Hlavní navigace

Hurá, konečně zlevnění pamětí DDR4? V roce 2019 prý „hrozí“ přezásobení trhu s DRAM

30. 7. 2018

Sdílet

Od léta 2016 je to v oblasti operačních pamětí samá špatná zpráva, tedy pokud jde o jejich ceny. Jejich opakované zvyšování bohužel stále nepolevilo. Vypadá to však, že by se drahota pamětí DRAM mohla zlomit příští rok. Podle posledních zpráv by se totiž mohla změnit situace a ze současného nedostatku, který cenu tlačí nahoru, by se mohlo naopak vyvinout přezásobení, která mívá efekt přesně opačný a pro nás tedy velmi vítaný. Web DigiTimes přinesl zprávu opírající se o různé kontakty v tchajwanském počítačovém průmyslu, dle nichž by údajně aktuální situace ve výrobě operačních pamětí DRAM (jako jsou DDR4, DDR3 a mobilní paměti) mohla vyústit v přezásobení trhu a situace, kdy nabídka čipů DRAM převýší poptávku. Výrobci by tím pádem museli začít soutěžit o zákazníky (zatímco dosud zákazníci soutěžili o dodávky) a ceny by měly začít klesat dle ekonomického zákona poptávky a nabídky. Pro výrobce pamětí to nicméně bude znamenat propad současných velmi vysokých marží a zisků.

Nabídka konečně převýší poptávku

Tento přebytek DRAM by podle zdrojů DigiTimes mohl vzniknout v příštím roce, zatímco letos se ještě asi úlevy nedočkáme. Nejde o hotovou věc, takže zatím nezbývá než doufat, ovšem za touto „hrozbou“ jsou reálné faktory. V roce 2019 hlavní výrobci pamětí plánují navyšování výrobních kapacit, jak Samsung, tak Hynix mají nasadit nové linky, přičemž Micron také zvyšuje objem své výroby. K jejich expanzi se ale v příštím roce přidá nástup čipů od nových Čínských výrobců. DigiTimes píše o dvou firmách. První je Fujian Jin Hua Integrated Circuit (zapletená do soudu o krádež IP z Micronu), kde se v září začnou zkušebně vyrábět čipy DRAM na 20nm nebo 30nm procesu. Druhý výrobce je pak Inotron, dřív vystupující pod jménem Hefei ChanXin, kde má začít masová výroba pamětí DRAM v první polovině roku 2019. Mělo by jít o 8Gb čipy DDR4 vyráběné poměrně moderním 19nm procesem. Vzorky těchto čipů už jsou nějakou dobu dostupné.

Kombinace nějakého objemu výroby od nových čínských výrobců s navýšeními kapacity, které provádí nebo má v plánu „stará garda“, podle zdrojů DigiTimes může způsobit, že čipů na trhu bude naopak nadbytek. Tito tradiční výrobci si budou muset vybrat mezi snížením cen, nebo omezením své produkce, ale kvůli příchodu nových hráčů z Číny nebude asi druhá možnost už tak snadná (navíc by je mohla vystavit obvinění z kartelové dohody). Pokud by totiž výrobci omezili výrobu, nepovede se jim už zvednout cenu, jelikož nedostatek vykryje nová konkurence, která jim tím převezme tržní podíl.

samsung-16gb-gddr6-18ghz-dram-cipy-1600Podle DigiTimes je navíc lídr trhu Samsung už nyní v situaci, kdy se mu tržní podíl proti minulosti smrsknul. Samsung v třetím kvartálu roku 2016 (kdy začalo současné zdražování) ovládal 50,2 % trhu s DRAM a údajně měl a stále má nejkonkurenceschopnější (nejlevnější) výrobu. Během zdražování ale ztratil podíl ve prospěch Micronu a Hynixu a nyní v Q1 2018 získal už jen 44,4 % trhu. Toto znamená, že až skončí nedostatek pamětí na trhu a zvýší se konkurenční tlak, bude zrovna Samsung mít motivaci naopak tlačit ceny dolů, aby zvýšil příjmy z pamětí tím, že rozšíří svůj tržní podíl na úkor ostatních. To by mohl být další faktor pracující v prospěch nás zákazníků. Tuto strategii už Samsung dříve používal, coby výrobce s nejnižšími náklady totiž může tímto konkurenty přiškrtit a omezit jejich schopnost investovat a stát se hrozbou (což je naopak něco, co podporují vysoké ceny).

Továrna Samsungu v Hwasongu, vyrábějící paměti Továrna Samsungu v Hwasongu, vyrábějící paměti

Zlevňování by mělo trvat během let 2019 a 2020

Ovšem jak už bylo řečeno, přezásobení trhu bude až záležitostí roku 2019, takže letos vám s nákupem počítače nepomůže. Trh s pamětí DRAM má v roce 2018 dosáhnout vrcholu s celkovými tržbami dosahujícími 104 miliardy dolarů. Podle odhadů by v roce 2019 toto číslo mělo klesnout o 1,8 %, ačkoliv se objem výroby zvýší. To znamená, že cena na gigabajt klesne (mělo by to být o 10–20 % i víc podle toho, jak moc se výroba zvýší). A tržby výrobců mají také v roce 2020 klesnout o dalších 2,6 %, takže v onom roce by mělo podobné zlevňování pokračovat. Otázka je, zda to vydrží dost dlouho na to, aby se ceny dostaly aspoň na úroveň předchozích cenových nížin (kdy 1 GB stával okolo 100 Kč), pokud je už nemají překonat.

Nepřítel jsou auta

DigiTimes ale uvádí, že výrobcům se otevírají i některé nové trhy, které by mohly začít DRAM hltat. Například automobily by se údajně mohly stát novým tahounem poptávky po operačních pamětech místo mobilních telefonů a postupně by se prý mohly stát dokonce největším odbytištěm. Nezbývá asi než doufat, že tento trh nebude expandovat tak rychle, aby zase spustil šroubování cen DRAM směrem nahoru.

Prohlédněte si: Jak vypadají čipy DRAM pro operační paměti a NAND pro SSD

Byl pro vás článek přínosný?