Hlavní navigace

Apple vs Samsung: Soud zakázal Korejcům prodávat telefony, které už ale stejně dávno neprodávají

20. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patentový spor mezi Samsungem a Apple se vleče už pět let, a přestože si dílčí úspěchy připisuje americká firma, tu korejskou to zase tolik trápit nemusí. Společnosti už zakopaly válečnou sekeru ve světě, hádají se již pouze v USA.

Tam Apple kvůli údajnému zneužívání patentů ze strany Samsungu požadoval odškodné ve výši 2,2 miliardy dolarů. Prvoinstanční soud přiřkl Applu miliardu, ale ten odvolací odškodné snížil na 120 milionů dolarů. Další kolo se mělo týkat zákazu prodeje „hříšníků“.

Zadní kryt je vroubkovaný

Samsung již v USA nesmí prodávat například Galaxy Nexus

Kalifornský tribunál vedený soudkyní Lucy Koh předevčírem rozhodl, že Samsung již do USA nemůže dovážet telefony Admire, Galaxy Nexus, Galaxy Note, Galaxy Note II, Galaxy S II, Galaxy S II Epic 4G Touch, Galaxy S II Skyrocket a Galaxy S III. Ač ještě některé z nich najdeme v tamních výprodejích, už to jsou i čtyři roky staré modely a zákaz Samsung nijak nepoškodí.

Patenty, kterých se spor týká, nejsou pro Samsung hrozbou ani do budoucna. Platnost tzv. „quick links“ vyprší 1. února 2016. Designový patent pro „slide to unlock“ již Samsung nepoužívá a totéž platí i pro zvláštní autokorekci klávesnice.

 

Samsung je přesto z rozhodnutí soudu zklamaný. „Je to další příklad, jak Apple zneužívá právní systém k vytvoření precedentu, který může poškodit další generace zákazníků,“ řekl mluvčí firmy. Na svých stránkách pak vydal zprávu, kterak v prosinci 2015 poslal petici americkému Nejvyššímu soudu, ve kterém jej žádal o změnu pohledu na patentové právo.

Dnes už jsou prý patenty jiné než 19. století. Jeden patent dříve popisoval celý vynález (například lžíci), ale dnes uznávané patenty týkající se funkcí nebo designu se zaměřují na ty nejdrobnější věci. Smartphone využívá nápadů popsaných v 250 000 patentech. Porušení jednoho takového může vézt k odebrání zisku nebo zákazu prodeje. O revizi zákonů se kromě Samsungu přihlásily také společnosti Google, Facebook, eBay, Dell nebo HP. Applu současný stav vyhovuje.

Zdroj: Samsung, Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?