Hlavní navigace

Změna výchozí ikony disku ve Windows 7

20. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ikony disků nebo optických mechanik zobrazovaných v Průzkumníku není možné měnit jako v případě klasických zástupců. Je k tomu potřeba drobný zásah do registru. Pokud vás již výchozí ikony omrzely, můžete si změnit ikonu každé diskové jednotky.

Nástroj Editor registru spustíte tak, že stisknete Win+R, do políčka zadáte řetězec regedit a klepnete na tlačítko OK. Nejprve přejděte do větve:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

V levé části okna ve stromové struktuře klíčů klepněte pravým tlačítkem na položku Explorer a z nabídky vyberete Nový | Klíč. Vytvořený klíč pojmenujte DriveIcons a poté v něm stejným způsobem vytvořte klíč další. Pojmenujte ho podle toho, u kterého disku chcete změnit ikonu (například D).

Nyní je potřeba vytvořit další klíč, pojmenovaný DefaultIcon, který se bude nacházet klíči s názvem jednotky. Konečná klíčová struktura by tedy měla vypadat takto:

V pravé části klepněte pravým tlačítkem na položku (Výchozí) a z nabídky zvolte příkaz Změnit. Do pole Údaj hodnoty pak zadejte cestu k souboru ikony (soubor s příponou .ico) nebo si "vytáhněte" některou z ikon systému Windows 7 obsažených v DLL knihovnách.

Abyste mohli ikony snadno z knihoven získat, stáhněte a nainstalujte si nejprve jednoduchý nástroj IconViewer. Poté v Průzkumníku přejděte na C:\Windows\System32 a vyhledejte položku imageres.dll, případně jinou DLL knihovnu (jiné však nemusí žádné ikony obsahovat). Klepněte na ni pravým tlačítkem a z kontextové nabídky zvolte příkaz Vlastnosti. V novém okně pak přepněte na novou záložku Icons. Zobrazí se očíslovaný seznam všech ikon obsažených v této knihovně.

Označte ikonu, kterou byste rádi použili, a poté klepněte na položku v podobě diskety pojmenovanou Save As. Otevře se dialog, jehož prostřednictvím můžete ikonu uložit v potřebném formátu .ico. Cestu k ní pak zadejte do pole Údaj hodnoty jako v případě výše.

Konečná podoba snažení by měla vypadat přibližně takto:

Nastavení potvrďte klepnutím na tlačítko OK a následně zavřete Editor registru. Změna by se měla projevit bez nutnosti restartovat počítač.

Stejným způsobem můžete změnit ikony také dalších diskových jednotek nebo optických mechanik. V Editoru registru vždy vytvořte klíč pojmenovaný jako písmeno příslušné jednotky.

Byl pro vás článek přínosný?