Hlavní navigace

Ars Technica: Android L prodlouží výdrž Nexusu 5 až o třetinu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google tvrdí, že optimalizace Androidu L pomohly k tomu, aby referenční telefon Nexus 5 vydržel až o 90 minut denně déle. A to má nový systém ještě funkci, která při 15% kapacitě akumulátoru zapne další úsporné funkce (za cenu snížení výkonu). Magazín Ars Technica novinku vyzkoušel v praxi.

Android L může prodloužit výdrž až o třetinu
Android L může prodloužit výdrž až o třetinu

Ron Amadeo změřil Nexus 5 a Androidem L i poslední stabilní verzí Androidu 4.4.4. V obou případech nastavil jas displeje na 200 cd/m² a na telefonu spustil jednoduchý benchmark, který každých 15 sekund načítal webové stránky při připojení přes Wi-Fi. Displej byl rozsvícený, šetřící funkce (osekání při 15% kapacity) vypnuté. Každý test projel dvakrát, následně výsledky zprůměroval. Co mu vyšlo?

 

Android 4.4.4 vydržel 345 minut, preview verze Androidu L 471 minut, což je o 36 % více. Pro nový systém to vypadá hodně dobře. Nemůžete samozřejmě čekat, že i váš telefon vydrží o třetinu déle. Jde o laboratorní test, v praxi bude vždy hrát vliv síla signálu, nastavení automatického jasu a náročnost webů nebo aplikací. Amadeo ale ukázal, že když se telefonům nastaví stejné podmínky, rozdíly ve výdrži mohou být v jednotkách až desítkách procent.

Byl pro vás článek přínosný?