Hlavní navigace

AMD prý nechystá šestijádrová CPU Ryzen, jen čtyřjádra a osmijádra. Neznámou je SMT

30. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zhruba měsíc nám zbývá do vypuštění či odhalení procesorů Ryzen (dle těchto indicií), ovšem AMD se do této chvíle daří uhlídat informace o parametrech připravovaných CPU. Například stále není jasné, jaké varianty co do počtu jader se na platformě AM4 objeví. V Asii se teď objevily zprávy, podle kterých by mělo jít jen o čtyřjádra a osmijádra. Takže pokud jste vyhlíželi šestijádrovou zlatou střední cestu mezi vysokým výkonem a nižší cenou, budete možná mít smůlu.

Podle informací thajského webu ZoLKoRn (který není moc známý, ale už se s různými zvěstmi párkrát vytasil) údajně AMD nechystá žádný šestijádrový Ryzen. Tedy alespoň prozatím, je samozřejmě možné, že by se sortiment mohl změnit časem. Podle ZoLKoRnu toto řekly důvěryhodné zdroje z Tchajwanu, kde by již o parametrech sériových Ryzenů měla celá řada lidí mít informace – například ve firmách zabývajících se výrobou základních desek.

ZoLKoRn zdá se píše, že AMD ani nemá možnost vyrobit z osmijádrového čipu Summit Ridge jinou než osmi nebo čtyřjádrovou variantu. Nicméně jiné zdroje předtím uváděly, že čipy Summit Ridge nejsou deaktivovány po celém „modulu“ (čtyřjádrovém Core Complexu), nýbrž má prý být možné deaktivovat jádra v obou Core Complexech, pokud zůstane v obou částech aktivní stejný počet. Takováto varianta, která by šestijádra umožňovala, by technicky byla výhodnější, jinak by se čip s vadami v obou Core Complexech musel vždy vyhazovat. Je však možné, že vyškrtnutí šestijader nemá technologické, ale jen praktické příčiny. Tedy že AMD prostě nechce mít příliš složitou nabídku.

4 jádra/4 vlákna, nebo 8 jader/8 vláken?

Starší úniky tvrdily, že Ryzen, neboli čipy Summit Ridge, bude mít tři kategorie (od nichž by ale přirozeně mohlo existovat více modelů s různými takty či TDP), podobně jako Intel prodává Core i3, Core i5 a Core i7. ZoLKoRn navrhuje, že by tyto tři stupně mohly být tvořeny čtyřjádrem s SMT/osmi vlákny coby nejnižším stupněm (Summit Ridge 3, „SR3“) a nejvyšší stupeň SR7 by logicky měl být osmijádro s šestnácti vlákny. Onen prostřední typ SR5, u nějž bychom normálně očekávali oněch šest jader, by pak místo vypnutí jader mohl být vytvořen tak, že AMD zruší SMT a čip bude mít osm vláken a osm jader.

Osobně mi nicméně přijde logické vypínat SMT spíše na čipech s nižším počtem jader, kde se dá argumentovat tím, že běžný software více než dejme tomu čtyři vlákna nepoužije. Naopak pokud už úloha spuštěná na drahém highendovém CPU vytíží osm jader, pak už je slušná pravděpodobnost, že bude umět využít i SMT a škálovat na šestnáct vláken. A zároveň je pro AMD méně výhodné uměle snižovat výkon u čipů, které mají všech osm jader funkčních a tedy by se měly dát prodávat relativně draho. Model s osmi jádry a osmi vlákny mi tedy přijde málo pravděpodobný.

Pokud by měly na trhu být jen tři varianty Ryzenu, pak bych spíše sázel na to, že jejich konfigurace budou odpovídat tomu, co jsme viděli u ES vzorků. U těch se pokud vím skutečně ještě nevynořila šestijádrová varianta, ale ani model s osmi jádry bez SMT (8C/8T). Naopak ale máme zprávy o čtyřjádrech bez SMT (4C/4T). Právě takové procesory by tudíž asi mohly tvořit nejnižší kategorii SR3. Druhá kategorie SR5 a nejvyšší SR7 by pak byly vytvořené čtyřjádry s SMT (4C/8T) a osmijádry s SMT (8C/16T). Pro obě tyto varianty již inženýrské vzorky existují a je tedy pravděpodobné, aby se objevily i na pultech.

Procesor Ryzen (Zdroj: Canard PC Hardware) Procesor Ryzen (vlevo, zdroj: Canard PC Hardware)

Pokud se ale v odhadu pletu a ono osmijádro s osmi vlákny by existovalo, mohlo by jít o zajímavou variantu pro herní počítače. Okleštěním by totiž o něco padla i cena a šestnáct vláken asi pro hry nebude tak důležitých. Toto CPU by stále mělo vysoký vícevláknový výkon, ale nehrozily by u něj problémy z prioritizací vláken, které v některých případech u SMT/HT mohou snížit jednovláknový výkon. Existuje jinak ještě jeden důvod, proč by AMD mohlo osmijádro bez SMT chtít – pokud už má vyroben větší počet čipů starší revize postižené údajnou chybou v MicroOP cache. Ta by se snad měla dát obejít právě tímto způsobem, je-li pravda, že se projevuje v kombinaci s SMT, a tyto procesory by se tedy jako 4C/4T a 8C/8T asi daly prodávat.

Byl pro vás článek přínosný?