Hlavní navigace

Zbraně pro digitální bojovníky: velký test herních myší do 1500 Kč

24. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

První počítačovou myš sestrojil Douglas Engelbart už v 60 letech, od té doby samozřejmě proběhlo mnoho změn a vylepšení. Základní princip zůstává stále stejný, myši jsou ale stále přesnější, pohodlnější a hezčí. Proto se vždy jednou za čas rádi podíváme na to, co trh nabízí. Prosinec je na tokvý test ideální - svátky totiž nabídnou pár dní volna, novou myš tedy zvládnete i pořádně otestovat.

  

Ačkoli se dnes dá normálně fungovat i s myší za sto korun, pokud sedíte u počítače byť jen pár hodin denně, rozhodně si připlaťte. Dobrý model je neocenitelným společníkem, už za čtyři pět stovek můžete mít slušné herní polohovadlo. My jsme se v tomto testu zaměřili na trochu vyšší kategorii 1000–1500 Kč, kde už se nachází i modely, které uspokojí i profesionální hráče. V testu se nám sešly myši s optickými i laserovými snímači, také modely obouruké i čistě pravácké. Jeden z testovaných kusů byl úplně bez tlačítek, jiné pak měly knoflíků přes deset a dají se tak použít i na MMORPG, které teď frčí mezi nejmladší hráčskou generací.

Jak jsme testovali

V první kategorii ergonomie a design jsme hodnotili to, jak myš padne do ruky. Zjišťovali jsme hmotnost, plusové body se udělovaly za možnost upravit ji pomocí speciálních závaží. Řešili jsme také symetrii – tedy zda myš mohou využívat i leváci. Snažili jsme se co neobjektivně obodovat design, který je už z principu velmi subjektivní. Nevynechali jsme ani podsvícení, se kterým je to podobné. Dá se ale aspoň exaktně porovnat, jaké možnosti podsvícení myš nabízí. Samozřejmě jsme pečlivě zhodnotili počet tlačítek a jejich umístění.

Ve druhé kategorii nazvané zpracování jsme řešili použité materiály, kvalitu zpracování, přesnost slícování jednotlivých kusů a také povrch myši. Lesklá myš sice vypadá krásně, ale bude vám po ní klouzat ruka, což se ve vypjatém bojovém momentu může nevyplatit. Bodovali jsme také chod tlačítek a kolečka, délku a kvalitu kabelu a samozřejmě velikost a zpracování kluzných plošek ve spodní části myši. 

V důležitém oddílu ovládání jsme bodovali přesnost myši. K tomu jsme využili jak hry různého typu (3D střílečky, strategie), simulace práce se složitými tabulkami i syntetické testy. Můžete si je sami vyzkoušet zde, jde o soubor cvičení pro profesionální hráče. Nevynechali jsme ani oblíbený test povrchů od kvalitních podložek, přes lesklé časopisy (typická domácí improvizovaná podložka), hrubé dřevěné podložky až po nejnáročnější sklo, které používáme jen proto, abychom zjistili, které snímače mají největší rezervu. Do poslední kategorie další jsme shrnuli další parametry, které si zasloužili bodové ohodnocení. To jsou všechny bonusové funkce, kvalita dodávaného softwaru, možnosti nastavení maker, profilů, citlivosti a podobně.

Partner testu
Za zapůjčení myší děkujeme společnosti Mironet.

Úvod, jak jsme testovali

1. Asus ROG GX1000 Eagle Eye

Agresivní model od Asusu byl od první chvíle jedním z favoritů testu. Ať už jde o snímač s rozlišením 8200 dpi, fascinující design nebo kovové tělo – vše už na první pohled naznačuje, že toto je ta pravá myš pro hráče. Přesto její tvar není úplně typický. Uprostřed je myš poměrně úzká a je také velmi dlouhá. Nejvyšší část je navíc hodně vzadu, polohovač tedy vyžaduje trochu jiný úchop, než jste možná zvyklí. Chvíli tak trvá, než vám novinka dobře padne do ruky.

