Hlavní navigace

Zvykli jste si na černou lištu Googlu? Řekněte jí sbohem

30. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Černá lišta se stala významným prvek letošního redesignu Googlu a příchodu sítě Google+. Na jednom místě byly kromě odkazů na ostatní produkty navíc i notifikace a tlačítko pro sdílení v G+. S tím je teď konec.

Pokud nás čtete pravidelně, zřejmě jste jako jedni z prvních na světě věděli o konci černé lišty už v říjnu (Google vypustil designéry z klece). Nedlouho na to se objevily i pořádné screenshoty z testovacích verzí.

Teď už je vše potvrzeno i Googlem, který ohlásil novou etapu redesignu. Černá lišta končí, teď nastupuje Google bar. Zůstane jeden velký pruh s vyhledávačem a rozbalovacím seznamem pro přístup k ostatním službám. Zachován bude avatar, tlačítko pro sdílení a notifikační boxík. A co je hlavní, stejná lišta bude ve všech produktech od vyhledávače, přes Gmail, Docs až po Plus. Měnit se bude jen to pod lištou a také vyhledávání, které bude vždy procházet pouze tu aktivní službu.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Nová lišta by měla být postupně nahrazována všude a všem. Už jsem v minulosti zmiňoval, že dalším možným stádiem by mohlo být univerzální vyhledávání ve všech produktech najednou. Pokud do vyhledávacího pole napíšete něčí jméno, prioritu bude mít adresář kontaktů a až pod tím by mohly být výsledky stránek, soubory v Docs, kde se o něm píše, e-maily apod. Ale to jsou zatím jen přání, Google o takové funkci nikdy nemluvil.

Byl pro vás článek přínosný?