Hlavní navigace

AMD potvrdilo, že Radeon s dvěma čipy Fiji má zpoždění. Prý kvůli VR brýlím

23. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když v létě AMD odhalilo GPU Fiji s pamětmi HBM, poněkud netypicky oficiálně sdělilo, kdy přijde v tu dobu ještě nevydaná dvojčipová varianta – měla být dostupná na podzim. Zrovna na potvoru se to ale vymstilo, protože podzim uplynul (astronomicky vzato alespoň) a karta, pro níž ještě ani neznáme finální jméno, zatím stále nikde. Chvíli to sice ještě vypadalo na prosincové uvedení, vzápětí ale prosákly zvěsti, že je posunuto až do nového roku. Tyto skutečnosti nyní potvrdilo samo AMD, připouštějíc přitom, že karta bude vydána možná dokonce až v druhé čtvrtině roku 2016.

Že ve zbývajících dnech roku 2015 dvojčipové Fiji už rozhodně nepřijde, potvrdilo AMD webu Hardware.fr. To moc nepřekvapí, jelikož za nějaký týden se už nic stihnout nedá, zajímavé je ale, jaké k tomu firma dodala zdůvodnění. AMD uvedlo, že podzimní uvedení bylo plánováno tak, aby byla dvojčipová karta dostupná v době, kdy přijdou první brýle pro virtuální realitu. S těmi se původně na konec roku počítalo, ovšem jak AMD podotýká, celý tento sektor má zpoždění a Oculus Rift i HTC Vive (zastupující ekosystém Steam VR od Valve) přijdou do obchodů – nezpozdí-li se ještě víc – až v druhém čtvrtletí příštího roku.

AMD se podle svých slov rozhodlo s brýlemi „držet basu“ a posunout vydání Radeonu R9 Fury X2 (pokud se tak bude jmenovat – AMD mluví zatím jen o „Fiji Gemini“, přičemž Gemini je údajně časté interní označení pro dvojčipové karty) také. Dost možná tedy také na druhé čtvrtletí, i když je možné, že karta přijde v předstihu, třeba ve dříve zmiňovaném březnu.

Radeon s dvěma GPU Fiji (Zdroj: PC Perspective)
Radeon s dvěma GPU Fiji, respektive jeho PCB (Zdroj: PC Perspective)

Toto vysvětlení je zajímavé, ovšem ne každého asi uspokojí, neboť hodně firem by myslím raději produkt uvedlo bez ohledu na ekosystémové partnery, na není-li na nich úplně závislý. Je tedy možné, že kromě proklamovaného existují k odkladu i závažnější důvody. Například, že se stále ladí ovladače a odklad nastal proto, aby prvotní recenze nepokazily problémy či špatné škálování. Možné je také, že se jedná o reakci na soudní spory Aseteku s výrobcem vodního chlazení Cooler Masterem, kvůli nimž hrozí zákazy prodejů i AMD. Během několika týdnů by se teoreticky dala podniknout nějaká protiopatření, i když pochybuji, že lze chladič zcela změnit.

Ovšem i onen faktor VR brýlí nelze podcenit, je možné, že jde skutečně o hlavní motivaci. Stereoskopické fungování virtuální reality, při němž jsou vykreslovány paralelně dva obrazy, totiž vytváří přirozený prostor pro uplatnění CrossFire nebo dvojčipové karty. Zatímco obvykle lze tedy multi-GPU řešením vytýkat nepraktičnost, v případě virtuální reality docházejí určitého ospravedlnění. Pokud by tedy dvojče na bázi Fiji přišlo na trh za situace, kdy na něm lze hrát čerstvě uvedené hry pro VR brýle, zvýšilo by to jeho atraktivitu a AMD možná chce tento moment za každou cenu využít.

 

 

Podle AMD by hardware samotný už ale měl existovat a někteří obchodní partneři k němu už mají přístup (příkladem by asi mohla být vývojářská studia, viz ostatně fotografii vyteklé kapaliny od Johana Anderssona z Dice). Kdy se dočkají i běžní zákazníci, AMD ovšem ve svém prohlášení přímo neuvádí, jediné, s čím tedy můžeme operovat, jsou termíny uvedení VR brýlí, která spadají na začátek druhého čtvrtletí (HTC Vive na duben, u Riftu by to snad mohlo být podobné).

Byl jsem tu - Radeon R9 Fury X2
Stopy chladící kapaliny, která dle Johanna Andersona vytekla ze zatím neuvedeného Radeonu

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?