Hlavní navigace

Zuckerberg by měl být odstaven od řízení Facebooku, řekl George Soros

19. 2. 2020

Sdílet

V návaznosti na politické reklamy před americkými prezidentskými volbami v listopadu tohoto roku prohlásil filantrop a „americký Kalousek“ George Soros, že Mark Zuckerberg by měl být odstaven od kontroly Facebooku.

Kromě něj jmenoval i Sheryl Sandberg, která zastává funkci Chief Operation Office (stará se o každodenní chod firmy). Důvodem prý je to, že Facebook zcela volně zveřejňuje příspěvky, kterými se kandidáti snaží získat voliče na svou stranu. Tuto politickou reklamu na své síti kompeltně zakázal napříkald Twitter.

https://twitter.com/jack/status/1189634360472829952

Facebook na ni navíc neaplikuje Facebook na ni navíc neaplikuje fact-checking, tedy kontrolu, zda nejsou příspěvky lživé. Jinde na síti však tuto službu používá.

Problém politické reklamy na sociálních sítích je její cílení. Není to billboard, který vidí všichni stejně. Naopak různých předem vytipovaným skupinám uživatelů dokáže Facebook naservírovat příspěvky, čímž v podstatě dokáže i ovlivnit, co si mají myslet. Žádný uživatel Facebooku nikdy neuvidí celý kontext, ale pouze svou sociální bublinu (podle toho co sleduje sám), navíc ještě ovlivněnou podle dalších parametrů (co mu navíc naservíruje Facebook).

Tip: Facebook tajil informace o Cambridge Analytice. Má na krku žalobu i trestní vyšetřování

Tip: Spolutvůrce Facebooku kritizuje Zuckerberga. Tvrdí, že vláda by měla firmu rozdělit

Facebook si alespoň vede záznamy o tom, kolik peněz kteří politici za reklamu utratili. Ale ani to nestačí, neboť na Instagramu (ten také patří Zuckerbergovi) se objevuje mnoho sponzorovaných příspěvků od influencerů. Jelikož za ně ovšem nezaplatil napřímo prezidentský kandidát, Facebook je jako politickou reklamu neeviduje.

Tip: Facebook dal loni na ochranu Zuckerberga 22,6 milionu dolarů

Prezidentské volby v USA se konají 3. listopadu a Soros takto obvinil Marka Zuckerberga, že pomáhá ke znovuzvolení Donalda Trumpa, neboť jejich zájmy se protínají: „I believe that Mr. Trump and Facebook's chief executive, Mark Zuckerberg, realize that their interests are aligned — the president's in winning elections, Mr. Zuckerberg's in making money.“

Zuckerberg prý sleduje jediný cíl a tím je profit bez ohledu na následky. Soros delší dobu kritizuje také Google. Jsou to příliš velké firmy s příliš velkým dopadem na lidstvo a demokracii na to, aby je řídili jednotlivci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.