Hlavní navigace

Zotac uvedl barebone Zbox Nano s APU Kabini. Běží v nich čtyřjádro A4-5000

28. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv APU Kabini šla oficiálně na trh už v květnu (máji), nenajdete vlastně moc možností, jak nějaké dostat do rukou. Vyskytují se sice v levných noteboocích, s desktopy či kompaktními PC a deskami Mini-ITX budete mít ale obvykle smůlu. Situace se však už možná začne obracet k lepšímu. APU Kabini totiž právě uvedla do nabídky společnost Zotac. Ve svých barebonech Zbox Nano bude nabízet rovnou čtyřjádrovou verzi, model A4-5000.

Zboxy s APU Kabini ponesou označení Zbox Nano AQ1 a AQ1 Plus, přičemž první bude klasickým barebonem, zatímco verze Plus již bude mít předinstalovaný pevný disk a paměť, takže dostanete prakticky hotovou počítačovou sestavu. Jinak jde však o stejný hardware. Zařízení používají dle všeho nadále skříň známou z ostatních Zboxů Nano, která by měla měřit 12,7 × 12,7 × 4,5 cm (ve specifikacích tento údaj bohužel nenajdete, stojí však ve brožuře PDF).

Zbox Nano AQ1 s procesorem AMD A4-5000 (APU Kabini)
Zbox Nano AQ1 s procesorem AMD A4-5000 (APU Kabini)

Uvnitř tepe čip A4-5000 s integrovanou grafickou kartou Radeon HD 8330. CPU obsahuje čtyři jádra architektury Jaguar na taktu 1,5 GHz, GPU má 128 stream procesorů architektury GCN s frekvencí 500 MHz. Jde momentálně o druhý nejrychlejší procesor z rodiny Kabini. Model A6-5200 s CPU taktovaným na 2 GHz by samozřejmě nabídl vyšší výkon, má ale také vyšší TDP o hodnotě 25 W oproti jen 15 W u čipu A4-5000. Pro takto kompaktní krabičky by asi A6-5200 proto nebylo nejvhodnější.

Zbox Nano AQ1 s procesorem AMD A4-5000 (APU Kabini)
Zbox Nano AQ1 s procesorem AMD A4-5000 (APU Kabini)

Uvnitř Zbox Nano AQ1 obsahuje jen jeden slot SO-DIMM pro paměť DDR3 (takt 1600 MHz), jejíž maximální kapacita je 8 GB; předvybavený AQ1 Plus má nainstalován 4GB modul. Jako úložiště poslouží klasický 2,5" pevný disk nebo SSD s rozhraním SATA 6 Gb/s (AQ1 Plus se dodává s notebookovým 500GB HDD). Podporovány jsou disky s výškou pouzdra do 9,5 mm. Optickou mechaniku pochopitelně musíte oželet, jako u všech podobných přístrojů. K dispozici je ale čtečka paměťových karet, což je pro leckoho důležitý detail, na který třeba NUC Intelu či jeho dvojče Brix od Gigabyte zcela zapomínají.

 

Co se portové výbavy týče, má Nano AQ1 dvojí USB 3.0 a hned tři USB 2.0 (bílý konektor, který vidíte na obrázcích, slouží k rychlému nabíjení mobilů a podobných přístrojů). Přítomen je jak výstup na sluchátka a optický S/PDIF, tak i vstup pro mikrofon. Dále je k dispozici také gigabitový Ethernet. Krabička má také bezdrátový adaptér WiFi, a to rovnou typu 802.11ac. Wi-Fi používá externí anténu. Pro bezdrátové periférie pak i Bluetooth 4.0, na čelní straně je také přijímač infračerveného signálu.

Obrazovku připojíte buď přes HDMI, nebo přes DisplayPort, na němž by snad APU Kabini mělo zvládnout i monitory s rozlišením 4K, ačkoliv specifikace maximální rozlišení neuvádějí. Vybavenost obrazovými výstupy je tedy velmi slušná. Součástí balení je i VESA držák, s kterým můžete krabičku připevnit na zadní stranu monitoru.

Zdroj: Zotac (1, 2, 3, 4)

Byl pro vás článek přínosný?