Hlavní navigace

Zyxel Wireless N300 Range Extender WRE2205 (představení)

6. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Krabička velká jako napájecí adaptér se zasunuje se přímo do zásuvky, a to nejlépe v místě, kam chcete rozšířit dosah své domácí Wi-Fi. Na těle má vypínač, tlačítko pro WPS (rychlé připojení klienta) a LED indikátory. Zásuvka slouží jen pro napájení, nejde o internet přes elektrickou síť. Taktéž ethernetový port je tu prakticky jen pro úvodní nastavení.


 

Uvnitř těla jsou dvě antény a maximální teoretická rychlost činí 300 Mbit/s, tedy standard 802.11n. Nechybí podpora zabezpečení WPA2, ale možná vám bude scházet 5GHz síť.

Zyxel Wireless N300 Range Extender WRE2205
zapůjčil Zyxel
WLAN 802.11bgn
frekvenční rozsah 2,4 GHz
funkce MAC filtering, WPA2
antény dvě 2dBi antény
spotřeba 3 W
rozměry 46 × 42 × 73 mm
cena 900 Kč

Konfigurace tohoto extenderu je možná automaticky i manuálně. Stačí připojit přes ethernet k počítači a nastavení provést ve webovém rozhraní – Zyxel ukáže Wi-Fi sítě v okolí a vy si jednu (tu svoji) vyberete. Poté jej zapojíte do zásuvky v jiné místnosti, i během vypnutí si pamatuje veškeré nastavení. Po zapnutí mu však zhruba minutu trvá, než začne fungovat. V nastavovacím administračním rozhraní jsou zatím drobné chyby a vždy byste měli nejprve nahrát nový firmware.

WRE2205 funguje nejen jako rozšíření stávající sítě, ale zvládá i vytvoření nové SSID. Některá nastavení extenderu suplují router, můžete například filtrovat připojená zařízení podle MAC adresy, nebo využít tlačítko WPS pro snadné připojení k Wi-Fi. Umí taktéž upřednostnit určité typy paketů, například pro video. WRE2205  běžel slušně i přes dvě stěny a výkon téměř neklesl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.