Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 15: úprava fotek je zase jednodušší a bezpečnější

9. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už se stává velkou tradicí, že s podzimem přichází nová verze Zoner Photo Studia. Snad proto, že barevné období října a listopadu je pro fotografy nejvděčnější. Možná, že kvůli blížícím se Vánocům se ZPS bude leckomu hodit pod stromeček. Každopádně ani letos brněnský Zoner na fanoušky fotografie nezapomněl a již 15. verze jejich prohlížeče, správce a editoru je venku. Co se za ten rok naučila?

Nový import fotografií

Už to není pouze nenápadná položka v menu. Import fotek se dostal do hlavních záložek před Prohlížeč, Správce a Editor. Vkládat můžete z připojených flashek, paměťovek nebo přímo fotoaparátů a kamer. Každé zařízení lze nastavit individuálně. Po připojení tak můžete spustit import a automaticky kopírovat fotky do počítače. Fotky lze ihned otočit podle EXIFu, přiřadíte jim autora nebo rovnou vytvořit druhou kopii jako zálohu. Ukládat můžete i různé předvolby, pokud často importujete s různým nastavením.

Zoner Photo Studio 15
Nová záložka pro import

Skvělý panel rychlých úprav

Klíčovou novinkou je nový boční panel úprav. Přímo v editoru uvidíte histogram a díky posuvníkům můžete rychle ovlivnit expozici snímku (i pomocí křívek), vyvážit bílou nebo srovnat barvy. Ne že by to v předchozích verzích nebylo možné, ale nyní už tyto funkce nemusíte lovit v nabídkách, byť pás ikonek nadále zůstal zachován. Panel rychlých úprav můžete schovat, pokud se vám novinka nelíbí.

Zoner Photo Studio 15Zoner Photo Studio 15
Pomocí panelu rychlých úprav ihned nastavíte správnou barevnou teplotu a další parametry

Kromě nastavení barev a expozice je v druhé záložce nového panelu ještě asi dvacítka obrazových filtrů, které můžete rychle aplikovat na snímek. Sílu efektu nijak neovlivníte, prostě si musíte vystačit s lomo, polaroidem, zasněným obrázkem, černobílým atd. Však to znáte z fotoprznítek na mobilech.

Zoner Photo Studio 15Jeden klik a rázem máte lomografii

Efekt miniatury jedním z taháků

Když už jsme nakousli mobilní aplikace… Díky nim znovu přišel do módy efekt tilt-shift, používá se k umělému vytvoření miniatur. Část obrazu se rozmaže, přičemž díky zmenšené hloubce ostrosti pak zvolený objekt vypadá jako vymodelovaná miniatura. Dříve byste museli použít posunutý objektiv, dnes už falšenou perspektivu vytvoří i software. Tilt-shift má v podání ZPS hodně obsáhlé nastavení, takže efekt rozostření můžete využít jen decentně, nebo se také vyřádit pořádně. 

Zoner Photo Studio 15Zoner Photo Studio 15
Nastavení tilt-shiftu je hodně bohaté. Efekt je znatelný i v tom výchozím

V editoru můžete nově do obrázku vložit tvary, třeba komiksové bubliny.

Zoner Photo Studio 15
Nová záložka import

Kdykoliv se můžete vrátit k původním souboru

Pro všechny zmatkáře a zapomnětlivce má ZPS 15 důležitý zlepšovák. Ve výchozím nastavení si ukládá původní soubory do zvláštní složky, takže pokud se vám úprava fotografie po čase přestane líbit, můžete se hned vrátit k originálu. Nemusíte dělat zálohy ručně, Zoner to řeší místo vás.

Zoner Photo Studio 15
Původní soubory se automaticky zálohují

Jakmile budete chtít úpravy vrátit, veškeré volby najdete v nabídce Správce | Organizovat | Záloha originálu.

Zoner Photo Studio 15
Obnovení původní fotografie

Co se týká záloh souborů, vhod přijde rovněž nová funkce Synchronizovat složky. Zkrátka vybere zdrojový plus cílový adresář a mezi nimi porovnáte obsah. Nastavení je prosté. Buď bude obsah obou složek stejný, nebo se do cílové složky zkopírují pouze chybějící soubory, případně se ještě odstraní všechny soubory, které nejsou ve zdroji.

