Hlavní navigace

Zvěsti o prodeji OCZ zůstaly zatím liché. Aneb proč Seagate firmu asi nekoupí

31. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem jsme vám zprostředkovali zvěsti o tom, že Seagate se údajně chystá koupit firmu OCZ. Vznikl by tak zajímavý tandem významného hráče na poli SSD z tradičním výrobcem plotnových disků. Během víkendu tyto spekulace ještě přiživil web Bright Side Of News*. Ten se dušoval, že pakt je již definitivně hotov a včera (tedy v pondělí) měl být oznámen. K tomu ovšem zatím nedošlo. Naopak se objevily náznaky svědčící proti možnosti spojení obou firem.

Jakou by případná akvizice měla logiku, jsme již rozebírali minule. OCZ by coby divize společnosti Seagate získala zázemí pro nerušenou expanzi. Naopak výrobce pevných disků by přes noc získal silné postavení na perspektivním trhu s úložišti SSD. V této oblasti totiž poněkud zaspal a mohl by se stát obětí případného útlumu prodejů klasických plotnových disků.

Bright Side Of News přispěl k původní šeptandě svou troškou v sobotu. Zopakoval, že OCZ má problémy ufinancovat svůj strmý růst. Jednání o akvizici měla údajně pokročit během dubna a touto dobou měly být údajně již definitivně uzavřena. Že už obchod zbývá jen veřejně oznámit, prý serveru potvrdilo několik zdrojů jakož i vlastnoruční výzvědná činnost. K oznámení pak prý mělo dojít včera. Seagate totiž v pondělí oznamoval své hospodářské výsledky. A zároveň se prý měl pochlubit svým novým skalpem.

SSD Agility 4 od OCZ

Včera zůstalo vše při starém a údajně hotový obchod oznámen nebyl. To pravda ještě nemusí znamenat, že je všemu konec. Zároveň se alevynořily indicie, které s příběhem o tajně finišujících námluvách neštimují. Finanční ředitel Seagatu Patrick O’Malley na jednu stranu pro agenturu Reuters připustil, že by firma ráda nějakého výrobce SSD koupila. Naznačil ale také, že ještě není definitivně vybráno. V nejdůležitějším segmentu, tzv. „enterprise“ prý mnoho perspektivních hráčů není (snad dokonce jen jeden), konkrétně k OCZ se však odmítl vyjádřit. Z jeho slov by se ovšem dalo vyvodit, že zatímco Seagate by firmu OCZ chtěl, nepodařilo se mu ji k prodeji přesvědčit.

Toto vyjádření by samozřejmě ještě o ničem nesvědčilo. Ze Seagatu však vedle toho přišla i další nepřímá indicie, o kterou se již dle mého názoru lze opřít. Společnost totiž oznámila jmenování nového viceprezidenta, kterým se stal Gary Gentry. Tento pán má bohaté zkušenosti, čítající pobyt v nebohém Maxtoru, Seagatu samém, ale také firmách Storage Genetics, Spansion a Micron. V posledních třech se nevěnoval ničemu jinému než technologii SSD, v Micronu toto oddělení dosud vedl. A v Seagatu nyní povede právě divizi SSD úložišť (ty firma prodává pod označením Pulsar).

Logo společnosti Seagate

Pokud by se Seagate chystal pohltit úspěšnou a dynamickou firmu, velice pravděpodobně by měl (alespoň zpočátku) zájem i o její vedení. Při akvizicích obvykle ředitel „oběti“ nastupuje do kupující firmy na čelo příslušné divize. Přesně tento scénář bych očekával, pokud by Seagate skutečně již měl OCZ v kapse. Výrobce pevných disků však právě v této době nabírá do vedení divize SSD novou posilu. Proto soudím, že zálusk na OCZ si Seagate musel nechat zajít, a to přinejmenším v nejbližším horizontu. Může sice ještě koupit jiného výrobce, ovšem zřejmě méně úspěšného. Proto také posiluje svou existující divizi SSD – nemůže ji totiž snadno a rychle reformovat přímo skrze pohlcení dobře rozjetého OCZ.

 

Uvedená úvaha je samozřejmě sama spekulativní. Může se stát, že zpráva Bright Side Of News* se nakonec potvrdí. Že se zmýlila v termínu ještě neznamená, že je chybná zcela. Proti akvizici ovšem stále svědčí asi ten nejpádnější důvod, který jsem zmínil již minule. OCZ v současnosti slušně roste a hodnota firmy tak může být v budoucnu mnohem větší než dnes. Z hlediska vlastníka je samozřejmě lepší nechat pašíka dál tloustnout a porazit ho až když bude řádně vykrmený.

Zdroje: Seagate (techPowerUp), Reuters, Bright Side Of News*

Byl pro vás článek přínosný?