Hlavní navigace

Zoner Photo Studio X má za sebou první rok. Přináší retušovací štětec a velké zjednodušení základních úprav

6. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně před rokem Zoner nevydal ZPS 19, ale restartoval vývoj a nabídnul Zoner Photo Studio X založené na ročním předplatném. Podobně jako u řady jiných softwarů. Někteří uživatelé to přijali s nevolí, nicméně počet prodaných licencí se proti verzi ZPS 18 prakticky nezměnil.

Teď je ale ještě brzy hodnotit, teprve za měsíc skončí roční předplatné prvním zákazníkům a až potom se ukáže, kolik uživatelů si licenci obnoví. Stále platí, že pokud někdo potřebuje pevnou licenci, může si ponechat ZPS 18. Majitelé ZPS 18, kteří přešli na ZPS X, jsou tak vlastně v docela dobré pozici, neboť o software nemohou přijít. Jen by spadli na nižší verzi.

Zoner na tiskové konferenci v Brně představil už čtvrtou aktualizaci. Podle slov ředitele Michala Prouzy je za poslední rok novinek tolik, že by vydaly téměř na dvě verze. Z tohoto pohledu se díváme vlastně na „ZPS 21“. Počet vývojářů zůstal stejný, ale mohou se lépe věnovat opravám a novým funkcím, jelikož je netlačí pevný termín plné roční verze.

screenshot_retuse

Retušovací štětec místo klonovacího razítka

Ale k novinkám – největší změnou v nejnovější aktualizaci je retušovací štětec v nedestruktivním modulu vyvolat. Ten funguje podobně jako klonovací razítko, ale nekopíruje pouze tupě zdrojovou oblast. Retušovací štětec ji kombinuje s okolím retušované oblasti a dochází tak k mnohem lepší a snadnější retuši. Pro retušování navíc můžete zvolit více masek i více tahů, Zoner pro retušování podporuje i profesionální grafické tablety Wacom. Samozřejmě rozeznává i sílu přítlaku.

screenshot_tablet

Perem je možné pomocí přítlaku ovládat průměr, krytí, hustotu, rozmazání i rozestup. Zoner si je novou funkcí natolik jist a tvrdí, že je v tomto lepší než Adobe Lightroom. Funkce funguje v modulech Editor i Vyvolat.

screenshot_retuse2

Pro tuto funkci můžete využít i pero Windows Ink v některých nových konvertibilních tabletech, ty ale proti grafickým tabletům nenabízí téměř žádné možnosti kalibrace pera (chybí pořádné ovladače) a pro profesionální práci se nehodí.

wacom_intuos_4_wireless_1

Nový typ specializovaných vrstev

V modulu Editor je nyní možné všechny základní úpravy expozice aplikovat do samostatných vrstev, což je sice jen takové zjednodušení stávajícího procesu, ale docela významné. Už není potřeba duplikovat vrstvy pro změnu změnu expozice, barev, vyvážení bílé nebo křivek a potom si ještě dávat pozor na správné prolínání.

screenshot_vrstvy_uprav2

Stačí vybrat novou vrstvu přímo určenou pro expozici. Ta pak nabídne jen těch několik potřebných šoupátek a automaticky se prolne do fotografie. Musím říct, že tady jde o významné zjednodušení práce.

Další novinky: editor videa a oprava chyb

Editor videoklipů stále umožňuje vytvářet videa z vašich fotografií, použít různé rozpohybování s hudbou na pozadí a přechody, nově přidává možnost do videoklipů vložit i vlastní video, ne jen obrázky. Nabízí také jednoduchý ořez. Rozhodně nejde o konkurenci editorům videa, ale pro občasné domácí použití.

Mezi další novinky patří snazší tisk indexových náhledů fotografií, ale také opravení některých chyb, jako nemožnost výběru pro ořez fotky z libovolného rohu, nebo konečně jednopixelový odstup záložek od horní hrany okna – teď už jde aplikace konečně myší snadno chytnout a přesunout i v režimu bez horní lišty a při více otevřených záložkách.

Jinak modul Editor má nyní defaultně vypnuté ukládání zálohy originálu, což vytvářelo kopie fotografií hluboko ve vašem profilu (tzv. záloha originálu). Vývoj směřuje k tomu, aby nedestruktivní funkce byly v modulu Vyvolat, zatímco Editor má sloužit až ke specializovaným (a již destruktivním) úpravám.

HEIF – nástupce JPEGu (pokud jej protlačí Apple)

Pár dní před vydáním nové aktualizace také Zoner přišel se zprávou, že bude prvním fotografickým editorem pro Windows, který bude podporovat formát HEIF. Jde o nástupce JPEGu, který už teď mají jako hlavní formát iPhony a přináší stejnou kvalitu při méně než poloviční velikosti.

Čtěte: Bude to nástupce JPEGu? Český Zoner se inspiroval Applem a podporuje formát HEIF

Umí také průhlednost a animace, takže by HEIF mohl nahradit i PNG a GIF (podporuje kompresi HEVC, která je součástí i kodeků H.265). JPEG je samozřejmě velmi rozšířený, takže se nedá říct, že bude zcela nahrazen, ale pokud jej natvrdo vynutí Apple, mohlo by ke změně po zhruba 25 letech dojít.

Pěkné srovnání formátů HEIF, JPEG a GIF najdete třeba zde.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.