Hlavní navigace

Měření rychlosti připojení k internetu - speedmeter

Speedmeter pro měření rychlosti připojení k internetu odhalí nejen aktuální rychlost stahování a nahrávání, ale také tzv. ping a jitter.



Poskytovatel služby: Rychlost.cz

Jak funguje měření rychlosti internetu?

Před měřením rychlosti internetového připojení je dobré vypnout všechny programy nebo aktivity, které by mohly výsledek měření ovlivnit. Může se jednat například o stahování souborů, aktualizace programů nebo streamování videa. Pro test měření rychlosti internetu stiskněte tlačítko Spustit.

Doba trvání jednoho měření trvá přibližně 30 sekund. Server nejdříve otestuje stabilitu vašeho internetového připojení a dále pak samotnou rychlost stahování a nahrávání. Mějte však na paměti, že výsledky měření speedmeterem jsou pouze orientační. Skutečná rychlost připojení je závislá na více faktorech, jako je například rychlost serveru, počet spuštěných aplikací a podobně. Pro zpřesnění výsledku je dobré měření rychlosti několikrát opakovat.

Co znamenají jednotlivé výsledky měření?

Download je pojem označující rychlost stahování z internetu do vašeho počítače. Právě tato rychlost je jedna z nejdůležitějších a ovlivňuje, jak rychle se stáhne soubor do vašeho počítače nebo jak rychlé bude načtení webové stránky.

Upload naopak označuje rychlost nahrávání z počítače na internet. Ta bývá zpravidla mnohonásobně nižší než u rychlosti stahování a prozradí vám, jak rychle se nahraje soubor do e-mailové přílohy, fotografie na Facebook nebo na cloudové úložiště. Čím vyšší je upload, tím stabilnější a lepší bude také hlasová nebo video komunikace například přes Skype, Google Meets, Duo nebo další služby.

Ping je hodnota v milisekundách (ms), za kterou doputuje komunikační paket z vašeho počítače na cílový server. V jednoduchosti lze ping chápat jako dálnici. Čím méně aut na silnici je, tím rychleji se dostanete z bodu A do bodu B. Pokud je však dálnice plná aut, bude vám cesta z bodu A do bodu B trvat déle. Ping vás bude zajímat hlavně při hraní online multiplayerových her, kdy jej chcete mít ideálně co nejmenší.

Jitterse také měří v milisekundách (ms), avšak oproti pingu představuje stabilitu internetového připojení. U tohoto parametru chcete mít stejně jako u pingu číslo co nejmenší.

Proč se soubor stahuje menší rychlostí, než kterou měří speedmeter Cnews a kterou uvádí provider internetu ve smlouvě?

Pokud si myslíte, že je s rychlostí stahování něco v nepořádku, ujistěte se nejdříve, zdali nezaměňujete zkratku MB/s za Mb/s. Distributor vašeho internetového připojení a speedmeter Cnews uvádí rychlost v megabitech za sekundu – Mb/s (nebo také Mbps či Mbit/s). Při stahování souboru se však setkáte s rychlostí udávanou v megabajtech za sekundu – MB/s.

Pro snadný přepočet mezi těmito dvěma jednotkami existuje vzorec 1 Mb/s = 0,125 MB/s. Pokud tedy máte například u svého providera internetu sjednanou smlouvu s rychlostí stahování 250 Mb/s, budete při ideálních podmínkách stahovat soubory rychlostí 31,25 MB/s.

Jaká je ideální rychlost internetového připojení pro různé typy činností?

Obecně lze říci, že čím vyšší rychlost internetu doma máte, tím lépe. Pro prakticky bezproblémové surfování po internetu, práci nebo streamování internetového obsahu vám stačí 20 Mb/s při rychlosti stahování a nad 10 Mb/s při rychlosti nahrávání.

Při hraní videoher vás mimo rychlost stahování a nahrávání zajímá také ping (rychlost komunikace mezi serverem a počítačem), který chcete mít co nejnižší. Pro pohodlné hraní akčních FPS her je ideální ping do 60 ms, příznivci strategií si pak naplno užijí herní zážitek i při pingu okolo 150 ms. Vyšší hodnota pingu pak může představovat problémy v plynulosti hry a při pingu nad 400 ms bývá většina her prakticky nehratelná.

Činnost Min. rychlost stahování Min. rychlost uploadování Maximální ping
surfování po internetu 15 Mb/s
komunikace s přáteli 10 Mb/s 10 Mb/s
čtení zpráv a novinek 5 Mb/s
videohovory/streamování obrazovky 15 Mb/s 50 ms
nahrávání souborů na internet 10 Mb/s
sledování filmů online ve Full HD 5 Mb/s 150 ms
sledování filmů online ve 4K 15 Mb/s 150 ms
hraní akčních FPS
  • pro PC 5 Mb/s
  • pro Xbox 5 Mb/s
  • pro PS 5 Mb/s
  • pro Nintendo Switch 3 Mb/s
1 Mb/s 50 ms
hraní strategií
  • pro PC 5 Mb/s
  • pro Xbox 5 Mb/s
  • pro PS 5 Mb/s
  • pro Nintendo Switch 3 Mb/s
1 Mb/s 150 ms

Rychlost internetového připojení vs podporovaný hardware. Jak spolu souvisí?

Hardware je jeden z dalších faktorů, na který musíte dbát při sledování rychlosti internetového připojení. Jiných výsledků dosáhnete například se smartphonem s podporou pouze 4G sítí a jiných zase s podporou 5G. I přestože jsou s námi sítě 4G pěknou řádku let a pokrytí tímto signálem je téměř po celé republice, stále se můžete setkat s oblastmi, ve kterých toto připojení není. Pokud tedy ztratíte signál, většinou stačí jen popojet o kus dále nebo vystoupit na vyvýšenější místo.

U počítačů jste poté limitováni nejen maximální rychlostí internetového připojení, ale také parametry síťové karty. Moderní počítače a notebooky obsahují minimálně gigabitovou síťovou kartu, u starších kousků se však můžete setkat pouze s 10/100 Mb/s síťovými kartami. U takovýchto notebooků nedosáhnete vyšší rychlosti internetového připojení než 100 Mb/s, i kdybyste se rozkrájeli.