Hlavní navigace

Zemřel Mark Zuckerberg, bylo mu 36 let. Takto satirické weby testují, jak si zakladatel Facebooku stojí za svým tvrzením

30. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: gettyimages
Mark Zuckerberg nezemřel na koronavirus. Pouze prohlásil, že jeho sociální síť nebude arbitrem pravdy. Falešné zprávy prý nechce mazat, protože to není jeho úkol.

Facebook sice cenzuruje každou bradavku či sarkastickou zmínku, jež si roboti či indičtí pracovníci špatně vyloží, ale jindy zase zastává opačný názor. Týká se to hlavně článků, které jsou sice lživé, ale zřejmě nespadají do kolonky fake news. Takové bude alespoň označovat.

Jenže pak jsou tu jiné nepravdivé články a odkazy. A Mark Zuckerberg nyní prohlásil, že nehodlá být arbitrem pravdy toho, co lidé píšou na sociální sítě. Je to i narážka na nepravdivé tweety amerického prezidenta, jehož začal lehce cenzurovat samotný Twitter. A což Facebook odmítá dělat.

Facebook ve svých standardech tvrdí, že je velmi tenká linie mezi satirickým obsahem a záměrnou lží. Nebude takové příspěvky mazat, ale sníží jim dosah. Takto to alespoň stojí v pravidlech, reálně je snížený dosah prakticky všeho, co není podpořeno zaplacením.

Co je to pravda?

Mark Zuckerberg pro Fox News prohlásilI believe strongly that Facebook shouldn't be the arbiter of truth of everything that people say online“ a podobný názor již v minulosti v médích řekla i jeho pravá ruka Sheryl Sandberg.

Mark Zuckerberg a ověřování faktů Mark Zuckerberg a ověřování faktů

V návaznosti na to dva satirické weby The Shovel a The Chaser (oba z Austrálie) schválně na síť zveřejnili články, které mají za cíl otestovat, jak moc si za tímto tvrzením Zuckerberk stojí. Jeden zmiňuje Zuckerbergovu smrt a druhý jej označuje za obtěžovatele dětí. V obou případech doplněné větou „říká, že sociální média by neměla ověřovat fakta“. Uběhly dva dny a příspěvky na síti zatím jsou.

Komentář:

Problém je, že ta stejná falešná zpráva mohla být zveřejněna s různými úmysly. Někdo si pouze udělal legraci, jiný tomu slepě věří a sdílí a třetí chce záměrnou lží dezinformovat ostatní. Smazání takové zprávy se nebude líbit ani jednomu, pokaždé z jiného důvodu.

Pokud má mít ovšem médium, jakým je vlastně i sociální síť, nějakou reputaci, pak si musí stát za zveřejněným obsahem. Může být pak některými obviňován z toho, že cenzuruje, ale bude držet nějaký standard.

A nebo může být pavlačovým prostorem, kde si každý křičí co chce bez ohledu na následky. A někteří holt křičí hlasitěji či nemají dobré úmysly. Facebook každopádně nespadá ani do této kategorie, neboť způsob viditelnosti příspěvků odpovídá spíše cílenému moderování.

zdroj: Businessinsider, Forum24

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.