Hlavní navigace

ARM uvádí jádro Cortex-A32. Architektura ARMv8 bez 64 bitů pro IoT či hodinky

25. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

U příležitosti MWC 2016 přišla i společnost ARM Holdings s jednou novinkou. Je jí další procesorové jádro, které si budou moci licencovat výrobci čipů. Jádro označené Cortex-A32 bude mít poměrně specifickou roli. Na rozdíl od zřejmě podobného jádra Cortex-A35 pro dostupná mobilní zařízení se s ním počítá zejména pro embedded použití a zařízení tzv. internetu věcí. Z aktuální generace jader ARM se vymyká optimalizací na 32bitový software, ačkoliv patří do 64bitové linie ARMv8.

ARM uvádí úsporné procesorové jádro Cortex-A32 

Stejně jako Cortex-A35, také Cortex-A32 je modernější náhradou za jádra Cortex-A7 a A5, což byly designy založené na 32bitové instrukční sadě ARMv7. Cortex-A32 je na rozdíl od nich odvozenina modernější architektury ARMv8. Ta do instrukční sady přinesla významná vylepšení včetně nových instrukcí, a kromě toho také samozřejmě 64bitový režim. Cortex-A32 si z těchto benefitů bere nové instrukce a zlepšení, z instrukční sady ARMv8 ale bude podporovat jen její 32bitový režim (AArch32), aniž by uměl 64bitové rozšíření (AArch64).

Oproti jádrům generace ARMv7 to má přinášet lepší výkon v multimédiích (SIMD), ve výpočtech s plovoucí řádovou čárkou nebo šifrování díky kryptografickým rozšířením. Kromě absence AArch64 je asi ale jádro interně velmi podobné typu A35.

ARM uvádí úsporné procesorové jádro Cortex-A32
ARM uvádí úsporné procesorové jádro Cortex-A32

Tato koncepce má co dělat s tím, že Cortex-A32 je určen pro nasazení vyžadující ještě o něco lepší efektivitu (vyplývající i z větší jednoduchosti), než poskytuje typ A35. 32bitový kód proti 64bitovému rovněž umožňuje lepší využití malých pamětí cache a RAM, což by se mělo hodit pro nasazení typu embedded. Respektive tu část tohoto trhu, která si žádá úsporný procesor, ale zase se nemůže spokojit s něčím na úrovni mikrořadiče, jelikož již má dospělý operační systém typu Linux, vyžadující MMU a větší RAM.

Do této kategorie („rich embedded“) ovšem ARM zdá se řadí také nositelnou elektroniku, takže je dost možné, že se Cortexy-A32 uchytí také v SoC určených pro chytré hodinky běžící na derivátech Androidu a podobných platformách (například Tizen).

Architektonická zlepšení slibují vyšší výkon proti srovnatelným jádrům generace ARMv7
Architektonická zlepšení slibují vyšší výkon proti srovnatelným jádrům generace ARMv7

Podle údajů přímo od ARMu (které jsou marketingového rázu, takže na místě je jistá rezervovanost) má mít Cortex-A32 zhruba stejný výkon jako Cortex-A35 a značně vyšší IPC než Cortex-A7 a A5. Údajně má ale být o 10 % efektivnější než A35 co do poměru výkon/spotřeba, a o 25–30 % efektivnější proti jádrům A7/A5. Jádro má údajně být schopné běžet s méně než 75 mW při taktu 1,0 GHz, při optimalizaci na spotřebu a taktu staženém na 100 MHz se údajně lze dostat na 4 mW.

Cortex-A32 lze lze nakonfigurovat do relativně výkonné i velmi malé podoby
Cortex-A32 lze lze nakonfigurovat do relativně výkonné i velmi malé podoby

Eliminace 64bitové podpory také značně snižuje plochu jádra, čímž jej činí levnějším. Proti Cortexu-A35 je údajně A32 o 30 % větší. Optimalizovat výrobní náklady či výkon lze také různými konfiguracemi pamětí cache, v závislosti na nichž lze (spolu s volbou počtu jader, podporovány jsou maximálně čtyři) dosáhnout poměrně velkého spektra výkonů a výrobních cen. L1 cache mohou nabývat od 8 KB do 32 KB, L2 cache může být až 1MB, ale také zcela chybět. Při minimální konfiguraci se s 28nm procesem údajně dá dostat až k 0,25 mm² na jedno jádro, což už ale zdá se vyžaduje vypuštění FPU a jednotek SIMD.

 

V čipech pro použití ve spotřební elektronice jako jsou telefony a tablety se zřejmě místo tohoto jádra bude objevovat spíše starší sourozenec Cortex-A35 a model A32 se eventuálně uplatní v omezenějších platformách jako jsou ony chytré hodinky. Nicméně je možné, že se některé čipy původně určené pro jiné nasazení druhotně dostanou třeba na lidové ARM desky typu Raspberry Pi.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?