Hlavní navigace

AMD zřejmě chystá nové procesory FX. Náznaky vypouští na Twitteru

22. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco řadu desktopových APU AMD letos občerstvilo o 28nm čipy Kaveri s architekturou Steamroller, vyšší řadu procesorů FX do socketu AM3+ firma stále ponechává jen s 32nm Visherou z roku 2012 (před rokem uvedená FX-9000 jsou založená na stejném čipu). Nyní to ovšem vypadá, že by AMD mohlo tento dluh alespoň částečně napravit a ještě nějaké nové FX letos vydat.

Nepokrytý náznak, že se něco chystá, vypustil přímo Roy Taylor z AMD skrze fotografii na Twitteru. Ta zobrazuje černou krabici od procesoru FX (nebo s procesorem FX) a doprovázena je touto větou: „Něco nového je na cestě…“ Z toho lze vcelku bezpečně soudit, že AMD má v plánu nový model nebo modely řady FX, na něž fanoušci značky dosud marně čekají. Potíž je v tom, že o povaze tohoto nového procesoru prakticky nic nevíme, takže těžko říct, bude-li nad čím jásat. Podle loga bude čip odemčený, to je však u FX normou.

Teaser AMD na Twitteru: Něco nového je na cestě
Teaser AMD na Twitteru: Něco nového je na cestě

Z fotografie lze vyčíst jen jednu věc: nové FX bude AMD prodávat s přibaleným vodním chlazením, což bude zřejmě nějaká bezúdržbová sada s uzavřeným okruhem, nejspíše od firmy Asetek. To u AMD není nic nového, nicméně vodní chladič by se dal chápat jako indicie k tomu, že novinka nebude standardním procesorem s 125W TDP, jako je FX-8350, nýbrž dalším zástupcem „šílené“ řady FX-9000 s TDP 220 W. Mohlo by tedy jít o nový, rychlejší model posazený nad současné FX-9590.

 

FX-8370?

Asi zajímavější možností by byl nový 125W model. Od uvedení FX-8350 uběhly již téměř dva roky a 32nm výrobní proces GlobalFoundries by nyní měl být ve vyzrálejším stavu. Čistě teoreticky by tedy snad firma mohla uvést novou Visheru na vyšším taktu a stále se vejít do standardního TDP. Ovšem ve hře je i možnost, že se zde vůbec nejedná o procesor pro socket AM3+ (i když barevné ladění krabice by odpovídalo). Novinka by teoreticky mohla mířit i na platformu FM2+ a pak by se zřejmě jednalo o model APU Kaveri – třeba s deaktivovanou grafikou – prodávaný pod značkou FX. S touto variantou ale nesouhlasí Anton Shilov z X-bit labs, podle nějž se skutečně jedná o „vícejádrové CPU pro highendové desktopy“. Zda se jeho zdroje (údajně blízké AMD) nemýlí, snad brzy uvidíme.

 

Možnost, že by se místo uvedených scénářů ve skutečnosti chystalo uvedení zcela nové generace čipů FX – třeba 28nm čipů na bázi Steamrolleru, ať už pro socket AM3+, nebo pro úplně novou platformu – můžeme asi zcela vyloučit. Roadmapy AMD na tento a příští rok žádného následníka dnešních FX a platformy AM3+ neuvádějí. Pokud by jej firma přece jen chystala, zvěst už by se z Tchaj-wanu jistě dávno roznesla do světa…

Zdroj: AMD (Twitter), The Tech Report, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?