Hlavní navigace

Zune je mrtev, ať žije Xbox Music. Hudební služba od Microsoftu odhalena

5. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již poměrně dlouho dobu víme, že se Microsoft chystá usmrtit léta budovanou a ne tak docela úspěšnou značku Zune. Na trh se dostaly hudební přehrávače jako konkurence k iPodům, v poslední době ovšem přežíval především software pro Windows (přinejmenším v našem regionu ano), který sice funguje jako přehrávač, avšak instalují se pomocí něj aktualizace pro telefony s Windows Phone. Včera na tiskové konferenci na herní výstavě E3 Redmondští konečně představili nástupce, o němž jsme slyšeli, že by se mohl jmenovat Woodstock. Možná jde o kódové označení, nová služba se nakonec jmenuje prostě Xbox Music.

Tip: Jak do Zune vrátit Marketplace a obnovit tak rychlé stahování aplikací

Ačkoli měli diváci možnost shlédnout docela solidní presentaci, o službě samotné jsme se mnoho nedozvěděli. Víme jen, že ji chce Microsoft rozšířit jak na Xbox, tak na mobilní telefony (Windows Phone), osobní počítače a tablety (Windows 8). V čerstvě vydaných Windows 8 Release Preview v podstatě příslušnou aplikaci najdeme již nyní, jen se nazývá Music. Knihovna služby čítá něco okolo 30 milionů skladeb, jestli ovšem budou k dispozici nám v České republice, prozatím nevíme.

 

Rozhodně se ale Redmondští chystají pokrýt co možná největší počet zařízení, což je dobře. Xbox Music obsáhne rovněž funkci automatického DJ, patrně v ní budou přítomné nějaké ty sociální prvky. Hudební službě bude sekundovat ještě Xbox Video, které nahradí starší Zune Video. Také aplikaci pro nákup videa již ve Windows 8 máme, jen nás prozatím trápí to, že si v ní v Česku nic nekoupíme. V nadějích vyhlížíme do budoucnosti a doufáme, že se situace změní. Také chceme nakupovat hudbu, filmy a seriály. Případně si je půjčovat.

Pokud jde o aplikace pro Windows 8, jak již bylo řečeno, ačkoli momentálně nemají značku Xbox v názvech, patrně ji dostanou. Microsoft bude těžko vyrábět znovu ty stejné prográmky. Prozatím ani nevíme, kdy se odehraje spuštění uvedených služeb. Pravděpodobně se tak ale stane na podzim, kdy mají vyjít Windows 8, Windows Phone 8 a softwarový upgrade pro Xbox 360. To už ale spekulujeme.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?