Hlavní navigace

Zpráva roku? Česká hudba na webu zdarma, platit se bude až stažení

24. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká hudební vydavatelství připravují velký projekt. Už na jaře by mohl vzniknout velký hudební archiv se streamovanou hudbou zdarma. Uživatelé by platili až její stažení do přehrávačů a počítačů. Portál by se měl jmenovat JetStream nebo JetMusic.

Je zajímavé, že doména jetstream.cz je zaregistrována už o léta 2007, jetmusic.cz si Petr Sýkora zaregistroval teprve před chvílí. Pokud se informace Hospodářských novin potvrdí, bude to další z průšvihů, kdy zveřejněný název ještě nebyl registrován a předběhl je prohnaný domainer.

Vydavatelství chtějí zatočit s pirátstvím. Zatímco loni bylo prodáno pouze 1,5 milionu nosičů. v polovině 90. let to bylo 9,5 milionu. Tím, že by zpřístupnili celý archiv na jednom místě, by uživatelé nemuseli tolik vyhledávat a stahovat pirátské verze. Na webu by se hudba zaplatila reklamou, offline přehrávání by se zpoplatnilo a všichni by byli spokojení. Vydavatelé už také lobbují u ministra kultury, aby pirátství bylo tvrději postihováno. Prosím, nejdříve postupně. Nejdříve nabídnout přidanou hodnotu, pak si vyskakovat.

Musíme si postesknout, že Češi jsou v tomhle pozadu a hudebně-internetová revoluce má minimálně pětileté zpoždění. A klidně se můžeme vsadit, že placené verze budou v nějakém hloupém formátu s DRM. Rád bych se ale mýlil. Dosavadní zkušenosti s českými online obchody ale hovoří o opaku.

Zdroj: Hospodářské noviny

Byl pro vás článek přínosný?