Hlavní navigace

ZyXEL NSA320: dvoudiskový NAS, který dokáže streamovat HD video

14. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

ZyXEL NSA320 je těžký kalibr. Domácí síťové úložiště pojme i 4 TB dat, zvládne streamovat HD video, ukládat klipy na YouTube a přitom třeba stahovat torrenty. ZyXEL zvýšil výkon, slibuje čtyřnásobné rychlosti (40–45 MB/s zápis i čtení), které byla dříve vytýkány starším generacím. Recenzi předchozího modelu NSA221 si můžete přečíst v zimním vydání ExtraHardware Speciál spolu s dalšími krabičkami v kategorii NAS.

Kilogramová skříňka s rozměry 108 × 205 × 147 pojme dva 3,5" SATA disky, uvnitř se skrývá i čipová sada a aktivní chlazení. Díky konektoru RJ-45 jej připojíte ke gigabitové síti, bezdrátové rozhraní chybí. Bohužel chybí i eSATA pro externí disky, spokojit se musíte s pomalejšími USB 2.0, zato rovnou ve třech portech.

ZyXEL slibuje streamování více HD videí najednou, potřebujete jen přehrávač, který je certifikován a podporuje technologie DLNA nebo UPnP. Může se jednat o počítač, Xbox 360, PlayStation 3, některé televizory apod. Funguje také jako server pro iTunes, SqueezeCenter, Sambu a FTP. Jako webserver (phpMyAdmin, MySQL, PHP) na něm můžete zkusit integrované fotoalbum nebo jakoukoliv jinou složitější webovou prezentaci. NSA320 dokáže stahovat data z eMule, BitTorrentu, FTP a HTTP. A nahrává na FTP, Flickr a YouTube. V mnohém tedy zastoupí PC (při desetinové spotřebě).

ZyXEL NSA320NSA320: síťový všeuměl, zdroj: ZyXEL

Interní disky (v poli JBOD, RAID0, RAID1) pracují se systémem XFS, externí připojené k USB mohou mít i NTFS, EXT2/3, FAT32, ReiserFS. Z čtečky nebo foťáku dokáže data stáhnout, ale na větší disky je také zpět zálohovat. K tomu slouží i tlačítko na hlavním panelu pro rychlou zálohu. Zálohy můžete také plánovat.

Rozhraní pro správu ZyXELu si můžete vyzkoušet na této adrese. Je sice pro starší model, ale větší rozdíly nečekejte. Pokud vás NSA320 zaujal, připravte si okolo 4000 Kč (podle Zboží.cz). V ceně nejsou pevné disky, pouze příručky, CD a kabeláž.

Zdroj: ZyXEL

Byl pro vás článek přínosný?