Hlavní navigace

Ztišení pevného disku: duel boxů Acutake a Silentmaxx

11. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebudu vás dlouho napínat: on to vlastně žádný duel nebude. Zato hezky uvidíte, jak se dá prodávat tentýž produkt za docela dost odlišné ceny a jak to funguje s továrnami v Číně. Přijdeš, zaplatíš si a můžeš mít výrobek se svým logem. Že si ho tam nechal vyrábět někdo jiný anebo ještě dokonce stále vyrábět nechává? Detail.

Jeden za osmnáct, ...

O čem, že tu vlastně abstraktně povídám? Dva boxy na chlazení (nebo odhlučnění, o tom za okamžik) pevných disků prodávaných pod dvěma různými názvy a značkami jsou vlastně zcela stejné. Původní motivací tohoto testu bylo srovnat za atraktivní cenu prodávaný Acutake Dark Disc 2 s lety prověřeným rámečkem HD-Silencer značky Silentmaxx. Už produktová fotografie leccos naznačovala, ale skutečnost je ještě dokonalejší. Ostatně z fotografií budete moci posoudit vše sami.

Krabice se liší logem, vytaženými klíčovými vlastnostmi a barvou, materiál i rozměry jsou však stejné.

Poslední nezvratný důkaz shodnosti HD-Silenceru a Dark Discu 2 podají fotografie samotných boxíků i s příslušenství. Stejné šrouby, stejné teplovodivé vložky, stejné všechny... pardon, jiná loga na čele.

Usazení disku do boxu je otázkou chviličky, disk na svých větších plochách nemá přímý styk s hliníkovou konstrukcí a omezuje se tak přenost vibrací. Teplovodivý materiál by měl ale zajistit jakýstakýs přenos tepla z disku. Součástí balení je i uzemňovací kabel, který by měl být uchycen zřejmě ke konstrukci skříně. Jestli je to nutné, když je zem součástí napájecích kabelů pevných disků, to opravdu nevím.

Manuál boxíku od Acutake se ve svém jádře (obrázkovém průvodci instalace) od manuálu Silentmaxxu (níže) také neliší.

Ještě se vraťme k balení. Ačkoli jsou oba ztišovací (či chladící) HDD boxy vyrobeny v Číně, shlédl se marketing obou zúčastněných značek v jiném marketingu. Zatímco Acutake tvrdí, že Dark Disc 2 byl navržen v Japonsku...

... Silentmaxx kvalitu podtrhává zmíněním Německa. Zatímco pro IT v Asii je synonymem něčeho dobrého Země vycházejícího Slunce, evropský trh očekává evropské či americké mozky. Hongkongský Arctic Cooling je navrhován ve Švýcarsku, asi čínská Noctua (resp. Coolink) pak v Rakousku a tak bychom mohli pokračovat.

Jeden bonus u Silentmaxxu přece jen dostanete: návod není jen v angličtině, ale i v němčině.

Testy odhlučnění, teplotní testy

Western Digital Caviar Blue o kapacitě 640 GB (WD6400AAKS) patří k tišším 7200otáčkovým diskům, opravdové milovníky ticha ale neuspokojí. Stal se tak obětí měření Tomáše Pudila, které vás současně mají definitivně přesvědčit, že oba boxy jsou stejné i co do materiálů. Shodnost se potvrzuje i na naměřených decibelech, rozdíly se vejdou do chyby měření.

Odhlučnění pevného disku je nesporné. Zatímco ze 20 cm se Tomáš evidentně přiblížil jiným limitům (hlučnost zbyteku sestavy a okolí), při bližší vzdálenosti nahrazující zcela tiché prostředí došlo kromě jednoho směru k podstatnému ztišení.

Tím, že se jedná o stejná zařízení, není vlastně v grafu jiné srovnání než disk bez ztišení. Já jsem tedy odhlučnění srovnal s antivibračním kitem od Chill Innovation. U něj přenosu vibrací velmi účinně zamezují čtyři pryžové nohy.

Jelikož se mi nepodařilo zajistit při měření nízký hluk okolí, zvolil jsem menší vzdálenost. Na prvním disku je demonstrována nejen vyšší účinnost celých boxů při odhlučnění, ale hlavně to, že se na rozdíl od nad odstavcem zobrazeného antivibračního kitu skutečně starají také o chlazení disku.

Druhá část tabulky ukazuje měření na disku, který má velmi tiché otáčení ploten a naopak s AAM na hodnotě Performance velmi hlučný pohyb hlaviček (WD RE2-GP).

A závěry? Kdo ví o existenci a vlastnostech Acutake Dark Disc 2 (530 Kč), určitě nekoupí Silentmaxx HD-Silencer (960 Kč), oba produkty jsou identické. Oba boxy se postarají o jisté odhlučnění a současně nedochází k většímu zahřívání disku než při kontaktu s konstrukcí. Antivibrační vlastnosti jsou dobré, s umlčením hluku ploten v perforovaných skříních ale tak úplně nepočítejte. Ticha pro noční relaxaci u zapnutého počítače docílíte snad jen kombinací ztišovacích boxů a tichých disků s 5400 ot./min a menším počtem ploten (WD Caviar Green, Samsung, EcoGreen F2, ..).

Za zapůjčením boxů Acutake a Silentmaxx děkujeme společnosti TN Trade.

Přečtete si také

Byl pro vás článek přínosný?