Hlavní navigace

Češi vyrobili nejhloupější mobil. Má jen 16 gramů a chybí mu displej

Sdílet

Maximální jednoduchost nemusí být v případě mobilů jen slabinou. Česká firma Zoxcall se zabývá vývojem mobilů, které „nic neumí“, což naopak vydává za jejich přednost. Mají totiž sloužit jako doplněk k smartphonům. Její novinka s názvem FF+ je prvním modelem s vyměnitelnou SIM kartou (formát nano) a možností zvolit si libovolného operátora. Předchozí modely FF a T4 měly integrovanou eSIM vázanou na vybrané operátory.

Zoxcall FF+ je o chlup menší než kreditní karta. Půdorys má 82 × 46 mm, v pase byste naměřili 3,5 mm. Celé zařízení váží jen 16 gramů. Dieta se samozřejmě projevila na výbavě. Marně byste hledali displej, telefon má pouze 12 signalizačních diod a stejný počet tlačítek. Tím zároveň přišel i o největšího žrouta energie, takže stačilo integrovat jen prťavý 140mAh akumulátor. Větší mají i chytré hodinky. Výdrž v pohotovosti je prý až 24 hodin, při hovoru vydrží 75 minut.

TIP: ČOI zkontrolovala nabíječky pro mobily. Dvě třetiny z nich měly problémy

Víc než na volání FF+ stejně není. Uvnitř se nachází GSM modem a jedinými funkcemi jsou hovory a SMS. Čísla lze vyťukat na klávesnici, případně si lze na počítači (po připojení k USB) nastavit rychlé předvolby. V dodávaném programu lze navolit i předpřipravené SMS. Ručně totiž žádnou nenapíšete a FF+ vám zprávy navíc nijak nepřečte.

TIP: Klasické SIM karty chce zabít i Google. Pomůže rozšířit eSIM

Po modelech T4 a FF, určených primárně pro B2B zákazníky, přicházíme s prvním zařízením určeným pro koncového uživatele. Myslím si, že se nám podařilo najít něco, co na trhu doposud nebylo. Zařízení FF+ je navíc neodmyslitelným doplňkem každého smartphonu,“ říká Ota Kaláb, ředitel společnosti Zoxcall.

Zoxcall FF+ lze předobjednat na webu výrobce, telefony budou k dispozici o měsíc později. Novinka stojí 990 Kč, za dalších 199 lze koupit náhradní barevné kryty.

Koupili byste si takhle hloupý mobil jako doplněk ke smartphonu?

Zdroj: TZ Zoxcall

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku