Hlavní navigace

Zlom u Soudního dvora EU: použitý software lze dále legálně prodávat

Sdílet

Zdroj: Redakce

Právní bitka mezi oběma společnostmi vypukla v roce 2005. Oraclu se nelíbilo, že UsedSoft prodával digitální licence (bez nosičů CD/DVD) k softwaru, který se dal stahoval přímo z webu. K šíření tohoto „nehmotného“ softwaru měl údajně mít výhradní právo Oracle. Německý Spolkový soudní dvůr se prvně přiklonil na stranu americké společnosti, a tak přišlo na řadu posouzení Lucemburku. Před pár hodinami byl překvapivě oznámen opačný verdikt, viz curia.europa.eu.

Určitě nechcete číst dlouhý posudek, proto vám v bodech vysvětlíme to nejdůležitější.

1. „Použitý“ software (aplikace, hry…) lze dále prodávat. Použitý v uvozovkách, neboť při jeho užívání nedochází k žádnému opotřebení. A pokud nakoupíte bazarový software sami, i vy jej pak můžete za stejných podmínek prodat.

2. Exkluzivní právo původních tvůrců k distribuci softwaru vyprší při prvním prodeji. Pokud je mezi prodejcem a kupcem sepsána smlouva, kupující za software zaplatí a prodejce na něj převede vlastnické právo k rozmnoženině.

3. Mezi CD, DVD nebo staženou aplikací není rozdíl. Toto je klíčový bod. Dosud se „toleroval“ přeprodej fyzických nosičů, ale digitální licence se stažitelným softwarem nikoliv. Soudní dvůr EU ale rozhodl, že mezi způsobem distribuce není rozdíl a že majitel autorských práv nemůže při dalším prodeji stejné rozmnoženiny požadovat odměnu. Tu získal už při prvním prodeji. V oběhu bude jedna kopie, proč by se za ni mělo platil ještě jednou?

4. I když licenční smlouva (EULA…) opětovný prodej softwaru zakazuje, nositel práva nemůže prodeji bránit. Evropské právo jen nad licenční smlouvou.

5. Prodávat lze i aktualizované a opravené verze softwaru. Při opětovném prodeji může být součástí aplikace i opravný balíček a další podpora ze strany výrobce. Příklad: Dnes si koupíte Windows 7, za rok jej můžete prodat i s balíčkem SP2.

6. Prodejce musí aplikaci smazat. Zavazuje se, že po prodeji už software nebude používat, musí jej z počítače odstranit, jinak tím poruší práva autora na rozmnožování.

7. Nelze prodávat pouze část softwaru nebo licence. Prodává se vždy celek. Není možné se z jednoho balíčku zbavit jen části. Například ze zakoupeného Adobe Creative Suite Master Collections nelze vyříznout a prodat jen Photoshop. Stejně tak nelze prodat například 10 licencí z balíčku 20 licencí tak, že si zbylých 10 necháte. Což popírá tvrzení UsedSoftuJednotlivé softwarové licence z hromadných licenčních smluv se společností Microsoft je dovoleno dále prodávat.

Prodávat můžete, ale nejspíš narazíte

Tolik k verdiktu Soudního dvora EU. Soudy v členských zemích se budou muset tohoto rozhodnutí držet při projednávání podobných případů jako Oracle vs. UsedSoft. A naopak zákazníci se mohou spolehnout, že každý, kdo prodává software na území EU, bude muset umožnit opětovný prodej.

Faktem je, že opětovný prodej dnes spousta licenčních ujednání výslovně zakazuje. Požádali jsme Microsoft, jakožto největší softwarovou firmu, o vyjádření k dnešnímu verdiktu.

V některých případech ani prodej není možný. Například u herní platformy Steam nelze zakoupenou licenci zablokovat a předat někomu jinému. Stejně tak narazíte u mobilních obchodů jako Google Play, Apple App Store nebo Windows Phone Marketplace.

 

Z historie. Aby tvůrci softwaru měli kontrolu nad tím, kolik rozmnoženin je v oběhu, zavedli sériová čísla, která zadáváte při instalaci. Aby zamezili tomu, že více lidí používá stejný klíč, přišli s aktivacemi, ověřeními na serveru, případně ještě zavedli ochrany na fyzické nosiče tak, abyste je nemohli snadno zkopírovat a museli je při používání mít v mechanice. Pokud vám tyto ochrany znemožní legální prodej, můžete se dožadovat svých práv.

Odteď už můžete bez obav nabyté aplikace a hry pro PC nebo konzole prodávat. Pravděpodobný scénář, že Sony na PlayStationu 4 zamezí hraní jednou použitých her, tak v Evropě zřejmě nevyjde.

Zdroj: Europa.eu, za tip díky Tomáši Vítovi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku