Hlavní navigace

Zotac uvádí ještě menší mini PC, Zbox PI320 pico. S vnitřnostmi z tabletu

28. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zotac je (kromě grafických karet) tradičním výrobcem kompaktních barebonů a miniaturních počítačů. V řadě Zbox už jich vyprodukoval dlouhou řadu. Poslední přírůstek, který firma nyní uvádí, je však jak se říká „jiné kafe“. Po menší řadě Nano přišel Zotac nyní i s řadou Pico. Nové mini PC Zbox PI320 pico je už skutečně mrňavé. A například také pasivně chlazené a relativně levné.

Novinka má šasi velké 11,6 × 6,6 × 1,9 cm – až na tloušťku tedy téměř telefonní rozměry. Uvnitř se také nachází v podstatě mobilní hardware, vycházející z tabletové platformy Intelu. Stroj pohání Atom Z3735F, což je 22nm SoC rodiny Bay Trail s čtyřmi jádry architektury Silvermont se základním taktem 1,33 GHz (1,83 GHz s turbem). Úložiště pak tvoří SSD typu eMMC o velikosti 32 GB, které je stejně jako 2 GB paměti DDR3L integrované a tedy nerozšiřitelné; jako u tabletu. Více místa je ale možno přidat pomocí karet microSD, a sice až 128 GB, čtečka se nachází na boku krabičky.

Mini PC Zotac Zbox PI320 pico
Mini PC Zotac Zbox PI320 pico

Spotřeba přístroje by měla být velmi nízká; hardware ostatně odpovídá konvertibilním tabletům jako je Asus Transformer Book T100TA nebo obdobné přístroje. Díky tomu také nepotřebuje žádné aktivní chlazení a jsa bez mechanických částí také bude zcela tichý. Jak to vypadá uvnitř, můžete vidět na propagačním videu výrobce.

Další rozšiřování či periferie obstarávají tři porty USB 2.0 (USB 3.0 bohužel chybí). Monitor, na nějž lze Zbox PI320 pico zezadu upevnit, se připojuje k portu HDMI, maximální rozlišení je 1920 × 1200 bodů. Kromě 3,5mm zvukového výstupu a konektoru pro externí napájecí adaptér je vyveden ještě konektor RJ-45, neboť Zotac nezapomněl na drátové sítě a osadil 100Mb/s Ethernet. Nechybí ale samozřejmě ani bezdrátová konektivita, obsahující Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11n.

 

Jelikož se stále jedná o standardní PC hardware, mohl Zotac na počítač také předinstalovat standardní Windows 8.1 – respektive jeho zvýhodněnou „Bingovou“ edici (je mimochodem 32bitová). Zbox PI320 pico bude relativně levnou záležitostí: v Americe má stát 199 USD, v eurozóně 199 EUR. Česká cena by se tedy mohla pohybovat okolo pěti a půl tisíce korun. Pokud byste měli zájem, má tento přístroj jít do prodeje v září (septembri).

Zdroje: Zotac, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?