Asus ROG GX1000 Eagle Eye
tlačítka 2+4
kolečko klikací
typ senzoru laserový
rozlišení senzoru 8200 dpi
kabel 1,8 m, opletený
závaží 5× 5 g
další
přepínání podsvícení přímo na myši,4 režimy, 6 programovatelných maker, podložka v balení
rozměry 129 × 66 × 44 mm
hmotnost 150 g
cena 1299 Kč
hodnocení
ergonomie a design 93% 87%
   zpracování 90%
ovládání 82%
další 82%

Kovová tlačítka mají zcela ideální chod, potěšila nás také tři tlačítka nachystaná pro palec, poloha dvou z nich je zcela optimální. V tomto směru rozhodně jedna z nejlepších myší na trhu. Za kolečkem se nachází velký a efektní přepínač citlivosti, kolečko je podsvícené, pogumované a velmi robustní. Jeho chod je možná tuhý až příliš, zato je však dokonale jistý. Myš je vyjma tří tlačítek v levé části dokonale symetrická, může tedy být dobrou volbou pro leváky.

Plusy / mínusy
design, zpracování tvar vyžaduje zvyk
podsvícení, tlačítka úzký profil není pro každého
závaží, symetrie

Ve spodní části najdeme tlačítko pro přepínání efektního podsvícení. Odpověď na otázku, zda je tam skutečně nezbytně nutné, už nechám na vás. Faktem ale je, že Asus nabízí výborný ovládací software, kde se to dá nastavit také. Dole v zadní části je také možné pomocí efektního mechanismu myš otevřít a zvýšit její hmotnost pěti 5g závažíčky, která najdete v balení. Snímač patřil v testu k nejcitlivějším, dobře si poradil také s náročnými povrchy, přesto se našly myši, která nám ve hrách připadly ještě o chloupek lepší. Celkově si nás ale Asus získal. 

Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye Asus ROG GX1000 Eagle Eye

2. E-Blue Auroza Type IM

Japonská značka E-Blue není mezi běžnou populací úplně vyhlášená, ve světě profesionálních hráčů je to ale pojem. Jejich Auroza Type IM určitě patří k tomu nejzajímavějšímu, co můžete kolem tisícovky pořídit. Senzor Avago 5050, který v myši najdeme, je špičkový, a ve hrách i v systému nám připadal ohromně přesný, ačkoli je jeho maximální citlivost „pouhých“ 4 000 dpi. (Což ostatně dokazuje, že to není jen o rozlišení.) Myš se chlubí skvělou snímkovou frekvencí (až 6 700 fps) i 1ms odezvou. Vtipná je možnost přepínat vzorkovací frekvenci (125–1 000 Hz) pomocí speciálního polohovače ve spodní části.

E-Blue Auroza Type IM
tlačítka 2+3 E-Blue Auroza Type IM
kolečko klikací
typ senzoru optický
rozlišení senzoru 6000 dpi
kabel 1,75 m, opletený
závaží -
další
barevná indikace dpi, světelné efekty, přepínač vzorkovací frekvence ve spodní části 
rozměry 124 × 64 × 40 mm
hmotnost 135 g
cena 1140 Kč
hodnocení
ergonomie a design 77% 84%
   zpracování 86%
ovládání 94%
další 72%

To, že je zařízení japonské provenience, dokazuje také vzhled – Auroza má divoké perforace, je celá mohutně podsvícená a pokud ji necháte chvilku v klidu, podsvícení začne pulzovat. Změníte-li navíc rozlišení senzoru, změní se také barva podsvícení. V dodávaném softwaru můžete nastavovat funkce a makra pro tlačítka či vytvářet profily, divokou světelnou show ale vypnout nemůžete. Holt Japonsko. 

Plusy / mínusy
přesnost senzoru nemožnost regulovat podsvícení
ergonomie, tlačítka a povrch úzký profil není pro každého
symetrie

Myš je hodně nízká a závaží budete hledat marně. A přesto, že jsme zvyklí spíše na velké herní monstra, přišel nám tento model jako ergonomický klenot. Auroza není úplně lehká, zato je perfektně vyvážená a ovládá se prostě skvěle. Ideální je také chod tlačítek a kolečka. Na jeho velké „zuby“ jsme si museli chvilku zvykat, zpětně ale musím uznat, že jsou praktické. Tlačítka mají vydržet 5 milionů kliků, věříme, že podobně na tom bude celá myš. Model E-Blue byl jedním z nejpříjemnějších překvapení tohoto testu.

