Hlavní navigace

Zoner Photo Studio X v podzimní verzi přináší automatické srovnání linií a virtuální kopie fotografií

17. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Zoner / Cnews.cz
Zoner představil další verzi svého fotografického editoru, podzimní aktualizaci Photo Studia X. Novinek není tolik jako kdysi při ročním vydávání nových verzí a Zoner už čtyři roky funguje na bázi předplatného. Nové funkce jsou určené hlavně pro zkušené fotografy, pro nás ostatní přibyla jedna zajímavá novinka.

Automatické srovnání linií je funkce, kterou Zoner vyvinul ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně. Spočívá v tom, že automaticky najde linie a nabídne jejich srovnání. Typicky při focení architektury, kdy se vám na snímku budovy podovně kácí, když v reálu přece vypadaly rovně.

Po klepnutí na tlačítko pro srovnání linií jste v minulých verzích mohli ručně natahat vodorovné a svislé čáry, podle kterých se poté fotografie srovnala. Nově to lze nechat na automatice ve čtyřech režimech, přičemž do výsledku pak můžete ještě zasáhnout a ručně poupravit.

Tip: Jsme lepší než Lightroom i Affinity, říká ředitel Zoner Software Michal Prouza (rozhovor)

Vybírat můžete mezi plným režimem, který může vypadat až nepřirozeně, srovnáním pouze vertikál či horizontál a inteligentním režimem. Tohle je pěkná zajímavá funkce i pro amatéry, ale je dostupná pouze v modulu vyvolat. V modulu Editor najdete zatím jen původní funkci.

Zoner Photo Studio X podzim 2020 4 Funkce pro srovnání linií

Mezi další nové funkce patří vytvoření více variant jedné fotky – ale ne duplikováním souboru. Stačí vytvořit variantu fotky, v podstatě virtuální kopii, která nezabírá
téměř žádné místo na disku. Původní fotka může zůstat se základními úpravami,
jednu variantu upraví preset a další doladí barevné tónování.

Zoner Photo Studio X podzim 2020 1 Více variant pro jeden snímek

Všechny provedené úpravy a použité funkce budete mít na očích pomocí modré indikační tečky, která se nově objeví u tlačítek provedených funkcí. Opět jen v modulu Vyvolat. Podrobný popis všech novinek najdete na webu Zoneru.

Zoner Photo Studio X podzim 2020 2 Modrá tečka jako upozornění na již použité funkce

Zoneru se poslední rok dařilo a firma poprvé v historii překročila obrat 200 milionů korun. Z toho Aplikace ZPS X přispěla asi šestinou (Zoner má více divizí a softwarová je jednou z nich). Předplatitelů Photo Studia je nyní okolo 33 tisíc, přičemž 9 tisíc z nich si program obnovuje již od první verze z roku 2016. Nyní v licenci pokračuje zhruba 80 % uživatelů. Aplikaci je stále možné vyzkoušet zdarma, jinak stojí 1188 Kč ročně.

zdroj: Zoner

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.