Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 12 Free je zdarma

3. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tím základním, na čem bohužel ztroskotá řada uživatelů, je jazyk. Zoner totiž uvolnil svoji zdarma dostupnou verzi jen v angličtině. Pokud tedy nejste v tomto jazyce kovaní, máte smůlu. V opačném případě ale na vás čeká velmi šikovný produkt, který má na mnoha počítačích šanci zcela nahradit placené nebo konkurenční alternativy.

K věci: Zoner Photo Studio 12 Free můžete stahovat zde.

Základní funkce, s nimiž pracuje většina běžných uživatelů, jsou totiž stále dostupné i ve free variantě. Uživatelské rozhraní navíc zůstává naprosto stejné, můžete si jej upravovat nebo měnit – vše jako v placené edici Zoneru.

Pokud jste si plnou verzi koupili a rádi byste si vyzkoušeli, zda by vám Free vydání nedostačovalo, můžete si aplikaci nainstalovat přes stávající Zoner Photo Studio 12. Aplikace následně v nabídce Help | Licence umožní přepínat mezi placenou a volnou variantou.

Na následujících obrázcích si můžete přehledně prohlédnout omezení volné edice v oblastech správy, úpravy a publikování snímků.

Správa

Dominantním prvkem pro oblast správy je prohlížeč obrázků. Ten funguje bez výraznějších omezení, stejně jako v placené edici si tedy v Zoner Photo Studio Free můžete prohlížet své snímky a dále je organizovat do složek, pracovat s tagy, barvami a hodnocením, přidávat poznámky, procházet základní informace o fotografiích, ale také snímky stahovat z digitálních fotoaparátů. Free verze podporuje také náhledy snímků ve formátu RAW.

Naopak zapomenout budete muset na všechny položky pro pokročilou uživatelskou konfiguraci pracovního prostoru – ukládání rozložení oken a nástrojů. K dispozici nejsou ani pokročilé funkce pro práci s EXIF hlavičkami fotografií, nebo možnosti srovnávání a dávkového zpracování snímků. Dá se říci, že právě v oblasti správy nejsou omezení Free verze pro uživatele zase tak zásadní.

Editace

Což ale rozhodně neplatí o funkcích pro úpravu obrázků. Protože právě tyto funkce jsou často důvodem, proč si uživatel Zoner Photo Studio pořizuje – jsou kompromisem mezi pokročilými editory a naopak zásadně jednoduchými aplikacemi, které toho příliš neumí. A kvůli velkým omezením je právě Free verze v tomto ohledu velmi kompromisní.

Dá se říci, že zcela bez omezení jsou k použití připraveny jen funkce, které zpravidla najdete i u dalších zdarma dostupných grafických editorů – možnosti ořezu, štětec, odstranění červených očí nebo klonovací razítko. V rámci nabídek můžete využít také funkce pro změnu rozměrů nebo formátu obrázku.

Placená edice obsahuje navíc všechny možnosti práce s výběrem. Ve Free verzi tak se snímkem můžete pracovat pouze jako s jedním objektem bez možnosti označení vybraných partií a aplikace úprav jen na části snímku. Chybí také například nástroj pro výplň nebo přechodový filtr. Velmi omezená je také nabídka vylepšení a efektů v horní nabídce editoru.

Publikování

Publikační funkce jsou spíše doplňkem k předchozím dvěma kategoriím, jen málokdo totiž dokáže pro osobní účely naplno využít možností publikace HTML alb, tvorby DVD disků nebo práce s HDR snímky, které jsou jednou z největších novinek dvanáctého vydání Zoner Photo Studia.

Naopak stále k dispozici je nahrávač fotek na sociální služby Facebook a Flickr, který se jako součást aplikace objevil také v poměrně nedávné době, nebo publikace kalendářů a dalších jednoduchých šablon.

Ve výčtu funkcí, které jsou k dispozici ve zdarma dostupné variantě, najdete také zajímavost – podporu 3D obrázků. Zde si však budete muset vystačit bez standardně v krabici dodávaných 3D brýlí, bez nichž je trojrozměrný efekt bohužel nulový.

Pro běžné užití

Free verzi nového Zoneru si musí vyzkoušet každý, jedině tak totiž zjistí, zda všechny funkce, které na tomto editoru využívá, jsou nabízeny zdarma v rámci základní nabídky. Je však třeba poznamenat, že kromě angličtiny běžný uživatel v mnoha ohledech opravdu nepozná rozdíl. Uživatelské rozhraní se totiž nezměnilo, jen ubylo prvků.

A pokud se s angličtinou nebo některou chybějící funkcí budete smiřovat jen těžko nebo nevyhovuje vaše použití Zoner Photo Studia specifikaci "pro domácí/osobní použití" (pro jiné účely totiž Free verzi používat nelze), stále máte možnost využít některé z placených edicí Zoner Photo Studia. Verzi Home pořídíte za 999 Kč (1 199 Kč v krabicovém provedení s instalačním médiem, tištěnou příručkou a 3D brýlemi), pokročilou edici Professional pak od 1 999 Kč (2 299 Kč v krabicovém vydání). 

Zdroj: tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?