E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM E-Blue Auroza Type IM

3. Roccat Kova Plus

Roccat do herních myší dobře šlape, nezklamal nás ani model Kova Plus. Ten je jako jeden ze dvou modelů v testu dokonale symetrický, na rozdíl od Razeru má ale na obou stranách dvojici tlačítek. Jde tedy o velmi dobrou variantu pro leváky. Jedinou vadou tohoto konceptu je fakt, že tělo (podobně jako u Asusu) je v zadní části příliš zúženo a nemusí tak vyhovovat širším dřevorubeckým tlapám. Na druhou stranu vyloženě vybízí k alternativnímu úchopu, kdy uživatel drží myš z boků prsty a navigaci zajišťuje pohybem zápěstí. Tato varianta je často k vidění i u nás v redakci.

Roccat Kova Plus
tlačítka 2+4 Roccat Kova Plus
kolečko klikací
typ senzoru optický
rozlišení senzoru 3200 dpi
kabel 2 m
závaží -
další
dokonale symetrická, podrobné nastavení podsvícení
rozměry 118 × 64 × 37 mm
hmotnost 90 g
cena 1016 Kč
hodnocení
ergonomie a design 83% 82%
   zpracování 87%
ovládání 73%
další 92%

Celkově tak máte k dispozici čtyři bonusová tlačítka (ta vpravo budou pro pro praváky hůře využitelná a naopak), dodávaný software od Roccatu navíc umožňuje nastavit jedno tlačítko jako EasyShift, s jeho pomocí je pak možné vyvolávat druhotnou funkci přidělenou dalším tlačítkům. Ovládací program je velmi podrobný a nabízí hodně možností (makra, podsvícení, režimy, vzorkovací frekvence), bohužel provádění změn vždy trvá velmi dlouhou dobu. Instrukce se totiž ukládají do interní paměť myši (zřejmě velmi pomalé). To má ale jednu velkou výhodu – myš si pak nastavení pamatuje na jakémkoli počítači.

Plusy / mínusy
design, zpracování chybí indikace DPI
možnosti nastavení snímač na horších površích
dokonalá symetrie pro někoho příliš úzká

Snímač je přesný a rychlý, jedinou slabinou je, že si dobře neporadí s náročnějšími povrchy. Tlačítka mají krátký a přesný chod, robustní kolečko je ve svém chodu trochu volnější, než by bylo ideální. Celkově jde ale o nadprůměr. Designově je myš velmi povedená, ocenili jsme zejména neobvyklé a přitom decentní podsvícení. Na výběr je 7 barev, nechybí ani pulzování a úplné vypnutí, což je skvělé. Celý povrch modelu Kova je pogumovaný a skvěle tak zvládá přívaly potu.

Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus Roccat Kova Plus  Roccat Kova Plus

4. Tesoro Gandiva

Americká firma Tesoro složená z herních nadšenců začíná na náš trh dodávat čím dál víc produktů. Jejich nová myš Gandiva rozhodně patří k nejzajímavějším produktům, jaké jsme mohli za poslední dobu vidět. Neobvyklý je tvar, mezi hlavními tlačítky myši je dokonce zející díra. Tu v přední části vyplňuje masivní pogumované kolečko s velmi přesným chodem. Pravé tlačítko má perfektní odezvu, levé je však zřejmě vinou designového výstřelku příliš tuhé a během testování jsme si na něj úplně nezvykli.

Tesoro Gandiva
tlačítka 2+4 Tesoro Gandiva
kolečko klikací
typ senzoru laserový
rozlišení senzoru 8200 dpi
kabel 1,9 m
závaží -
další
barevná indikace dpi, makra, vestavěná paměť
rozměry 124 × 77 × 42 mm
hmotnost nezjištěno
cena 1340 Kč
hodnocení
ergonomie a design 78% 81%
zpracování 87%
ovládání 76%
další 90%

