Hlavní navigace

Dostupnost grafik Nvidia GeForce se prý ještě zhorší. Nejlíp se dá sehnat RTX 3070

10. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Špatné zprávy o sehnatelnosti grafik GeForce RTX 3000 v obchodech. Z různých důvodů se prý v 1. čtvrtletí situace ještě o něco zhorší, místo aby se lepšila.

Dostupnost grafických karet (ještě víc než procesorů), to je teď hodně nepříjemné téma. Bohužel to vypadá, že nás nečeká jen postupné zlepšování, situace se prý naopak může ještě zhoršit, byť třeba přechodně. To má údajně nastat u grafik Nvidie.

Podle evropského prodejce Alternate, který provozuje eshopy v Německu, Nizození a Belgii, se má situace ještě trošku zhoršit a v tomto čtvrtletí (tedy asi měsíce a půl, který z něj zbývá) by dostupnost mohla být ještě o něco oslabit, snad i v porovnání s čtvrtým čtvrtletím 2020. Jde sice o svědectví jen jednoho ze světových distributorů, ale na západoevropském trhu by Alternate neměl být úplně malý hráč, takže určitou vypovídací hodnotu by asi mohlo mít.

Všech Ampere je málo, ale ne stejně u všech karet

Podle Alternate jdou od výrobců karet na trh pořád velmi malé počty karet GeForce RTX 3000 („velmi malé“ je ale třeba brát v kontextu trhu třech zemí s nějakými 110 miliony obyvatel). A to platí pro všechny modely – GeForce RTX 3090, RTX 3080, RTX 3060 Ti, jen u GeForce RTX 3070 je situace prý o trošku lepší a je u ní uváděno, že karet je jen „málo“ místo „velmi málo“.

Podle Alternate je největší neukojený zájem po GeForce RTX 3080 a poté o něco méně o GeForce RTX 3060 Ti, která je teď z grafik Ampere nejlevnější (než vyjde RTX 3060). Alternate na ně má v pořadnících velké množství objednávek, ale od obou současně dostává velmi málo karet, které by tuto poptávku uspokojovaly.

Také grafik GeForce RTX 3090 je velmi málo, ale u nich není situace tak kritická. Kvůli vysoké ceně je totiž počet objednávek, které na ně jsou vedené, mnohem nižší. Čekací doba tedy není tak dlouhá.

Nvidia Ampere GeForce RTX 3070 RTX 3080 RTX 3090 Founders Edition 1600 Karty Nvidia Ampere GeForce RTX 3070, RTX 3080 s RTX 3090 Founders Edition (Zdroj: Nvidia)

Relativně nejsnazší je prý koupit GeForce RTX 3070

Trošku překvapivě je podle Alternate relativně dobrá situace u GeForce RTX 3070. Těchto karet proudí z továren víc, ale současně na ně údajně ani nejsou tak dlouhé pořadníky, neuspokojených zájemců má být méně než o GeForce RTX 3080 i méně než o RTX 3060 Ti. Nvidia zřejmě prioritizuje výrobu RTX 3070 před slabším modelem RTX 3060 Ti (obojí má stejný čip GA104) a současně se GA104 a na komponenty méně náročné desky pro tyto grafiky daří vyrábět ve větších počtech než komplexnější PCB pro RTX 3080 s pamětí GDDR6X.

Tyto hrubé charakteristiky dostupnosti a přeobjednanosti údajně vycházejí z toho, co obchod zjistil přímo od Nvidie. Šlo asi o relativně důvěrné detaily, protože příspěvek, kde toto bylo uvedeno, už zmizel. Nicméně ne předtím, než se roznesl po médiích.

PCB karty Nvidia GeForce RTX 3070 provedení Founders Edition PCB karty Nvidia GeForce RTX 3070 provedení Founders Edition ukazuje čip GA104 (Zdroj: techPowerUp)

Spojilo se mnoho důvodů

Proč měsíce po vydání výroba nestíhá, je komplikovaná otázka. Ve skutečnosti jde o souhru více okolností. Nvidia zřejmě má problémy vyrobit dost GPU a patrně v tom hraje roli také koronavirová pandemie, která rozrušila výrobu, obchod a logistiku po celém světě. Zpoždění při jednotlivých výrobních krocích nebo v dodávkách subdodavatelů se pak řetězí a celková kapacita výroby úplně na konci může být hodně snížená.

Aktuálně v tomto čtvrtletí se ale přidává další faktor, který je důvodem, proč se mluví o tom, že teď bude ještě o něco hůř: faktor čínského nového roku. Během tohoto času v Číně množství pracovníků navštěvuje domov, výroba stojí až na dva týdny. Asi by se to dalo označit jako ekvivalent Vánoc (možná s ještě větším dopadem). Toto nastává každoročně a obvykle jsou firmy, kterým by takové výpadky dělaly problém, připravené předem. Mají buď vyrobeno dopředu na sklad nebo vytvořenou zásobu součástek od dodavatelů, kteří přes nový rok zavírají. Jenže letos předcházela pandemie a situace s naprosto rozhozeným trhem, který na tuto pravidelnou plánovanou odstávku neměl možnost se připravit a předzásobit. Tudíž letos nebude efekt čínského nového roku zakrytý a promítne se do už tak špatné dostupnosti zboží.

Nedostatek součástek pro grafiky (Nvidia, ale stejně asi i AMD) se netýká jen samotných GPU, Nvidia totiž prý nemá dost surovin ani v dalších oblastech. Aktuálně je prý nedostatek pamětí (GDDR6X i GDDR6), ale výrobu grafik blokují také PCB, kondenzátory a velký problém snad mají být MOSFETy/power stages pro napájecí kaskády, čili součástky pro VRM. Různých dalších čipů je málo, protože nestíhají firmy, které kousky křemíků osazují do pouzder. Kritický je nedostatek kapacit na linkách, které propojují miniaturními drátky kontakty na křemíku s nožičkami/substrátem čipu. Pak je samozřejmě nedostatek takto vyráběných komponent a ten zase způsobí nedostatek složitějších výrobků, které tyto komponenty potřebují, jako jsou grafické karty.

Každopádně, situace zřejmě bude v nejbližších měsících pořád špatná, takže není moc výhodné se teď snažit postavit nové herní PC. Asi je teď záhodno snažit se pro zatím využít starší hardware, pokud možno, byť v případě her to může být něco, co se snáz řekne než udělá. Asi nakonec budeme nuceni nejnovější pecky odložit třeba až na podzim a prozatím se vracet k nějaké klasice nebo starším titulům, které nás dřív minuly.

Pokud ale naopak nový hardware potřebujete, pak se to asi bez čekání neobjede a je naopak ideální nečekat a dát si objednávku co nejdřív, abyste byli v pořadníku. Při mechanismu „kdo dřív přijde, ten dřív mele“ se samozřejmě vyplácí být ve frontě na grafiky být zapsaný v předstihu co nejdřív, kdežto ti, kdo čekají, až se situace uklidní, budou na řadě o to později.

Galerie: Architektura a detaily GPU Nvidia Ampere

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?