Hlavní navigace

Kdo je TOP15 největších výrobců čipů? Intel dobyl zpět trůn od Samsungu, Huawei útočí

20. 5. 2019

Sdílet

Přes dvěma lety v květnu 2017 jsme psali o tom, že Intel přichází o pozici největší polovodičové společnosti a symbolické jedničky ve křemíkové výrobě, kterou držel od hlubokých devadesátých let. Tehdy ho předstihl Samsung díky boomu cen pamětí NAND a DRAM, kterých je obou korejský koncern významným výrobcem. Tento žebříček se totiž nepočítá na počty zpracovaných waferů, továren nebo podobné technologické aspekty, ale jednoduše na tržby. A to je také důvod, proč teď pro Intel přichází satisfakce. Největší výrobce procesorů se totiž teď opět přesvědčivě vrátil na předloni ztracený trůn.

 

Výrobci pamětí se vrací zpátky na zem

Před boomem pamětí byl mezi Samsungem a Intelem poměrně značný odstup, který opravdu masivní nárůst cen pamětí DRAM (a o něco menší, ale pořád velký u NAND) velmi rychle zdolal. Ale druhou stránkou mince je, že drastický pád cen pamětí, který přišel poté, zase toto vítězství stejně rychle zlikvidoval, jak se tyto čipy naštěstí pro nás zákazníky vrací k rozumným cenám (a v případě NAND se dostávají na historicky nejpříznivější úroveň). Jak tedy Samsung prvenství lehce nabyl prostě tím, že situace na trhu vyhnala ceny vysoko, tak po nastoupení opačného efektu zase vavřín lehce pozbyl.

Analytická firma IC Insight vydala nyní žebříček 15 největších výrobců křemíku, z kterého vyplývá, že pro rok 2019 bude Intel asi bezpečně a neohroženě na pozici číslo jedna. Intel překonal Samsung už v koncem loňska v Q4 2018, ale v celoročních výsledcích si Samsung prvenství loni ještě udržel (na pozici jedničky byl v roce 2017 a 2018). Teď v Q1 2019 se ale mezi firmami už vytvořila hodně velká propast. Zatímco Intel měl tržbu za polovodičové produkty 15,799 miliardy dolarů, Samsung jen 12,867 miliardy. Pro srovnání, loni v Q1 2018 to zela prakticky opačná propast. Intel měl tehdy tržby podobných 15,832 miliardy, ale Samsung byl mnohem výš: měl tehdy tržbu 19,401 miliardy dolarů. Od té doby se ovšem propadla o 34 %.

Wafer s procesory Coffee Lake

Tento žebříček vůbec v meziročním srovnání zajímavě ilustruje polovodičový průmysl – a to výrobce pamětí, i toho ostatního. Pokud se podíváte, podobné pády jako Samsung postihly další tři firmy, které živí paměti: SK Hynix na čtvrté pozici si pohoršil o 26 % a Micron na páté o 27 %. Toshiba, která vyrábí jen NAND (předchozí tři výrobci jsou obojetní a nabízí i DRAM), pocítila pokles tržeb o 31 %.

Zhoršení zažívá celý polovodičový sektor...

Letos v prvním kvartálu obecně polovodičový průmysl klesal, ale typicky jsou propady nižší: Broadcom, Qualcomm, Texas Instruments šly meziročně dolů o 4 %, evropské NXP a STMicroelectronics o 8 % a 7 %, Infineon o 1 %. Pokud se spočítá všechno pro firmy na prvních 15 pozicích, dělá to pokles o 16 %.

TOP15 vyrobcu polovodicu tabulka Q1 2019 IC Insights TOP15 výrobců polovodičů za Q1 2019 (Zdroj: IC Insights)

...polovodičová divize Huawei ale má boom

Výjimek je jen pár. Vedle Intelu, kde lze mluvit o nule, ale reálně nastalo malé snížení, se o 14 % vyšvihly tržby Sony, které vyskočilo z 19. na 15. místo. A nejvíce pozoru si asi zaslouží čínský HiSilicon, který vyrábí ARM čipy pro telefony Huawei, ale také pro servery. Tomu se meziročně tržby zvýšily o celých 41 % z 1,245 na 1,746 miliardy a vyrazil z 25. pozice rovnou na 14. místo. Obchodní válka USA a blokády technologií možná paradoxně této firmě mohou pomoci k většímu rozmachu na Čínském trhu, ale těžko říct, zda zde už pozorujeme tento efekt, nebo ještě něco jiného. Každopádně je HiSilicon se svým velkým skokem nahoru svým způsobem největším vítězem tohoto seznamu.

Sony a HiSilicon odsunuly z první patnáctky MediaTek na 16. místo. Ten měl jinak tržby 1,711 miliardy dolarů a je pořád o dost větší než třeba AMD z našeho písečku PC hardwaru (to teď v Q1 mělo tržby jen 1,27 miliardy, i když v druhé polovině roku má údajně jít hodně nahoru, takže by se teoreticky mohlo během Q3 a Q4 do první patnáctky podívat).

TSMC je proti Intelu ani ne poloviční

Třetím největším výrobcem křemíku za Intelem a Samsungem je setrvale TSMC. To je ovšem dodavatelem, který vyrábí čipy pro ostatní firmy bez továren (ty jsou v tabulce označené dvojkou, ovšem služeb TSMC mohou asi částečně využívat i ty zbylé). TSMC je dnes díky od loňska řádně vyrábějícímu 7nm procesu možné označit za technologického lídra číslo jedna, ale co do tržeb je značně menší i než Samsung (jehož pozice je však hlavně tvořena objemem výroby DRAM a NAND, jak bylo řečeno), nemluvě o Intelu. Jeho kvartální tržby byly jen 7,096 miliardy dolarů.

Všimněte si, že také TSMC teď mělo meziročně pokles o 16 % (o rok dříve 8,473 miliardy). To souvisí s propadem prodejů iPhonů i dalších mobilních telefonů, které výrobu v TSMC táhnou. Paralelně k tomu TSMC utrpělo i propadem prodeje čipů GPU kvůli opadnutí těžební horečky kolem kryptoměn. Jak můžete vidět na 11. místě žebříčku, Nvidia si meziročně pohoršila o 29 % (její finanční výsledky jsme probírali v sobotu) a snížit se mohly i objednávky firem jako Bitmain, vyrábějících ASIC těžební akcelerátory. Celkový propad poptávky po polovodičích každopádně logicky vede i k poklesu tržeb pro TSMC.

Výroba čipů Intel v cleanroomu polovodičové továrny

Byl pro vás článek přínosný?