i na zamčených procesorech, ať už nedopatřením, schválně, nebo proto, že Asus v BIOSu provádí nějaký trik, kterým se dostává okolo omezení, kterými Intel taktování zakazuje.

Der8auerovi se podařilo přetaktovat zamčené Core i5-12400 (s frekvencí boostu 4,4 GHz pro jedno jádro a 4,0 GHz pro všechna jádra) na 5240 MHz na všech jádrech, což dosáhlo výkonu 6186 bodů v Cinebench R20 MT (při spotřebě 135 W) a také dobře fungovalo ve hrách. Přetaktovat se ale dá zřejmě skoro vše, včetně třeba dvoujader Celeron. Nějaké výsledky benchmarků můžete vidět dole v galerii.

Unlock BCLK OC

Der8auer funkčnost přetaktování zamčených Alder Lake přes BCLK zjistil na deskách Asus, a to na highendových modelech Maximus Z690 Apex a Z690 Hero s BIOSy verze 0811. Aktivuje se volbou „Unlock BCLK OC“ (je třeba nastavit na Enabled), která se v BIOSu (sekce Extreme Tweaker\Tweaker's Paradise) objeví jen v případě, že je v desce zamčený procesor, tj. model, který není ze řady K. Pokud tedy máte v desce káčkový procesor, nezjistíte, že BIOS tuto volbu má.

Poté už můžete upravit základní frekvenci (BCLK). Pro úspěšné přetaktování také bude třeba po zapnutí XMP snížit násobič pamětí, protože jejich výsledný takt se také odvíjí od BCLK, takže bez manuální korekce by byly také přetaktované a nejspíš byste nenabootovali. Podobně také může být nutné separátně snížit frekvenci cache.

Také pochopitelně může být třeba zvýšit napětí pro procesor. Pamatujte na to, že přetaktování sebou nese rizika a zejména zvyšování napětí, dejte si tedy pozor a pouštějte se do tohoto jen tehdy, když víte, co děláte. Nebo máte zkušený „dospělý dozor“.

Podle Der8auera je přetaktování přes BCLK na Alder Lake relativně bezpečné v tom smyslu, že se nemění frekvence sběrnice PCIe, což byl dřív důvod, proč se tato metoda u procesorů moc nedala použít – PCIe se velmi rychle (nad 102–103 MHz) stane nestabilní, což opravdu nechcete, když vám na ní visí čipset a disky. U Alder Lake zůstává na 100 MHz.

Bude to prakticky užitečné?

Zatím ale není jasné, zda je opravdu důvod k oslavám a tato cesta vám přinese vysoký výkon za málo peněz. Problém je v tom, že přetaktování Alder Lake přes BCLK vyžaduje, aby deska měla externí generátor taktu pro tento účel. A bohužel se to zdá zatím týká hlavně hodně drahých highendových desek – jsou to ony dva zmíněné modely ROG Maximus (u nás za za 15 až 17 tisíc Kč). Samozřejmě nevyplatí kupovat procesor za pět tisíc (třeba Core i5-12400F nebo i5-12500) a pak koupit takovouto desku. V takovém případě by samozřejmě bylo rozumnější dát 15 tisíc (nejspíš by vám ale na dorovnání přetočeného Core i5 stačilo méně) za výkonnější CPU a pět tisíc za desku.

Například už deska ROG Strix Z690 I-Gaming tuto možnost nemá. Je však možné, že se objeví i nějaké desky vybavené generátorem taktu pro přetaktování BCLK v levnější kategorii mainstreamových desek, kde už by to pak začalo být cenově atraktivní. Podle Der8auera by mohly mít externí generátor taktu a díky tomu tuto možnost i dvě desky B660, ale zatím ještě není potvrzené, zda u nich volba „Unlock BCLK OC“ je BIOSem opravdu poskytnuta. Pak je samozřejmě také možné, že se během několika týdnů se stejným trikem vytasí i další výrobci desek, nejen Asus. A u nich může být segmentace desek, které tuto funkci mají a které ne, odlišná od Asusu.

Druhá velká otázka je, zda to takto Intel „nechá“. Když se výrobcům desek naposled podařilo rozběhat přetaktování zamčených procesorů(u Skylake/LGA 1151 před šesti lety), Intel zasáhl a tuto schopnost zrušil pomocí aktualizací mikrokódu pro procesor. Ta se eventuálně dostala do BIOSů desek a byl konec.

A je možné, že tento postoj polovodičový gigant zaujme i nyní… Ovšem pokud byste si u desky, kde už tato funkce jednou fungovala, ponechali starý BIOS, tak budete možné si minimálně nějakou dobu tuto funkci užívat, pokud se ji Intelu nepodaří zazdít i nějakou aktualizací ovladačů nebo Windows, které bude obtížné se vyhnout.

Přetaktování zamčených procesorů Alder Lake pomocí BCLK OC: screenshoty, výkon v benchmarcích

Zdroje: Der8auer (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?