Hlavní navigace

Zpřehledněte adresář a vyznejte se v profilech kontaktů [Windows Phone]

5. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kontakty budete mít uložené někde v cloudu, zapomeňte na ukládání na SIM nebo do interní paměti telefonu. Tento dnes již nemoderní přístup není ve Windows Phone tolerován. Ukládáním do cloudu předejdete možné ztrátě dat a dáte tím prostor synchronizaci a na každém zařízení budete mít k dispozici stejný adresář. Pro tablety a počítače s Windows 8.1/10 kupříkladu Microsoft poskytuje podobné aplikace.

 

Filtrování v seznamu

Zpátky do smartphonu. Lidé se objevují normálně v seznamu všech aplikací (pod písmenem „l“), který najdete tažením doleva na hlavní obrazovce. Všechny kontakty uložené napříč různými účty se zobrazí na jednom místě.

Je ale jasné, že o některé služby v přehledu všech kontaktů nestojíte, protože vám adresář akorát zaplní spamem. Typickým příkladem budiž Twitter, kde často sledujete jedince a organizace, na které nemáte telefonický kontakt. Proč by vám tak měly tyto položky znesnadňovat navigaci?

Rozevřete hlavní nabídku aplikace a zamiřte do nastavení. V sekci Filtrovat seznam kontaktů zrušte označení požadovaných služeb, např. Twitteru. Tímto účty nevymažete úplně, pouze se skryjí patřičné kontakty v adresáři. Je tu ještě jedna možnosti, a sice Skrýt kontakty bez telefonních čísel.

V této části se Lidé chovají jako běžný adresář
V této části se Lidé chovají jako běžný adresář

Spojování profilů

Jak jsem naznačil, jeden člověk může mít více online profilů. Váš kamarád bude skoro určitě na Facebooku, možná i na Twitteru. Tyto profily je tedy vhodné propojit, aby adresář nepřeplnily samostatné položky. Má to i praktický význam, kamaráda např. kontaktujete různými cestami z jednoho místa.

Klepněte na kontakt a v nástrojové liště následně klepněte na propojit. Jedná se o tlačítko symbolicky ozdobené řetězem. Pokud se kontakty ve službách jmenují úplně stejně, často je systém propojí automaticky sám. Zkontrolujte proto oddíl navržená propojení a propojení případně potvrďte klepnutím na kontakt.

Propojením kontaktů z více služeb zlepšíte pohodlí při používání
Propojením kontaktů z více služeb zlepšíte pohodlí při používání

Pokud v návrzích jiný profil daného člověka nevidíte, klepněte na zvolte kontakt. V nabídce požadovaný profil najděte a klepnutím jej připojte. Propojené profily, které ve skutečnosti patří každý jinému člověku, oddělíte prostým klepnutím na jeden z profilů a potvrzením tlačítkem rozpojit.

Navigace v profilu

Na kartě kontaktu se vám ukáží všechny dostupné informace o člověku, které systém posbírá napříč sociálními sítěmi a službami. Můžete mu rovnou zavolat, napsat SMS, přidat něco na zeď na Facebooku nebo ho zmínit na Twitteru. Tažením doleva vstoupíte do sekce spojit se. Odkazy vás zavedou do profilů v daných službách.

Dalším tažením vám novinky odhalí poslední příspěvky uživatele v sociálních sítích. Nemusíte kvůli tomu hned zapínat např. samotného klienta pro Facebook. Poslední sekce historie vám připomene, jakou formou jste byli s kamarádem naposledy v kontaktu. Klepnutím pak akci zopakujete.

Prohlížejte si historii komunikace s každým člověkem
Prohlížejte si historii komunikace s každým člověkem

Všimnete-li si již neplatných údajů, klepněte na upravit a opravte, co potřebujete. Připnout naproti tomu kontakt přidá na hlavní obrazovku. V dlaždici se objevuje jednak aktuální obsah ze sociálních sítí, co daný člověk vyprodukuje, jednak vás systém upozorní na zmeškané události.

Tip: Import ze SIM

Patřili jste dosud k vlastníkům tzv. hloupého telefonu a kontakty si nesete s sebou na SIM? Jednoduše je získáte, stačí zajít do nastavení aplikace Lidé a vybrat importovat kontakty ze SIM karty. Především si budete muset rozmyslet, do které online služby je přidáte. Pouze v místní paměti kontakty mít nemůžete.

Nejčastěji je uložíte buď na Outlook.com, nebo do Gmailu. Označte požadovanou službu a klepněte na další. Až označíte kontakty pro import (přenést nemusíte úplně všechny), potvrďte klepnutím na importovat.

Zvolte kontakty z importu ze SIM
Zvolte kontakty z importu ze SIM

Byl pro vás článek přínosný?