Myš je dostatečně široká, bohužel nenabízí ergonomicky řešený prostor ani pro palec vlevo, ani pro malíček vpravo, což bylo zklamáním. Povrch myši připomínající broušený kov je estetický i praktický. Design i zpracování můžeme pochválit, líbilo se nám podsvícení s velmi podrobnými možnostmi nastavení, i řešení indikace dpi. Citlivost se přepíná přímo, pomocí tlačítek ve střední části, což vždy kladně hodnotíme

Plusy / mínusy
design, možnosti nastavení ergonomie
kolečko, indikace DPI snímač na horším povrchu
použité materiály nemožnost zvýšit hmotnost

Dodávaný software nabízí vše, co můžete potřebovat, nechybí makra, uživatelské profily, programování tlačítek – to vše se ukládá na integrovanou paměť. Myš má poměrně ideální váhu, možnost zvýšit hmotnost pomocí závaží ale chybí. Laserový senzor s maximální citlivostí 8 200 dpi uspokojí i ty nejnáročnější hráče. My jsme hráli nejvíce s nastavením 6 400 a přesností jsme byli nadšení. Profesionální hráči, kteří využijí i 8 200, pak musejí být úplně v extázi. Stejně jako někteří další konkurenti je ale snímač citlivý na kvalitu povrchu. Gandiva je skvěle zpracovaná myš s vynikajícím snímačem, bohužel doplácí nedostatečnou ergonomií na svůj neobvyklý design. 

Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva Tesoro Gandiva

5. Genius GX Gaming Gila

Genius začal před nějakou dobou do svého portfolia zařazovat herní příslušenství, něco je povedenější, něco méně. Ptáte se, do jaké kategorie patří Gila? Designově určitě do té první, myš vypadá netradičně a zajímavě, přes velké množství tlačítek a odvážný tvar je téměř dokonale symetrická. Leváci případně přijdou jen o dvě tlačítka připravená pro palec. V praxi nám bohužel myš přišla trochu krátká, což v kombinaci s poměrně vysokým profilem nutí ruku zaujmout hodně „klubíčkový“ tvar. Někomu to může vyhovovat, my jsme si na to během testování nezvykli. 

Genius GX Gaming Gila
tlačítka 2+9 Genius GX Gaming Gila
kolečko klikací
typ senzoru laserový
rozlišení senzoru 8200 dpi
kabel 1,7 m, opletený
závaží 6× 4,5 g
další
plně nastavitelné podsvícení, přesná indikace DPI, pozlacený konektor
rozměry 112 × 73 × 44 mm
hmotnost 197 g
cena 1198 Kč
hodnocení
ergonomie a design 83% 79%
   zpracování 78%
ovládání 71%
další 93%

Množství tlačítek ocení hlavně MMORPG hráči, umístění dvou párů v přední části však není zcela ideální. Zvyknout se ale jistě dá. V počtu tlačítek je v tomto testu myš Genius jasným rekordmanem, nechybí jí ale ani nic jiného, co ode herní myši očekáváme. Má plně nastavitelné podsvícení, povedený konfigurační software s širokými možnostmi, přepínání DPI v několika krocích a také možnost upravit hmotnost malými závažími. Základní váha bez závaží nám ale přijde dostatečná, někdo by možná uvítal možnost spíše ještě trochu ubrat.

Plusy / mínusy
počet tlačítek, podsvícení vysoká základní hmotnost
možnosti nastavení levně působící kolečko
závaží, symetrie

Zpracování je příjemné a chod základních tlačítek perfektní. Bonusová tlačítka jsou už trochu tužší, nepříjemně levným a plastovým dojmem působí kolečko. Laserový senzor má rozlišení až 8 200 dpi, ani po několika desítkách minut nastavování jsme ale nebyli schopni dosáhnout citlivosti, která by nám 100% vyhovovala. U myši je možné samostatně nastavit horizontální a vertikální rozlišení. To je rozhodně dobré, škoda, že v základním nastavení působí, že není stejně. 

Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila  Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila Genius GX Gaming Gila

6-8. Alienware TactX Mouse

Musíme přiznat, že nás po vybalení z krabice čekal lehké zklamání. Od legendární herní značky Alienware, kterou nyní vlastní Dell, jsme čekali nablýskaný klenot. Dočkali jsem se ale menší matné myšky s asijsky vyhlížejícími diodami. V praxi se ale myš ukázala jako velmi příjemná. Rafinovaný tvar nakonec pohodlně ubytuje i chlapskou ruku a nabízí prostor jak pro palec, tak i pro malíček. Tím pádem je ale samozřejmě výrazně pravácká.

