Hlavní navigace

Ztráty dohnaly Rambus k propouštění, firma se bude restrukturalizovat

27. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý měsíc jsme zde psali o tom, že se nechvalně známé společnosti Rambus přestává dařit a propadá se hluboko do červených čísel. Firma s čtvrtletním obratem okolo 60 milionů USD za stejné období zhruba 30 milionů prodělává. A následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Ve firmě nastává rozsáhlé propouštění, po kterém bude následovat pokus o restrukturalizaci podniku.

Vyhazov potká 15 % zaměstnanců z celkového stavu Rambusu. Údajně by neměl být dotčen výzkum a vývoj; odcházet mají lidé z administrativy a dalších méně důležitých pozic. Server X-bit labs se ovšem pozastavuje nad tím, že Rambus mimo to sáhne i na funkcionáře, přímo zodpovědné za klíčové příjmy z licencování technologií. Zeštíhlení údajně firmě ročně ušetří 30 až 35 milionů USD. Propouštění samotné ji však podle vlastního odhadu bude stát zhruba 6 milionů. Ty si vyžádá placení odstupného.

Vzorek technologie Rambus Terabyte Bandwidth Initiative

Obchodování Rambusu (potažmo vývoj dotyčných technologií) se dále rozdělí do tří divizí. První se bude zabývat zobrazovací a osvětlovací technikou. Firma totiž kromě pamětí licencuje různé patentované technologie týkající se LED. Druhé oddělení představuje firma Cryptography Research, kterou Rambus nedávno odkoupil. Zabývá se různými bezpečnostními technologiemi, zejména z oblasti DRM, čili ochrany před neoprávněným kopírováním. Posledním oddělením pak budou paměťové technologie a rozhraní, tedy oblast, která Rambus živila doposud. I zde si Rambus pomohl akvizicí, když si pořídil firmu Unity Semiconductor.

 

Firma Rambus na jednu stranu přispěla k vývoji hned několika paměťových standardů (ať už šlo o různé generace DDR nebo paměti pro grafické karty). Na stranu druhou však za své příspěvky vymáhala licenční poplatky u soudů. Mnoha zúčastněným se zdálo, že Rambus tento svůj úmysl při přípravě dotyčných standardů zatajil. Své patentované technologie tak do (závazných) specifikací takříkajíc propašoval. Výrobci pamětí (ale i procesorů, čipových sad či grafických karet) se tedy aktivitami firmy cítili ošizeni. I v povědomí našich čtenářů nejspíš Rambus vystupuje hlavně coby „vyžírka“ z kategorie patentových trollů.

Bude zajímavé sledovat, jestli se Rambusu podaří prosadit paměti XDR2 v některé z konzolí budoucí generace. Spekuluje se o přechodu těchto strojů na architekturu x86, což by zřejmě pro firmu znamenalo utrum. Nakonec je možné, že se firma nakonec zcela přeorientuje na jiné odvětví. Pokud by šlo o ochrany proti kopírování, jistě by její „popularita“ ještě stoupla. Mimochodem, dceřinka Cryptography Research nabízí například i technologie zamezující používání neoriginálních inkoustů v tiskárnách…

Zdroje: Rambus, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?