Hlavní navigace

Zoner Photo Studio X rozpozná obličeje a přináší do fotografie umělou inteligenci

3. 4. 2019

Sdílet


Zoner přešel na půlroční vydávání velkých aktualizací a právě teď je čas na jarní aktualizaci Photo Studia X. Mezi hlavní novinky patří rychlé náhledy, chytré RAWy, vylepšená práce s RAWy, detekce tváří pomocí umělé inteligence či více funkcí videoeditoru.

Úpravy obličejů

Nejzajímavější funkcí je asi Face-aware Liquify. S pomocí umělé inteligence (strojového učení) dojde k rozpoznání tváří na fotografií a nabídce funkcí pro změnu jejich rysů. Posuvníky měníte tvar obličeje, ústa, nos nebo oči (klidně každé zvlášť). Deformační nástroje lze na závěr zjemnit pro přirozenější výsledek.

Videostřižna

Zoner sice stále nechce lézt do zelí Adobe Premiéře, ale videoeditor představený v minulé verzi se dočkal několika vylepšení. Přibyly nástroje pro zpomalení a zrychlení, možnost otočit videoklip vzhůru nohama (to snad kdyby jste předtím drželi kameru obráceně).

RAWy a JPEGy

Zrychlení práce s RAWy spočívá v tom, že si aplikace potřebné soubory načte sama předem už při importu. Ale pokud s nimi pracujete jen výjimečně, lze tyto funkci přizpůsobit a načíst je až po vytřídění fotek. Jelikož je RAW a JPEG vlastně jedna fotografie, je logické je mít nějak spárované, a právě to umí nová aktualizace. Mezi RAWem a JPEGem teď můžete snadno přepínat.

K dalším vylepšením patří:

  • ukládání fotografie i v modulu Vyvolat, kde bylo doposud nutné po uložení ještě provést export
  • hromadné rozmazání tváří na fotografii přes novou funkci Anonymizace

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.