Alienware TactX Mouse
tlačítka 2+5 Alienware TactX Mouse
kolečko klikací
typ senzoru optický
rozlišení senzoru 3200 dpi
kabel 1,8 m, opletený
závaží -
další
160kb paměť pro uložení maker, technologie HoleLess, Lagless-shooting, software Core3, kovové pojezdy
rozměry 123 × 88 × 42 mm
hmotnost 155 g
cena 999 Kč
hodnocení
ergonomie a design 71% 78%
   zpracování 82%
ovládání 80%
další 78%

Matný povrch je samozřejmě velmi praktický, ocení ho zejména chroničtí potiči. Blízko palce najdete dvě boční tlačítka, jejich pozice je perfektní, chod je možná zbytečně dlouhý. Levé a pravé tlačítko má příjemně nízkou odezvu, na kolečko je možné klikat a vyklápět do stran. Bohužel kvůli tomu působí velmi „vyviklaným dojmem“. A to i přesto, že umí fungovat jak v běžném, tak i (nekonečném) setrvačníkovém módu. Ten máme samozřejmě velmi rádi, v podání Logitechu je to ale trochu jiná káva. Tlačítko pro přepínání režimů myši najdete ve spodní části, kde je knoflík pro přepínání pěti přednastavených profilů. 

Plusy / mínusy
snímač, cena vzhled indikace
ergonomie kolečko je příliš volné
setrvačníkové kolečko

Spodní část nabízí také čtyři teflonové plošky, které zajišťují skvělý chod a samozřejmě senzor. Ten je laserový a nabízí maximálně 5 000 dpi. S tím jsme byli velmi spokojení, myš je rychlá a přesná. Citlivost můžete měnit buď pomocí povedené aplikace v profilech, nebo pomocí dvou přepínačů za levým tlačítkem. Zde probíhá také „ufonská“ indikace citlivosti, která se nám vůbec nelíbila. Ale jde také o otázku osobního vkusu. Barevnou indikaci lze měnit, k dispozici je 20 barev. Hmotnost je optimální, ale není možné ji upravit pomocí závaží.

Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse Alienware TactX Mouse

6-8. Trust GXT 33

Myš značky Trust na fotografiích vypadá poměrně dobře, „naživo“ už je to spíš levná čínská hračka. To je však pouze první dojem. Pokud si přestaneme soustředit na válečné pomalování a divoký tvar, zjistíme, že sedí příjemně do ruky. Chybí jen prostor na malíček, palec naopak ubytuje nadstandardně velká pogumovaná „jeskyně“. Lesklý plastový povrch pochválit nemůžeme, situaci ale zachraňují alespoň prohlubně na prsty, které případné klouzání znesnadní. Překvapivě příjemná jsou tlačítka, také kolečko překvapilo. Na rozdíl od většiny konkurence se navíc dá vyklápět i do stran.

Trust GXT 33
tlačítka 2+4 Trust GXT 33
kolečko klikací
typ senzoru laserový
rozlišení senzoru 3600 dpi
kabel 1,8 m
závaží 7× 5,8 g
další
barevná indikace dpi, makra
rozměry 125 × 76 × 43 mm
hmotnost nezjištěno
cena 1144 Kč
hodnocení
ergonomie a design 72% 78%
   zpracování 77%
ovládání 84%
další 80%

Nechybí ani čtyři bonusová tlačítka, dvě z nich jsou nastavena pro přepínání dpi a profilů. V dodávaném programu je možné něco málo nastavit, funkce zmíněných tlačítek ale zůstane vždy stejná. Zajímavostí je, že si můžete nastavit, jaké hodnoty dpi se mají přepínat. To bychom ocenili ještě více, pokud by nebyla maximální citlivost 3 600 dpi. Na běžné hraní je to dostatek, profíkům už to stačit nebude. S myší se hraje dobře, základní hmotnost je poměrně nízká, výrobce ale dodává sedm 5,8g závaží, kterými si můžete myš vyladit k dokonalosti. Snímač si relativně dobře poradí s horšími povrchy.

Plusy / mínusy
prostor pro palec lehký plas
nastavení konrétních dpi design
závaží, tlačítka nízká maximální citlivost

Téměř nejhůře ze všech testovaných modelů je na tom Trust se symetrií. Pro leváky je tedy zcela nevhodná. Vyvažuje to ale pohodlím pro praváky. Model GXT 33 je vlastně takový dříč. K přístroji můžeme mít hodně výhrad, svou práci ale odvede slušně. K dokonalosti chybí jen nižší cena, která by se k této plastové dělnické myšce víc hodila. 

Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33 Trust GXT 33

6-8. Zalman ZM-GM4

Zalman se svou myší „zvítězil“ hned v několika kategoriích. V první řadě byl výrazně nejdražší, k tomu byl navíc rozhodně ze všech nejpodivnější. Myš je nadesignovaná tak, aby zaujala na první pohled. Pod dlaní najdete odklápěcí „kokpit“, pod kterým jsou závaží. Abyste se k nim dostali, musíte nejprve odšroubovat malý imbusový šroubek. To uděláte pomocí speciálního klíče, který je zase přišroubovaný v zadní části myši.

Zalman ZM-GM4
tlačítka 2+5 Zalman ZM-GM4
kolečko klikací
typ senzoru laserový
rozlišení senzoru 8200 dpi
kabel 1,7 m, opletený
závaží 6× 3,5 g
další
indikace dpi, marka, vestavěná paměť, pozlacený konektor
rozměry 120 × 91 × 38 mm
hmotnost 135 g
cena 1493 Kč
hodnocení
ergonomie a design 82% 78%
   zpracování 80%
ovládání 73%
další 80%

Ale buďme fér, některé frajeřiny mají sloužit také k vylepšení ergonomie. Pomocí dalších imbusů je možné tělo myši rozšířit do obou stran a také prodloužit. Z tohoto pohledu se myš opravdu hodí pro hráče s nadstandardně velkou dlaní, kterým normální modely nevyhovují. Myslelo se také na odložení palce a malíčku – pro ty jsou připraveny malé plošky po stranách samotného těla. Není to řešení ideální, ale je to rozhodně lepší než nic.

Plusy / mínusy
tlačítka cena
kolečko zpracování mechanismu pro přístup k závažím
možnost změnit rozměry a hmotnost

Myš jako jediná nemá výrazné podsvícení, svítí pouze indikátor citlivosti a malá dioda ve špičce, která (z nějakého důvodu) signalizuje vaši aktivitu. Na Zalmanu zaujmou také neobvyklá tlačítka. Na levé hraně levého tlačítka najdeme konfigurovatelnou packu, která připomíná spíš součástku z poloautmatické zbraně (to u herní myši bereme jako pozitivum), vedle palce pak nečeká klasické tlačítko, ale polohovací posuvník, který se sám vrací do původní polohy. Nad ním se skrývají dvě další tlačítka, které na první pohled přehlédnete. Vše je možné konfigurovat pomocí dodávaného programu. Vysokou cenu vysvětluje jednak konstrukční složitost, ale také použití laserového snímače Avago 9800. Ten je sice velmi přesný, nicméně má známé problémy s akcelerací, není tedy ideální jej používat v nejvyšším režimu. 

Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4 Zalman ZM-GM4

9. Corsair Raptor M30

Corsair není úplně vyhlášený jako výrobce herního příslušenství, i proto nás nepřekvapilo, že myš hodně připomíná slavný model populární značky Razer. Odhadujeme, že dokonce pochází ze stejné továrny nebo alespoň ze stejných forem. Ačkoli se odlišnosti najdou, to důležité zůstalo zachováno. Myš je ergonomická, perfektně padne do ruky a má velmi příjemný pogumovaný povrch, který se hodí pro celodenní hraní. Pochválit můžeme gumovou levou stěnu, do které si můžete pohodlně opřít palec. Nadstandardní jsou také velké teflonové plošky, které zabírají skoro polovinu plochy spodní části myši.

