Hlavní navigace

Acer Revo Build: modulární monipočítač, který si poskládáte jako Lego [IFA]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete na koncept Christine od Razeru? Šlo o modulární počítač, kde základní deska tvořila zároveň i skříň. Do ní se připojovaly komponenty ve speciálních modulech. Uživatel nemusel PC rozebírat, prostě jen zasunul kazetu a počítači přibyla nová funkce. Jenže Raze pohořel (jak jsme čekali).

Acer Revo Build (IFA 2015)Acer Revo Build (IFA 2015)Acer Revo Build (IFA 2015)

Nápad ale oprášil Acer, který na to šel trochu jinou cestou. Nemíří do highendu, jeho počítač bude levný, malý a jednotlivé moduly se na sebe skládají jako sendvič. Na veletrhu IFA ukázal Revo Build, model M1-601.

Acer Revo Build (IFA 2015)Acer Revo Build (IFA 2015)

Stavebním kamenem je minipočítač podobný Intelu NUC. Má základnu o půdorysu 125 × 125 mm. K němu se zespod dá připojit grafický modul, nahoře se pak vrství zvukovka s reproduktory, externí disk (500/100 GB) a dokonce bezdrátová powerbanka. Ta se při připojení nabíjí, můžete ji ale vyjmout a vzít s sebou. Sama pak mobil nabije pomocí Qi nebo USB.

Jednotlivé bloky drží na sobě díky pogo pinům a magnetům. Kromě interních kontaktů obsahují také USB, aby se daly používat u jiných počítačů. Později mají přibývat i další moduly. Acer je zatím dost tajemný, prodej ostatně začne až v listopadu (za cenu od 6990 Kč).

 

Firma ale prozradila, že uvnitř základny bude Pentium nebo Celeron a až 8 GB paměti DDR4. Díky RAM tak víme, že nepůjde o osekanou nkovou platformu s „atomovými“ jádry, ale o nové čipy postavené na procesorech rodiny Skylake. O externí grafice ale ještě nepadlo slovo. Nezbývá, než dva měsíce počkat.

Byl pro vás článek přínosný?