Hlavní navigace

Závod firmy Hynix poničil velký požár. Paměti a SSD by mohly zdražit

4. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

S cenami pamětí RAM to v posledních měsících není zrovna veselé – po levném období konce minulého roku nám ceny zase pořádně nabobtnaly. Cena pamětí NAND používaných v SSD je také pod tlakem kvůli živé poptávce od výrobců mobilních telefonů. Situace by se však ještě mohla docela zdramatizovat. Včera ráno totiž vypukl rozsáhlý požár v jedné z továren společnosti SK Hynix, která je významným producentem jak NAND, tak DRAM. Závod v čínském Wu-Si (anglickou transkripcí Wuxi), který byl ohněm vyřazen z provozu, přitom tvoří velkou část produkce korejské společnosti. Delší výpadek jeho produkce by mohl vyvolat nedostatek pamětí na trhu a růst jejich cen.

Hořet začalo po explozi neupřesněných chemikálií, dle našeho času v 09:50 hodin ráno. Zřejmě rozsáhlý požár pak údajně zachvátil linky na čištění vzduchu a byl zdaleka vidět, jelikož z továrny stoupalo velké množství černého dýmu. Ačkoliv se hasičům podařilo požár zastavit či uhasit během zhruba dvou hodin, závod musel být odstaven. To stihlo vyvolat značné obavy na trzích, které zřejmě podpořily i snímky z místa.

Požár továrny firmy Hynix ve Wu-Si
Požár továrny firmy Hynix ve Wu-Si 

Hynix je za Samsungem tržní dvojkou ve výrobě pamětí se zhruba 30% podílem na globálních dodávkách. Postižená továrna přitom podle zástupců firmy zodpovídá až za 40–50 % čipů DRAM, které Hynix celkově vyrobí. Její delší výpadek by tedy mohl mít masivní dopad. Dle některých zpráv (v počátečním zmatku ale informace nemusely být přesné) již dokonce někteří distributoři v chvatu začali zastavovat dodávky pamětí – zřejmě očekávání, že jejich cena skokově stoupne kvůli výpadku v nabídce. Pokud by totiž najednou celosvětová produkce klesla o víc jak deset procent, čipů by byl velký nedostatek.

 

Značné obavy, které snímky vyvolaly, Hynix po několika hodinách mírnil s tím, že dle ohledání škod by dopad na provoz neměl být tak dramatický. K závažnějším újmám na zdraví či životech nedošlo, lehčí zranění údajně utrpěl jeden zaměstnanec. Tzv. „clean room“, čili kritická uzavřená část provozu, kde se udržuje prostředí s extrémně nízkou mírou kontaminace prachem a nečistotami a kde probíhá citlivá manipulace s nedokončenými čipy, by prý neměl být vážně poškozen a přístroje mají být v pořádku. Výroba by tak snad mohla být obnovena v relativně krátkém čase, ačkoliv nic konkrétního sděleno nebylo. Vyhořelé zařízení ale pochopitelně bude potřebovat rekonstrukci.

Požár továrny firmy Hynix ve Wu-Si
Požár továrny firmy Hynix ve Wu-Si

 Požár továrny firmy Hynix ve Wu-Si
Požár továrny firmy Hynix ve Wu-Si

Nezbývá než doufat, že obnova skutečně nebude trvat dlouho, nebo že alespoň produkce neklesne příliš zásadně. Zatímco trh mobilních zařízení je stále v příznivé konjunktuře, oblast osobních počítačů a notebooků se potýká s propadem poptávky. Další rána v podobě zvýšení nákladů na paměti (včetně třeba těch u grafických karet) a úložiště by tedy byla tvrdá.

Zdroje: Reuters (1, 2), KitGuru, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?