Hlavní navigace

Cardboard byl jen začátek. Google začne VR brát vážně až s platformou Daydream [I/O 2016]

24. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejrozšířenějším VR brýlemi světa jsou ty nejdostupnější – Cardboard. Google před dvěma lety ukázal jednoduchou lepenkovou krabici se dvěma čočkami, do které vložíte mobil, a pak se můžete přenést do světa tvořeného jedničkami a nulami. Za rok a půl se podle Googlu prodalo 1,5 milionu Cardboardů a stáhlo 25 milionů aplikací. Po dalších čtyřech měsících se počet instalací zdvojnásobil.

Lidé si nainstalovali již 50 milionů VR aplikací
Lidé si nainstalovali již 50 milionů VR aplikací   

Jenže Cardboard neměl větší ambice než být hračkou. Nedá se kvalitou srovnat s Oculus Riftem nebo HTC Vive. I podobně stavěné Gear VR od Samsungu a Oculusu jsou úplně jiná liga. Mají pohodlnější a vybavenější brýle, podporují jen ty nejlepší telefony a připravené jsou i po softwarové stránce.

Koncept brýlí a ovladače pro Daydream
Koncept brýlí a ovladače pro Daydream

Google proto na I/O představil novou platformu Daydream – otevřenější alternativu pro Gear VR. Od konkurence se naučil několik věcí, ale zároveň nepůjde o exkluzivní záležitost jednoho výrobce. Daydream sestává ze tří prvků: smartphonu, headsetu/ovladače a aplikací.

Na čem Daydream stojí
Na čem Daydream stojí

Z čeho se Daydream skládá?

Daydream má konkrétní (byť veřejně neznámé) hardwarové požadavky na výbavu telefonu. Musí mít vyhovující čipset, snímače i displej. Samotný Google ještě provedl softwarovou optimalizaci Androidu N. Bude rychlejší, s nižšími dobami odezvy a s podporou uživatelského rozhraní ve VR.

 

Smartphony splňující specifikace Daydreamu chystají HTC, LG, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus, Alcatel a také Samsung. Pro něj jde o formalitu. Pokud jsou telefony dost dobré pro Gear VR, budou vhodné i pro Daydream.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Google navrhl rovněž specifikace pro samotné brýle. Už žádná lepenka, gumičky a suchý zip. Nové brýle musí pohodlně sedět na hlavě, nesmí v nich mobil poletovat. Google připravuje specifikace i pro ovladač, pomocí něhož budete svět ve VR ovládat. Mají touchpad, dvojici tlačítek (App a Home) a o pohyb v devíti různých osách se postará akcelerometr, gyroskop a magnetometr. S mobilem se spojí přes Bluetooth LE. Brýle i ovladač mohou od různých výrobců vypadat jinak. Samotný Google prý ukáže referenční zařízení, které možná bude prodávat jako jakýsi Nexus VR.

" frameborder="0" height="360" width="640">

A obsah? Ten už Google pomalu budoval s Cardboardem. Na virtuální realitu budou připraveny aplikace Fotky (sférické snímky), YouTube (sférická videa), Mapy (Street View) a také obchod/půjčovna Play Movies. Jestli se v něm objeví stereoskopická nebo sférická videa, to zatím nevíme. Google do VR převede i Play Store, ve kterém pak budou vidět jen aplikace a hry optimalizované pro virtuální realitu.

Google Play ve VR
Google Play ve VR

Hry pro VR už příslíbila studia EA nebo Ubisoft. Aplikace dodají přední americká média NYT, WSJ nebo CNN. Video pak HBO Now, Netflix, Hulu, Imax nebo Lionsgate. Google bude spolupracovat i s NBA a MLB.

Video dodajíHry dodají
Video a hry dodají

Na papíře to zní slibně, kdy se dočkáme komerčních produktů? Podle Googlu už na podzim. To vyjde nový Android, brýle, ovladače i obsah. Telefony snad budou v mnohých případech stačit i stávající. Vývojáři ladí Daydream na Nexusu 6P. Zároveň u něj ale varují, že není vhodný, protože se snadno zahřeje, což jednak není příjemné na hlavě a jednak to znamená throttlování CPU/GPU, takže klesne výkon.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?