Hlavní navigace

Zotac uvádí krátkou GeForce GTX 1080 Ti s vodním chlazením, pro kompaktní highendová PC

23. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

„Mini-ITX“ či podobně označované kompaktní grafické karty se obvykle vytvářejí od ne úplně těch nejhighendovějších GPU. V těchto dnech přišla firma Zotac s výjimkou z této zvyklosti. Na trh totiž vrhla kartu, kterou prezentuje jako „nejmenší GeForce GTX 1080 Ti s vodníkem“. Je to pravděpodobně i pravda, jen s tou výhradou, že karta je stavěna na zapojení do vodního okruhu, který sám o sobě zabere ve skříni docela dost místa. I tak jde ale o docela zajímavou grafickou kartu.

Ona krátká verze současného highendu Nvidie se jmenuje Zotac GeForce GTX 1080 Ti ArcticStorm Mini. Jak už bylo řečeno, jde o vodou chlazený model, a to nikoliv o kartu s bezúdržbovým vodníkem napojeným na vlastní radiátor. Zotac grafiku osadil blokem se standardními fittingy pro vodní okruh, který už v PC máte či si postavíte sami. Půjde tedy o zboží pro poměrně malou skupinku zákazníků. Ona malá velikost karty je daná zejména délkou: měří jen 21,2 cm. Výška je naopak docela značná: PCB přesahuje záslepku a terminály pro připojení hadic přidávají ještě několik centimetrů. Pokud vás délka tohoto modelu oslovuje, ale chtěli byste vzduchový chladič, pak nemáte smůlu. Stejné PCB je totiž použito i pro jeden standardní dvouventilátorový model Zotacu, jmenuje se GeForce GTX 1080 Ti Mini.

Díky tomu, že v chladiči není pumpa, ale jen samotný blok, je karta docela tenká, blok zabírá téměř jen jeden slot PCI Express. Samotná karta je ale minimálně svou záslepkou stále dvouprofilová, jelikož má standardní skladbu výstupů s třemi DisplayPorty, jedním HDMI a portem DVI v „druhém patře“. Na první pohled to vypadá, že by mohla bez onoho DVI být reálně jednoslotová, ale ve skutečnosti asi jeho rozměr o pár milimetrů přesahuje blokem a terminál je už tlustší než jeden slot zcela určitě. Pokud jste tedy měli představu, že by se dalo do skříně nacpat sedm těchto karet vedle sebe, budete hledat jinde.

Zotac při udávání rozměrů karty poněkud zapomněl na terminál pro hadice Zotac při udávání rozměrů karty poněkud zapomněl na terminál pro hadice

Blok má plné pokrytí GPU, pamětí a napájecí kaskády a je z poniklované mědi s průhledným akrylátovým vrškem, pasiv uvnitř by měl mít 0,3mm mikrokanálky. Terminál umožňuje vyvést hadice v rovině karty, ale také směrem dolů. PCB je z druhé strany kryto backplate a na dnešní dobu je „pozoruhodné“, že karta nemá ozdobné RGB LED. Nabízí totiž osvětlovačům jen ty bílé.

Dle specifikací je karta z továrny přetaktovaná, byť jen mírně. Základní frekvence jejích 3584 stream procesorů GPU je 1506 MHz, frekvence boostu je stanovená na 1620 MHz. Zotac tedy výpočetní jednotky popohnal o 1,8–2,4 %. To není mnoho (jde o stejné takty, jaké má zmíněná vzduchová GTX 1080 Ti Mini), ale s vodním chlazením patrně většina uživatelů bude přetaktovávat i manuálně. Paměti jsou už plně referenční: 11 GB GDDR5X na efektivně 11,0 GHz. Napájení používá dva osmipinové konektory a snad by mělo směřovat z hřbetu PCB nahour, byť na vizualizacích Zotacu (reálné fotky zatím nejsou) není vidět.

Zotac tuto kartu zatím jen „oznámil“, takže ve skladech obchodů ještě není. Nemáme tím pádem bohužel ani informaci o ceně. Zotac ale za podobnou vodou chlazenou kartu Arctic Storm bez přídavku „Mini“ chce 24 tisíc korun, takže zde se dá čekat něco podobného. Dost možná by za kompaktní provedení mohla být i přirážka a sumička by tudíž mohla být i větší.

 

Byl pro vás článek přínosný?