Hlavní navigace

Zkuste elektronické knihy. Poradíme, jak začít a čeho se vyvarovat

18. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nepatříte-li mezi zatvrzelé milovníky vůně papíru a listování mezi stránkami knih, je velmi pravděpodobné, že se vám elektronické knihy (e-knihy) budou zamlouvat. Předně už nebudete muset nikdy řešit dilema, jakou knihu si vzít třeba na dovolenou. Do čtečky se totiž vejdou stovky až tisíce titulů, takže u sebe budete mít neustále celou svou knihovnu. Mnoho uživatelů navíc oceňuje, že si mohou při čtení měnit velikost nebo typ písma. Čtečky jsou navíc velmi skladné a váží méně, než běžná kniha, proto si už v mnoha případech našly svá místa v dámských kabelkách.

Velkou výhodou je také snadný a rychlý nákup e-knih prostřednictvím internetu. Jakmile si nějakou vyberete, můžete ji mít ve své čtečce během několika minut. A neméně důležité jsou rovněž ceny elektronických knih, které jsou zhruba o třetinu až polovinu nižší, než v případě tištěných protějšků (na americkém trhu jsou rozdíly ještě výraznější).

Knihy v češtině

Hlavním problémem, který zatím mnoho čtenářů odrazuje, je poměrně nízký počet elektronických knih, které jsou dostupné v češtině. Zatímco zahraniční vydavatelství v drtivé většině titulů vydávají tištěné i elektronické vydání a často digitalizují i starší tituly, čeští vydavatelé jsou opatrnější.

V nabídce e-knih dnes naleznete odborné tituly i bestsellery
V nabídce e-knih dnes naleznete odborné tituly i bestsellery

Přestože tedy v posledních měsících počet dostupných e-knih výrazně narostl, nabídka je stále výrazně omezenější, než na pultech kamenných knihkupectví. Situace se však rychle zlepšuje a roste jak počet e-knih, tak počet internetových prodejců. Každé významnější internetové knihkupectví nebo e-shop už e-knihy do své nabídky zařadilo. K dostání jsou navíc stovky knih úplně zadarmo. Bezplatně si tak můžete stáhnout třeba všechna díla Karla Čapka i jiných autorů, u kterých již vypršela majetková autorská ochrana.

 

Za nevýhodu lze považovat také skutečnost, že velká část knih je dostupná pouze s takzvanou DRM ochranou, která sice zabraňuje volnému šíření e-knih po internetu, ale rovněž komplikuje třeba půjčování zakoupených knih v rodině či mezi přáteli. Některá knihkupectví navíc omezují čtení e-knih pouze na určitá zařízení či speciální softwarové aplikace. Omezení představují rovněž formáty – pokud je totiž e-kniha dostupná pouze v PDF, s jejím čtením budete mít na některých čtečkách problém.

Na čem e-knihy číst

Přestože čtečky jsou dnes nejrozšířenější, zdaleka nejde o jediné zařízení, na kterém je možné e-knihy číst. Někteří uživatelé preferují čtení na mobilním telefonu, tabletu nebo přímo v počítači, byť tato možnost není z ergonomického hlediska příliš vhodná. Pokud si jednou e-knihu koupíte, zpravidla vám ji prodejce poskytne v několika formátech. Klidně tedy můžete mít e-knihu rozečtenou na několika zařízeních současně.

Elektronické čtečky jsou však zdaleka nejpraktičtější. Využívají totiž technologii elektronického inkoustu, díky čemuž jejich displej nevyzařuje žádné světlo. Čtečky tak na jedno nabití vydrží i několik týdnů (podle intenzity čtení, protože energii spotřebovává pouze překreslování stránek).

Než se rozhodnete

Pokud stále ještě nevíte, zda jsou pro vás e-knihy to pravé, položte si několik otázek. Odpovíte-li si alespoň na polovinu z nich kladně, pak byste měli o pořízení elektronické čtečky začít uvažovat.

  • často cestujete a klasické knihy vás svou velikostí limitují?
  • připadají vám tištěné knihy příliš drahé?
  • chcete mít zakoupené knihy k dispozici ihned?
  • před dovolenou řešíte dilema, které knihy si vzít s sebou?
  • zajímají vás zahraniční tituly, které u nás nejsou k dostání?
  • rádi byste v jednom zařízení četli knihy i časopisy?
  • nebudou vám chybět vlastnosti tradiční knihy?
  • lákají vás stovky bezplatně dostupných e-knih?

Byl pro vás článek přínosný?