Hlavní navigace

Zkušenost: smartbook za 1900 Kč

28. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redaktoři amerického engadget.com si zašli na nákup do K-martu, a na poličce ležel jakýsi smartbook za $99. Sto dolarů není zase tak extrémní částka a tak redakce chňapla a superlevný smartbook si odnesla na test.

Značka Augen je dost málo známá. Kromě tabletu s Androidem 2.1 za $150 ovšem vyrábí velmi zajímavý produkt ještě o $50 levněji. V K-martu není problém koupit GenBook 74, 7" smartbook za $99. Redaktorům se rozhodně líbila velikost zařízení, minibook byl velmi malý, tenký a extrémně lehký. Byl schopen i nějaké práce?

400MHz procesor se 128 MB DDR RAM neudělá zázrak. GenBook 74 je velmi pomalý, načítání Androidu 1.6 trvá zhruba jednu a půl minuty. Pohyb v nabídkách je trhaný a při větším zatížení OS vypíná aplikace. Bylo ovšem možné se přes Wi-Fi připojit na Gmail, poslat e-mail a přitom poslouchat MP3. Hvězdné války v MP4 se ale dost sekaly.

Starý Google Android 1.6 není zrovna bezproblémový, ale webový prohlížeč, jednoduchého mailového klienta, DocuentsToGo, iReader, přehrávač videa a pár odkazů na web na ploše najdete funkční. Aplikace Youtube pro změnu nefunguje a redaktorům se nepodařilo nainstalovat žádnou staženou aplikaci z Apps Store.

Z výbavy potěší hned tři porty USB, Wi-Fi 802.11b/g, čtečka SD karet, konektor LAN (Ethernet, RJ-45) a audio vstup a výstup. 7" displej má rozlišení WVGA (800 × 480) a klávesnice je prostě extra malá, s tím nic nenaděláte. Touchpad je poněkud neposedný, ale můžete si klidně připojit USB myš (ano, funguje to).

Máte-li do kapsy opravdu hluboko, dá se čekat, že i v našich obchodech se zanedlouho objeví podobně levná zařízení. Na nenáročné prohlížení webu, mailování či poslech hudby byl GenBook fajn. Nečekejte ale žádné náročné využití.

Zdroj (Thanks): engadget.com

Byl pro vás článek přínosný?