Hlavní navigace

Zrychlete svůj počítač s ReadyBoost

24. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se vám, že se Windows zejména při používání většího množství programů zpomalují? Pokud máte nevyužitý flashdisk, můžete svému počítači pomoci a zrychlit jej

Technologie ReadyBoost byla představena v systému Windows Vista a nechybí ani v nástupci Windows 7. Uživatelé starších Windows XP jej bohužel nevyužijí.

Aktivace ReadyBoost

ReadyBoost lze použít s jakýmkoliv vyměnitelným paměťovým médiem s technologií flash, tedy zejména s flashdisky (USB klíčenkami) a paměťovými kartami, které splňují patřičné parametry. Počítač během své práce používá pro uložení programů a dat, s nimiž právě pracuje, operační paměť RAM. Operační paměti je však omezené množství, a tak se některé programy a data, zejména ty, se kterými jste delší dobu nepracovali, musí uložit na pevný disk vašeho počítače. Pevné disky jsou však výrazně pomalejší než paměti RAM. Navíc jsou data při vyžádání přenášena nejdříve z pevného disku do RAM a až následně zpracována, což výrazně zvyšuje prodlevu. Problém se navíc netýká pouze jednotlivých programů, ale svižnosti systému jako celku.

Obvykle lze počítač zrychlit dokoupením další operační paměti. To však ale znamená další výdaje navíc. Naštěstí systém Windows Vista přišel s technologií, která umožní systém o něco zrychlit i za pomoci dostupnějších metod - využitím prázdného flashdisku či paměťové karty. Máte-li k dispozici flashdisk, který běžné nepoužíváte, popřípadě nevyužíváte celou jeho kapacitu, můžete ji využít ke zrychlení systému (pozor, na disku musí být minimálně 256 MB volného místa).

Připojte flashdisk či paměťovou kartu k počítači a zvolte nabídku Start | Počítač. Najděte v seznamu připojený flashdisk, klepněte na něj pravým tlačítkem myši, zvolte Vlastnosti a přepněte se na záložku ReadyBoost. Pokud flashdisk či paměťovou kartu vůbec nepoužíváte k přenosu souborů, a můžete jej tak používat výhradně pro ReadyBoost, označte Vyhradit toto zařízení pro technologii ReadyBoost a klepněte na OK. Jestliže jej stále chcete využívat pro ukládání souborů, klepněte na Používat toto zařízení a pomocí posuvníku nastavte množství místa pro ReadyBoost. Čím více místa vyhradíte, tím bude zrychlení větší, ale také vám zbude méně místa pro soubory. Po nastavení klepněte na OK.

Koupě flashdisku pro ReadyBoost

ReadyBoost byste měli použít pouze v případě, kdy máte nevyužitý flashdisk či paměťovou kartu. Kupovat flashdisk pouze pro ReadyBoost nemá smysl a peníze se vyplatí investovat raději do operační paměti (RAM), která počítač zrychlí výrazněji.

Technologie ReadyBoost je nyní aktivovaná - na disku se objeví nový soubor zabírající vyhrazené množství místa. Tento soubor nijak nepřesouvejte ani nemažte. Největšího účinku dosáhnete, když bude flashdisk v USB zasunut trvale i při vypnutém počítači. Dle potřeby jej však můžete kdykoliv za běhu odpojit a připojit do jiného počítače a později připojit zpět, přičemž po opětovném připojení není třeba nic nastavovat - systém disk rozpozná a ReadyBoost aktivuje sám.

 

Deaktivace ReadyBoost

Začnete-li daný flashdisk či paměťovou kartu postrádat pro běžné přenášení souborů, můžete kdykoliv ReadyBoost deaktivovat. Připojte flashdisk k počítači, vyberte nabídku Start | Počítač, klepněte na ikonu flashdisku pravým tlačítkem, zvolte Vlastnosti a přepněte se na ReadyBoost. Chcete-li pouze uvolnit více místa pro soubory, potáhněte posuvník o kousek doleva. Pro úplnou deaktivaci pak klepněte na Nepoužívat toto zařízení a potvrďte tlačítkem OK. Místo na disku se uvolní a vy jej tak budete moci opět používat jako běžný flashdisk, kdykoliv později však lze funkci aktivovat znova.

Nastavení velkého množství místa

U flashdisků s kapacitou větší jak 4 GB většinou nemůžete nastavit více jak 4000 MB pro ReadyBoost. Toto lze naštěstí opravit - během opravy ale ztratíte všechny na flashdisku uložené soubory, proto je vhodné vše předem zálohovat. Připojte flashdisk k počítači, klepněte na Start | Počítač, klepněte na ikonu flashdisku pravým tlačítkem a zvolte Formátovat. Z nabídky Systém souborů vyberte NTFS a klepněte na Spustit. Po dokončení formátování jednoduše aktivujte ReadyBoost jako obvykle.

Když ReadyBoost není dostupný

U některých flashdisků a paměťových karet se může zobrazit zpráva Toto zařízení nelze použít pro technologii ReadyBoost. Systém Windows totiž vyžaduje, aby bylo použité zařízení dostatečné rychlé, což některé (zejména levnější) flashdisky bohužel nesplňují. Se stejnými problémy se můžete setkat také u paměťových karet.

Byl pro vás článek přínosný?