Hlavní navigace

Zapomeňte na Flickr s 1TB diskem. Česká Zonerama má neomezený prostor pro fotky

20. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spolu s uvedením nového správce fotek ZPS 16 vylepšil český Zoner Software i svá webová fotoalba. Klíčovou změnou je neomezený prostor pro libovolné fotografie. To už Zonerama uměla dříve, jenže rozlišení fotek upravila na maximálních 2560 × 1600 px, což je dost pro webovou prezentaci, ale album pak nemůžete použít jako zálohu originálů. Nová Zonerama už ale nemá limit ani pro počet fotografií, ani pro jejich rozlišení.

Zonerama nově nabízí neomezený prostor pro fotografie Zonerama nově nabízí neomezený prostor pro fotografie
Zonerama nově nabízí neomezený prostor pro fotografie

Fotky se nicméně stále neukládají v původní podobě. V našem testu měl originální soubor přes 9 MB, zatímco Zonerama jej o megabajt připravila. Nadále můžete uchovávat pouze formát JPG, nikoliv RAW nebo TIFF. Náročnějším uživatelům to jistě bude vadit, proto se budou muset poohlédnout po jiných (placených) úložištích.

Oživeno: Zástupci Zoneru nás upozornili, že Zonerama opravdu uchovává originály souborů. Při druhém testu to musíme potvrdit i my. Originální soubory i ty stažené se při druhém testu nelišily ani o bajt. Pro uživatele je to skvělá zpráva. Zoneramu můžete používat jako zálohu!

Bezplatná Zonerama nicméně i tak nabízí opravdu mnoho. Jen pro představu – vychvalovaný Flickr letos zvýšil kapacitu bezplatného úložiště „jen“ na 1 TB. Google+/Picasa má 15GB prostor pro libovolné fotky a neomezený pro ty s rozlišením do 2048 × 2048 px.

 

Zonerama si poradí i s videem, ale hodí se opravdu jen pro krátké klipy z foťáku nebo mobilu. Rozlišení je nanejvýš 1280 × 720 px. Pro videa dlouhá 3–15 minut dostanete prostor o celkovém limitu 120 minut, pro klipy kratší než 3 minuty je kapacita bez omezení.

Služba dostala i další novinky. Fotoalba ze Zoneramy můžete rovnou sdílet (zrcadlit) na Facebooku. Fotby v albech můžete přeuspořádat a u zaheslovaných alb můžete vložit nápovědu, která druhé straně… napoví.

Byl pro vás článek přínosný?