Corsair Raptor M30
tlačítka 2+3 Corsair Raptor M30
kolečko klikací
typ senzoru optický
rozlišení senzoru 4000 dpi
kabel 1,7 m, opletený
závaží -
další
pogumovaná stěna pro opření palce, indikace citlivosti
rozměry 129 × 66 × 44 mm
hmotnost 154 g
cena 1225 Kč
hodnocení
ergonomie a design 74% 76%
   zpracování 80%
ovládání 79%
další 64%

V ostatních ohledech je myš hodně oholená – bonusová tlačítka na ní najdeme jen tři. Dvě klasicky u palce a jedno v horní části pro přepínání citlivosti. Ta je indikována podle síly podbarvení kolečka, což není úplně ideální, ale je to lepší než nic. Robustní klikací kolečko je příjemné, samotná hlavní tlačítka mají ale zbytečně dlouhý a tuhý chod. Optický senzor s maximální citlivostí 4 000 dpi si obstojně poradil se sklem a dalšími náročnými povrchy, nicméně v testech přesnosti šlo poznat, že laserové snímače některých konkurentů jsou prostě technologicky jinde. 

Plusy / mínusy
ergonomie nižší přesnost
materiály, kolečko chybí možnosti konfigurace
pogumovaná stěna

K myši se nedodává žádný software – jde o typ plug and play. Prostě ji strčíte do USB, tlačítkem v horní části nastavíte citlivost a hrajete. Změny podsvícení a konfigurace tlačítek se nekoná. Tento systém nám vlastně ani příliš nevadí a najdou se dokonce i uživatelé, kteří ho preferují. Myš by tedy dávala smysl jako levná herní varianta. Její cena tomu ale úplně neodpovídá.

Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30 Corsair Raptor M30

10. Razer Abyssus Mirror

Razer v kategorii kolem tisíce korun drze nabízí maximálně ořezanou myš. Jako jediná nemá jediné bonusové tlačítko, díky čemuž je ale dokonale obouruční. Chybí jí samozřejmě závaží, možnost měnit podsvícení (v zadní části je modře podsvícené logo) a také ovládací software. Speciální ovladač k dispozici je (doporučujeme nainstalovat), navíc je alespoň možné měnit vzorkovací frekvenci (125/1 000 Hz) a citlivost (450/1 800/3 500 dpi) pomocí přepínačů ve spodní části. Úplně chybí opletení kabelu. 

Razer Abyssus Mirror
tlačítka 2+0 Razer Abyssus Mirror
kolečko klikací
typ senzoru infračervený, optický
rozlišení senzoru 3500 dpi
kabel 2 m
závaží -
další
přepínače vzorkovací frekvence a dpi ve spodní části
rozměry 115 × 63 × 40 mm
hmotnost nezjištěno
cena 1016 Kč
hodnocení
ergonomie a design 76% 71%
   zpracování 75%
ovládání 66%
další 56%

Čím by vás tedy tato myš měla zaujmout? V první řadě je to design – je pravda, že po vybalení z krabice působí dokonale lesklá černá myš impozantně. Už během sundávání ochranných igelitů se ale spolehlivě zamastí, budete-li chtít, aby vypadala k světu, čeká vás každodenní leštění. Pro prsty jsou sice v oblasti tlačítek přichystány malé kolébky, lidem, kteří se hodně potí, bych ale tento model rozhodně nedoporučil. Chod tlačítek je přesný, kladou ideální odpor, ale jejich chod je možná o něco delší, než bych si u profi myši představoval. Kolečko působí levným dojmem jako u myší za stovku přibalených k počítači.

Plusy / mínusy
symetrie, vzhled málo možností nastavení
přesnost snímače chybí tlačítka
přepínač snímkové frekvence nepraktický povrch

Hlavní předností je tak infračervený snímač, který je velmi dobrý a nabízí extrémně rychlou odezvu i přesnost. Bohužel je velmi citlivý na kvalitu povrchu, navíc není možné ideálně nastavit citlivost – v praxi nám přišlo 3500 na některé účely příliš a 1800 zase málo. Ergonomicky je myš povedená, ale ani zde to není žádná hitparáda – rozhodně by jí prospěl o něco progresivnější „hrb“. Celkově je tak Abyssus spíše zklamáním, od značky Razer prostě čekáme víc, i když nabízí model za takto nízku cenu. 

Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror Razer Abyssus Mirror

Závěr, shrnující tabulka

Vyjma několik prvních modelů nás kategorie „do patnácti set“ spíše zklamala. Například naše oblíbené myši A4Tech jsme kvůli nízké ceně do této kategorie vůbec nezvali, při testování jsme ale zjistili, že by obstály více než dobře. Za první tři modely v testu se ale určitě zaručit můžeme. Zklamáním byly myši slovutných značek jako Razer či Alienware, za dobré modely těchto jmen si musíte připlatit. To samé pak platí pro nejvybavenější myši a speciální MMO kousky, i zde radši přitlačte na pilu, abyste nebyli zklamaní. Pokud naopak chcete slušnou myš na běžné hraní, klidně se spokojte s kategorií do sedmi, osmi set, kde vás vzhledem k ceně Trust, A4Tech, Zalman, Genius nebo Gamdias nezklame.

  Alienware TactX Mouse Asus ROG GX1000 Eagle Eye Corsair Raptor M30 E-Blue Aurora Type IM Genius GX Gaming GILA
ergonomie a design 71% 93% 74% 77% 83%
zpracování 82% 90% 80% 86% 78%
ovládání 80% 82% 79% 94% 71%
další 78% 82% 64% 72% 93%
           
celkem 78% 87% 76% 84% 79%
           
Parametry          
tlačítka 2+4 2+4 2+3 2+3 2+9
kolečko klikací, vyklápěcí, setrvačníkové klikací klikací klikací klikací
typ senzoru laserový laserový optický optický laserový
rozlišení senzoru 5 000 dpi 8 200 dpi 4 000 dpi 6 000 dpi 8 200 dpi
kabel 1,9 m, opletený 1,8 m, opletený 1,7 m, opletený 1,75 m, opletený 1,7 m, opletený
závaží - 5× 5 g - - 6× 4,5 g
další 20 barev indikace, 5 režimů, 2 režimy kolečka, 2 tlačítka ve spodní části přepínání podsvícení přímo na myši,4 režimy, 6 programovatelných maker, podložka v balení pogumovaná stěna pro opření palce, indikace citlivosti barevná indikace dpi, světelné efekty, přepínač vzorkovací frekvence ve spodní části  plně nastavitelné podsvícení, přesná indikace DPI, pozlacený konektor
rozměry 111 × 80 × 33 mm 129 × 66 × 44 mm 129 × 65 × 44 mm 124 × 64 × 40 mm 112 × 73 × 44 mm
hmotnost - 150 g 154 g 135 g 197 g
CENA 1 011 Kč 1 299 Kč 1 225 Kč 1 140 Kč 1 198 Kč

 

  Razer Abyssus Mirror Roccat Kova Plus Tesoro Gandiva Trust GXT 33 Zalman ZM-GM4
ergonomie a design 76% 83% 78% 72% 82%
zpracování 75% 87% 87% 77% 80%
ovládání 66% 73% 76% 84% 73%
další 56% 92% 90% 80% 80%
           
celkem 71% 82% 81% 78% 78%
           
Parametry          
tlačítka 2+0 2+4 2+4 2+4 2+5
kolečko klikací klikací klikací klikací klikací
typ senzoru infračervený optický laserový laserový laserový
rozlišení senzoru 3 500 dpi 3 200 dpi 8 200 dpi 3 600 dpi 8 200 dpi
kabel 2 m 2 m 1,9 m 1,8 m 1,7 m, opletený
závaží - - - 7× 5,8 g 6× 3,5 g
další přepínače vzorkovací frekvence a dpi ve spodní části dokonale symetrická, podrobné nastavení podsvícení barevná indikace dpi, makra, vestavěná paměť barevná indikace dpi, makra indikace dpi, marka, vestavěná paměť, pozlacený konektor
rozměry 115 × 63 × 40 mm 118 × 64 × 37 mm 124 × 77 × 42 mm 125 × 76 × 43 mm 120 × 91 × 38 mm
hmotnost - 90 g - - 135 g
CENA 1 016 Kč 1 016 Kč 1 340 Kč 1 144 Kč 1 493 Kč

Byl pro vás článek přínosný?