Zoner Photo Studio 15
Nová záložka import

Milovníkům analogu přijde vhod podpora skenovacího rozhraní WIA. Doteď se skener mohl připojit pouze pomocí ovladačů TWAIN.

Zoner Photo Studio 15
Načtení obrázků ze skeneru už funguje i skrz rozhraní WIA

Zonerama je ještě lepší webovou galerií

V dřívějších verzích ZPS šlo obrázky odeslat na Flickr nebo Facebook. Minule přibyla i domácí galerie Zonerama. Webové rozhraní je opravdu pěkné, jednoduché a rychlé. Každý má k dispozici bezplatný 2GB prostor, fotografie se bohužel automaticky zmenšují na maximální rozměr 1920 px na delší straně. Tyto limity se bohužel zachovaly i s příchodem ZPS 15.

Správce na webu sice mluví o neomezeném prostoru, ale přímo v aplikaci zůstal 2GB limit i automatické zmenšení. Co se tedy změnilo? Zoner Photo Studio 14 umělo na Zoneramu obrázky jen odeslat. Patnáctka je dokáže na online úložišti ještě upravovat. Hodí se to z jednoho důvodu. Zonerama je dostupná i pro Android. Fotky proto můžete přes Wi-Fi poslat rovnou do online alba, a kdyby se vám některá nelíbila, ještě ji na počítači dodatečně upravíte.

Zoner Photo Studio 15Zoner Photo Studio 15Zoner Photo Studio 15
Nová záložka import

Novinek je více. GPU akcelerace byla rozšířena i na mapování tonality a tilt-shift, zlepšen byl retušovací štětec, přibylo rychlé vyhledávání ve složkách a také několik dalších optimalizací, viz zoner.cz. Test vlivu GPU akcelerace přineseme zvlášť na ExtraHardware, proto zůstaňte naladění.

Vyplatí se přejít

Klíčová otázka u všech komerčních aplikací, které mají každý rok novou majoritní verzi. Nové ZPS je zase o kus lepší než loňské vydání. Jenže už 14. verze byla velmi povedená. Zoner se už zkrátka dostal do fáze, kdy jen vylepšuje ergonomii a přidává efekty. Letošní verze se naučila pár organizačních funkcí, které už ale možná používáte ve správci souborů (Total Commander…) nebo pokročilejším bitmapovém editoru (Gimp, Photoshop, Paint Shop Pro…). Integrace je bezvadná věc, nenutí vás kvůli fotografiím používat více softwaru.

 

Pro upgrade jednoznačně hovoří poloviční cena. Díky tomu můžete mít každý rok ZPS Pro za 799 Kč, to je jako byste co dva roky kupovali novou verzi za plnou částku. Při přechodu ze ZPS 13 Pro a starších už zaplatíte 1299 Kč.

Proti upgradu stojí fakt, že Zoner Photo Studio možná jen zastoupí funkce, na které máte jinou aplikaci, tudíž je nutně nepotřebujete. Ve verzi Home si navíc neužijete tilt-shiftu ani synchronizace složek, tudíž je přechod ještě méně lákavý.

Rozhodnutí je na vás. Určitě si stáhněte alespoň zkušební verzi, a pak se na vlastní kůži přesvědčíte, zda má upgrade smysl. Nováčci nemusejí přemýšlet, ZPS 15 je pravděpodobně tím nejlepším správcem fotek pro Windows. Má hodně funkcí, dobře se ovládá, je rychlý a nebojí se ani větších úprav snímků. Osobně jako majitel předchozí verze počkám do příštího roku, než Zoner svůj software na jaře nebo v létě zlevní. Také se vyplatí sledovat slevové servery, kde se ZPS často objevuje za atraktivní ceny.

Ceny

licence cena
Zoner Photo Studio 15 Pro 1499 Kč
Zoner Photo Studio 15 Home 749 Kč
upgrade ZPS 14 Pro na ZPS 15 Pro 799 Kč
rozšíření na celou domácnost + 499 Kč
krabicová verze + 299 Kč

Recenze starších verzí:

Byl pro vás článek přínosný?